«Εφυγε» για το μεγάλο ταξίδι ο Σπύρος Παγιατάκης.

16/5/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 1,989 εμφανίσεις

«Εφυγε» σήμερα για το ταξίδι χωρίς επιστροφή ο μεγάλος δημοσιογράφος Σπύρος Παγιατάκης. Ήταν στενός φίλος μου και καλύψαμε μαζί πάνω από 15 χρόνια όλες τις εξελίξεις, κυρίως, στα Βαλκάνια αλλά και στη Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία.

Όταν τα πράγματα ηρέμησαν, διατηρήσαμε στενότατες φιλικές σχέσεις. Τον νοιώθαμε ως μέρος της ευρύτερης οικογένειάς μας. Και τα δύο παιδιά μου μεγάλωσαν νοιώθοντας πως ο Σπύρος ήταν κάτι δικό μας.

Σε όλες σχεδόν τις αποστολές που έκανα στα Βαλκάνια ήμουν με το Σπύρο.

Γεννήθηκε το 1939 στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από δημοσιογράφος, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Βερολίνο και σκηνοθεσία.

Δίδαξε, μάλιστα, και στο Εθνικό Θέατρο.

Αν και πριν την ιδιωτική τηλεόραση πέρασε από διάφορες εφημερίδες, ο Σπύρος ήταν, βασικά, δημοσιογράφος του Αντέννα. Δημιούργησε και κράτησε ως την συνταξιοδότησή του το γραφείο Θεσσαλονίκης του Αντέννα. Ήταν και από τους ιδρυτές του ραδιοφωνικού σταθμού. Ο Μίνως Κυριακού δεν ήταν, απλώς, στενός φίλος του αλλά τον είχε μονίμως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου.

Παράλληλα ήταν ο κριτικός θεάτρου της εφημερίδας «Καθημερινή». Ήταν μια δουλειά που του άρεσε πολύ.

Τόσο με το πέρασμά του από το Εθνικό Θέατρο όσο και με την στήλη θεατρικής κριτικής που διατηρούσε στην «Καθημερινή» γνώρισε τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Ήταν στενός φίλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη αλλά και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών.

Τον καιρό της δικτατορίας βρέθηκε στη Ρώμη όπου έκανε σημαντικότατα ντοκυμαντέρ με τον Ρούσσο Κούνδουρο.

Στο Βερολίνο τη δεκαετία του ’60 γνώρισε τον αδελφό του Μάρκους Βόλφ, του «ανθρώπου δίχως πρόσωπο» όπως είχε χαρακτηριστεί ο αρχηγός της Stazi,  και μαζί με έναν βούλγαρο φίλο τους που αργότερα διετέλεσε και υπουργός πολιτισμού στη χώρα του αποτέλεσαν μια σημαντική πολιτιστική τριάδα.

Μετά την αθώωσή του από το γερμανικό δικαστήριο, ο Μάρκους Βόλφ, επανειλημμένως επισκέφτηκε στην Ελλάδα το Σπύρο Παγιατάκη.

Οι προσωπικές μου αναμνήσεις από τον Σπύρο είναι ατελείωτες.

Από τους πλέον μορφωμένους και καλλιεργημένους  Έλληνες εκτός από το θέατρο λάτρευε και τη μουσική.

Η μητέρα του ήταν γιατρός και όπως μου έλεγε, διετέλεσε και για ένα διάστημα και δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία του χρόνια ήταν δύσκολα από πλευράς υγείας. Υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς αλλά το χειρότερο, που τον καθήλωσε στο σπίτι, ήταν που του αφαίρεσαν το ένα πόδι. Ήταν ο θάνατος για έναν άνθρωπο που, μονίμως, βρισκόταν  σε κάποιο μεταφορικό μέσο για μια αποστολή.

Ικανός στη δουλειά του αλλά και ευαίσθητος και διακριτικός άνθρωπος, ο Σπύρος Παγιατάκης άφησε το στίγμα του όχι μόνο στη δημοσιογραφία αλλά και στην τέχνη.

Ήθελε πολλά να κάνει πριν φύγει από τον κόσμο τούτο αλλά η περιπέτεια της υγείας του δεν του επέτρεψε τα χρόνια που θα μπορούσε να συγκεντρωθεί και να ασχοληθεί με τις άπειρες αναμνήσεις του.

Καλό ταξίδι φίλε Σπύρο. Απο αυτό το ταξίδι δεν θα γυρίσεις πίσω. Αλλά είναι ένα ταξίδι που θα το κάνουμε όλοι, αργά ή γρήγορα.

Έζησες έντονα τη ζωή σου και όπως την ήθελες. Κάποια στιγμή, ίσως, ξανασυναντηθούμε. Σ ευχαριστώ για τις εμεπιρίες που είχαμε σε δύσκολες στιγμές και για τη φιλία σου τα πολλά χρόνια που γνωριζόμασταν.

Παντελής Σαββίδης

 

 

 

Category: Ειδησεις, Κυριο Θεμα

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  19/5/18 | (0 σχόλια)
  του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ. Από όλες τις προσφυγικές πληθυσμιακές ομάδες του ελληνικού χώρου οι Πόντιοι είναι αυτοί που εμφανίζουν ισχυρότερη δυναμική στην αναπαραγωγή των ηθών και εθίμων τους και την διατήρηση της μνήμης θλιβερών στιγμών που οδήγησαν Έλληνες διαφόρων γεωγραφικών ...

Ροή ειδήσεων

  22/5/18 | (0 σχόλια)
  Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος «Ιερός εμφύλιος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ΄ και ομάδας αρχιερέων του Πατριαρχείου με επίκεντρο πωλήσεις ακινήτων και εδαφών που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει το Πατριαρχείο από το 2005 μέχρι σήμερα. Οι καταγγελίες που διατυπώνονται ...

  22/5/18 | (0 σχόλια)
  Σχολείο ως... γραφειοκρατική διεκπεραίωση! Η υποβάθμιση της διδασκαλίας των Μαθηματικών στο γυμνάσιο και στο λύκειο, επειδή ανατίθεται σε διαφορετικές ειδικότητες καθηγητών, αποτυπώνει ακόμη μία στρέβλωση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) αναφέρει ότι «για τα ...

  22/5/18 | (0 σχόλια)
  ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΟ 2011 Θελει επέτειο 100 χρόνων από τη μάχη του Αλμυρού, φωτογραφία: apimages 21|05|2018 12:22 Ποια είναι άραγε η σχέση του νεοεκλεγέντος υπερεθνικιστή προέδρου της Καταλονίας Κιμ Τόρα με την Ελλάδα, και ιδιαίτερα με την Αθήνα; Για ...

  22/5/18 | (0 σχόλια)
  54ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ ΜΕ ΠΕΝΙΧΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ O Tζουζέπε Κόντε, νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας (Φωτογραφία: AP Photo/Alessandra Tarantino) 21|05|2018 19:18 Ένας σχετικά άγνωστος καθηγητής Δικαίου με πενιχρή έως ανύπαρκτη πολιτική εμπειρία αναλαμβάνει τον πρωθυπουργικό θώκο στην Ιταλία. Την ανακοίνωση έκανε ο  ηγέτης των ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας