Μεταπολίτευση: Κυβερνήσεις Συνεργασίας!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στη Μεταπολίτευση έχουν σχηματιστεί έξι Κυβερνήσεις Συνεργασίας.

Κ.Καραμανλής-Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (24/7/74-21/11/74).
Μετείχαν ΕΡΕ, Ενωση Κέντρου και μέλη του αντιδικτατορικού αγώνα.

Κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη (2/7/89-11/10/89).
Μετείχαν Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός της Αριστεράς.Στόχος η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Εχει χαρακτηριστεί «κυβέρνηση ιστορικού συμβιβασμού», αλλά στην ιστορία θα γραφεί στις μαύρες σελίδες του Κοινοβουλευτισμού.

Κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα (23/11/89-11/4/90).
Μεταβατική κυβέρνηση μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1989. Μετείχαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός της Αριστεράς.

Κυβέρνηση Παπαδήμου (10/11/89-17/5/90).
Μετείχαν ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ. Εχει χαρακτηριστεί ως Μεταβατική, αλλά τότε ψηφίστηκε το 2ο Μνημόνιο, κουρεύτηκε το χρέος και εισπράχτηκε η έκτη δόση της δανειακής σύμβασης. Στις 9 Φεβρουαρίου αποχώρησε ο ΛΑΟΣ. Διεξήγαγε τις εκλογές του Μαϊου 2012, από τις οποίες δεν προέκυψε κυβέρνηση. Παραιτήθηκε και την διαδέχθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμένο.

Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά (21/6/12-25/1/15).
Μετείχαν Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Είχε αυτοονομασθεί «Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης». Το 2013, μετά την ακατανόητη απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ. Ηταν η αφετηρία για τις εκλογές του 2015 και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης καταψήφισε τον κ.Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ηλπιζε ότι θα τον επέλεγε ο κ. Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επέλεξε το ηγετικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο… Θα περάσουν πέντε χρόνια και η ανταμοιβή του θα είναι Αναπληρωτής Υπουργός του κ. Καμμένου!

Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα:
Συγκροτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2015 με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ και εταίρο το ακροδεξιό κόμμα του κ. Καμμένου «Ανεξάρτητοι Ελληνες». Ηταν ο δεύτερος «ιστορικός συμβιβασμός», πιο προχωρημένος προς τα Δεξιά. Από το σύνολο των Κυβερνήσεων Συνεργασίας, ήδη είναι στην πρώτη θέση ως προς την διάρκεια παραμονής στην εξουσία.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα