Τα μέλη της Ενωσης Δικαστών ΣτΕ «σφάζουν» με το γάντι τον Σακελλαρίου

17/5/18 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 111 εμφανίσεις
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

 

 

 

 

 

 

Για προσπάθεια επηρεασμού τους από τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΣτΕ μιλούν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της ένωσης των δικαστών του ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι οι δικαστές θα συνεχίσουν το έργο τους ανεπηρέαστα και με μόνο γνώμονα το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Η ανακοίνωση για λόγους αρχής δεν υπογράφεται από τα μέλη που μετέχουν στην κρίσιμη διάσκεψη για τον ασφαλιστικό νόμο.

 Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνεπές στις πάγιες θέσεις του, καταδικάζει κάθε απόπειρα επηρεασμού των δικαστών του και δη σε εκκρεμείς υποθέσεις, ακόμα και αν προέρχεται από τον Πρόεδρό του.

Οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας παραμένουν ενωμένοι και προσηλωμένοι στο έργο της απονομής της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών με ανεξάρτητο φρόνημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το Σύνταγμα και το νόμο. Δεν παραιτούνται, δεν φυγομαχούν.

 • Ο Αντιπρόεδρος ​Ε. Αργυρός, Πάρεδρος
 • Η Γενική Γραμματέας Ε.Κουράκου, Εισηγητής
 • Ο Ταμίας, Ν. Νικολάκης, Εισηγητής
 • Το αναπληρωματικό μέλος Ε.Κουλεντιανού, Εισηγητής
 • Το αναπληρωματικό μέλος Δ. Τσαρούχας, Εισηγητής».

iefimerida.gr

Category: Ειδησεις

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Νικήτας Αποστόλου says:

  Σύμφωνα με την διοικητική επιστήμη, ένα βασικό στοιχείο του διοικείν είναι ο έλεγχος. Στις Δημοκρατίες το στοιχείο αυτό είναι έργο του δικαστικού σώματος, το οποίο πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την Κυβέρνηση. Όμως, πως είναι δυνατόν να είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη, από την εκτελεστική εξουσία, όταν την ηγεσία της την διορίζει η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο;
  Επίσης το πολιτικό μας σύστημα, λειτουργώντας ως συνταγματικός νομοθέτης, διαμόρφωσε έτσι τις διατάξεις του Συντάγματος, ώστε την δικαιοδοσία για αδικήματα των Υπουργών και την ασυλία των βουλευτών να τα αφαιρέσει από το δικαστικό σώμα και να την αναθέσει στο νομοθετικό σώμα, την Βουλή.
  Περαιτέρω για να εμποδίσει τον δικαστικό έλεγχο διοικητικών πράξεων και ιδίως των συμβάσεων ακολουθεί την τακτική της κύρωσης με νόμο των πράξεών της αυτών.
  Τέλος για να εμποδίσει τους δικαστές στην κύρια αποστολή τους, την απονομή της δικαιοσύνης τους φορτώνει με καθαρά “διοικητικό έργο” ορίζοντάς τους με διατάξεις νόμων κυρίως προέδρους ή και μέλη συλλογικών διοικητικών οργάνων.
  Με βάση τις ανωτέρω διαπιστώσεις, νομίζω οτι θα ήταν σωστό, να επέλθουν στην προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος, οι εξής αλλαγές στις διατάξεις του σε οτι αφορά την Δικαιοσύνη.
  1. Αξιοποιώντας την παράδοση του Έθνους μας, να θυμηθούμε ότι στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία υπήρχε και ο θεσμός της ανάθεσης αξιωμάτων δια κληρώσεως και υιοθετώντας τον να θεσπιστεί η ανάδειξη της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων να γίνεται δια κληρώσεως μεταξύ των δικαστών του οικείου ανωτάτου δικαστηρίου και με διετή θητεία.
  Ετσι θα αποκτήσει ουσιαστική ανεξαρτησία η Δικαιοσύνη από την Κυβέρνηση.
  2. Η δικαιοδοσία για υποθέσεις με κατηγορούμενους Υπουργούς ή η άρση της ασυλίας των Βουλευτών θα πρέπει να ανατεθεί στον Αρειο Πάγο.
  Και 3. Με συνταγματική διάταξη να απαγορευτεί η ανάθεση διοικητικών αρμοδιοτήτων στους δικαστές.
  Τώρα μετά την παραίτηση του Προέδρου του ΣτΕ είναι η στιγμή που θα κριθεί το πόσο “αριστερό” κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί κάλλιστα άτυπα να ακολουθήσει την ανωτέρω διαδικασία της δια κληρώσεως επιλογή του νέου Προέδρου και στη συνέχεια την επιλογή αυτή να την “ενδύσει” τυπικά ως πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα το κάνει; Αμφιβάλλω γιατί το “αριστερό” είναι νταμπέλα και όχι ουσία.

Back to Top

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  20/6/18 | (0 σχόλια)
  Το αν η κυβέρνηση συνέδεσε τις επικίνδυνες παραχωρήσεις προς τα Σκόπια με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, θα το μάθουμε κάποια στιγμή και πολύ σύντομα. Σήμερα η έγκυρη ιστοσελίδα euro2day έχει ένα δικό της ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ...

Ροή ειδήσεων

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ Θερμή χειραψία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας Ν. Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην τρίτη διάσκεψη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, στη Ρόδο. Προς συμφωνία διευθέτησης των διμερών διαφορών τους, εντός ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ Τσακαλώτος και Μοσκοβισί συζητούν / Φωτογραφία: European Union 22|06|2018 10:04 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενεργοποιείται η διαδικασία της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης Εμφανώς ανακουφισμένοι εμφανίστηκαν ο Ε. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης, μετά από το ολονύχτιο θρίλερ ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  Αναφορές στα αποτελέσματα του Eurogroup και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια «φιλοξενούνται» στο σύνολο των μέσων του γερμανικού Τύπου. Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ως εξής: Dpa (γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων): Τέλος στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας - το τελευταίο ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  Συνεδρίαση-θρίλερ μετά τις γερμανικές ενστάσεις οδήγησε τελικά σε συμφωνία για την Ελλάδα. Για ιστορική στιγμή μιλούν Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ. Το 2033 οι πρώτες πληρωμές για τα δάνεια του EFSF. Δημοσιεύθηκε: 22 Ιουνίου 2018 - 01:13 euro2day.gr Σε 10ετή επιμήκυνση και ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας