Κυβερνήσεις Συνεργασίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δυστυχώς στον Κοινοβουλευτισμό στη χώρα μας δεν υπάρχει παράδοση Κυβερνήσεων Συνεργασίας κομμάτων. Από το 1877 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 15 Κυβερνήσεις Συνεργασίας. Οι περισσότερες είναι βραχύβιες, ειδικού σκοπού ή μεταβατικές. Οι Κυβερνήσεις Συνεργασίας με τη μεγαλύτερη διάρκεια είναι οι Κυβερνήσεις Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση Κανάρη: Σχηματίστηκε στις 22 Μαϊου 1877, υπό την πίεση της Κοινής Γνώμης που ανησυχούσε για την τύχη των υπόδουλων Ελλήνων στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που βρίσκονταν σε πόλεμο με τη Ρωσία. Μετείχαν Κουμουνδούρος, Τρικούπης, Δηλιγιάννης, Δεληγεώργης και Ζαϊμης. Διάρκεια 8 μήνες! Οταν τον Σεπτέμβριο 1877 πέθανε ο Κανάρης οι υπουργοί ασκούσαν την πρωθυπουργία με …βάρδιες!

Κυβέρνηση Αλ. Ζαϊμη: 4 Δεκεμβρίου 1926. Διάρκεια 9 μήνες.
Λόγω της απλής αναλογικής δεν αναδείχθηκε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην οικουμενική κυβέρνηση, όπως χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή των τεσσάρων πρώτων κομμάτων σε ψήφους Μετείχαν βενιζελικοί και συντηρητικοί. Θα ανατραπεί από την αποχώρηση των υπουργών του Λαϊκού Κόμματος. Θα προλάβει να θέσει σε εφαρμογή το νέο Σύνταγμα, το αρτιότερο και προοδευτικότερο από τα προηγούμενα.

Κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου: 18 Οκτωβρίου 1944- Διάρκεια 3 μήνες!
Χαρακτηρίστηκε ως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, διότι μετείχαν και εκπρόσωποι του ΕΑΜ. Στις 28 Νοεμβρίου 1944 το ΕΑΜ θα αποσύρει τους υπουργούς του μετά την απαίτηση του Γ. Παπανδρέου αποστράτευσης των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΑΜ και ΕΔΕΣ. Τα Δεκεμβριανά προκάλεσαν και την πτώση της κυβέρνησης.

Κυβέρνηση Π. Πουλίτσα: 4 Απριλίου 1946-Διάρκεια δύο εβδομάδες!
Στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές στις 31 Μαρτίου 1946 απείχε το ΚΚΕ. Κυριάρχησε η «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων» με βασικό εταίρο το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Κ. Τσαλδάρη. Εν όψει του Δημοψηφίσματος για το πολιτειακό ο Τσαλδάρης έπεισε τον Σοφοκλή Βενιζέλο και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο να στηρίξουν κυβέρνηση υπό τον τότε Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτη Πουλίτσα. Η κυβέρνηση διαλύθηκε λόγω διαφωνίας για το χρόνο του Δημοψηφίσματος!

Κυβέρνηση Δ. Μάξιμου: 24 Ιανουαρίου 1947-Διάρκεια 7 μήνες.
Με παρέμβαση των Αμερικανών συσπειρώνονται τα αστικά κόμματα στη γνωστή ως « Επτακέφαλος Κυβέρνησις» υπό τον Τραπεζίτη Δημήτριο Μάξιμο (ιδιοκτήτη τότε του Μεγάρου Μαξίμου. Μετείχαν: Κ. Τσαλδάρης, Σ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Π. Κανελλόπουλος, Κ. Καραμανλής και Ναπολέων Ζέρβας αρχηγός του ΕΔΕΣ. Μετά οκτώ μήνες θα την ανατρέψουν οι Αμερικανοί προβάλλοντας ως αιτία την αποτυχία των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Στρατού κατά των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Στη διάρκεια της θητείας της αποχωρούν τα Βρετανικά Στρατεύματα και εξαγγέλλεται το περίφημο Δόγμα Τρούμαν.

Κυβερνήσεις Θ.Σοφούλη-Αλ.Διομήδη: 7/11/ 1947-6/1/1950.
Την κυβέρνηση Μαξίμου θα διαδεχθεί η Κυβέρνηση Συνεργασίας «Λαϊκών» και «Φιλελευθέρων» με πρωθυπουργό τον κεντρώο πολιτικό Θεμιστοκλή Σοφούλη. Βασική αποστολή η συντριβή των στρατιωτικών δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού και η εφαρμογή του Δόγματος Τρούμαν. Τον Σοφούλη μετά τον θάνατο του (24 Ιουνίου 1949) διαδέχθηκε ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλέξανδρος Διομήδης.

Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου: 23 Μαρτίου 1950-Διάρκεια 22 μέρες!
Λόγω τις απλής αναλογικής,και πάλι, οι πρώτες μετεμφυλιακές εκλογές δεν ανέδειξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα σχηματιστεί κυβέρνηση των κεντρώων με το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Δεν θα κλείσει μήνας και οι Αμερικανοί θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση.

Κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα:27-10-1951-11-10-1952
Και στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Νικόλαος Πλαστήρας με τις 74 έδρες του κόμματος του ΕΠΕΚ και τις 57 των Φιλελευθέρων (114 ο Παπάγος) θα σχηματίσει κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία. Θα αντέξει ένα χρόνο με πολλές εσωτερικές διαφωνίες και υπονόμευση από το δεξιό παρακράτος. Είχε και μαύρες σελίδες την δίκη των Αεροπόρων και την εκτέλεση Μπελογιάννη.

Την Κυβέρνηση Βενιζέλου την ανέτρεψαν οι Αμερικάνοι και την Κυβέρνηση Πλαστήρα ο Βενιζέλος. Ο Πλαστήρας στον εορτασμό της Παναγίας στην Τήνο είχε εκφωνήσει πολιτικό λόγο στο γεύμα του Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας. Ανέκαθεν, τόνισε, η ειρήνευση, τα μέτρα επιείκειας και η κατάργηση της θανατικής ποινής ήταν οι επιθυμίες του. Αλλά «υπό την παρούσαν σύνθεσιν της κυβερνήσεως είναι αδύνατη»… Το ίδιο βράδυ ο Βενιζέλος απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και άνοιξε ο δρόμος για τον Παπάγο και την κυριαρχία της Δεξιάς.

Κυβέρνηση Ι. Παρασκευόπουλου: 22 Δεκεμβρίου 1966-Διάρκεια 3 μήνες.
Μετά τα Ιουλιανά οι ηγέτες της Ενωσης Κέντρου Γ.Παπανδρέου και Π. Κανελλόπουλος της ΕΡΕ συμφώνησαν τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έδωσε την εντολή στον τραπεζίτη Ιωάννη Παρασκευόπουλο και η κυβέρνηση ορκίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1966. Στις 3 Απριλίου 1967 η ΕΡΕ ήρε την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση. Ο Κανελλόπουλος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Μετά 13 μέρες θα ανατραπεί από τη Χούντα.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα