Οι έξι θάνατοι του Τζόρτζ Πολκ: Ποιός δολοφόνησε τον Αμερικανό δημοσιογράφο;

15/5/18 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 733 εμφανίσεις

Το εξώφυλλο του βιβλίου ΟΙ ΕΞΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ των συγγραφέων Κώστα Παπαϊωάννου και Μιχάλη Ιγνατίου

MAY 15, 2018

ΟΙ ΕΞΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ Συγγραφείς: Κώστας Παπαϊωάννου και Μιχάλης Ιγνατίου Εκδοτικός Οίκος ΠΑΤΑΚΗ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Την Κυριακή 16 Μαΐου 1948, πριν από 70 ακριβώς χρόνια, βρέθηκε από έναν βαρκάρη να πλέει στη θάλασσα του Θερμαϊκού το πτώμα του τριανταπεντάχρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ. Είχε δολοφονηθεί, πριν μια εβδομάδα (όταν χάθηκαν τα ίχνη του), με μια σφαίρα «εξ επαφής» στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ήταν δεμένος χειροπόδαρα και τα ψάρια είχαν φάει τα μάτια του.

Η Ελλάδα είχε αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άνοιξη του 1947, λόγω της αμερικανικής βοήθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας με το «Δόγμα Τρούμαν» και την εξαγγελία του «Σχεδίου Μάρσαλ» καθώς και του Εμφυλίου, ο οποίος έπρεπε να τερματιστεί με «την συντριβήν των κομμουνιστοσυμμοριτών».

Τον Ιανουάριο του 1947 ήρθε στην Αθήνα ο κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ Πολ Α. Πόρτερ, νομικός και πρώην δημοσιογράφος, επικεφαλής ενδεκαμελούς της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής, με αντικείμενο και «τον προσδιορισμό του ύψους της εξωτερικής βοήθειας την οποία είχε ανάγκη η χώρα για την οικονομική ανάκαμψη και ανοικοδόμησή της».

Τον Ιούλιο του 1947 ήρθε στην Αθήνα ο Τζωρτζ Πολκ, ανταποκριτής του CBS για την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, γνώρισε και παντρεύτηκε γρήγορα την δεκαεννιάχρονη αεροσυνοδό της ΤΑΕ Ρέα Κοκκώνη, όπως γρήγορα μπήκε και στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών: οι ανταποκρίσεις του ενοχλούσαν το συγκυβερνών με το «Κόμμα των Φιλελευθέρων» (πρωθυπουργός Θ. Σοφούλης) «Λαϊκό Κόμμα» του (αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών) Κ. Τσαλδάρη, μιλώντας για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση, όπως ενοχλούσαν και την Ουάσιγκτον, γιατί πήγαιναν κόντρα στην επίσημη αμερικανική πολιτική για την Ελλάδα.

Οι δύο Αμερικανοί συμφωνούσαν για την κατάσταση στη χώρα (ήταν τραγική, τα σκάνδαλα και η διαφθορά κυριαρχούσαν) αλλά και για την αντιμετώπισή της: έπρεπε πρώτα να τερματιστεί ο Εμφύλιος, να υπάρξει ειρήνευση, αμνηστία…

Ο Πόρτερ επισκέφτηκε διάφορες περιοχές της χώρας, τέλειωσε την έρευνά του στις 22 Μαρτίου και, σαράντα μέρες μετά, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της: συνέταξε την «Έκθεση Πόρτερ», ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτικοκοινωνικό κείμενο.

Ο Πολκ, δέκα μήνες μετά την έλευσή του, δολοφονήθηκε! Η νέα χρονιά είχε ξεκινήσει καλά: εξασφάλισε μια ετήσια δημοσιογραφική υποτροφία, την  «Νίμαν» στο Χάρβαρντ και είχε ήδη κλείσει θέσεις για να επιστρέψει στις ΗΠΑ με τη σύζυγό του στις 20 Μαΐου.

Λίγο πριν φύγει, αποφάσισε να επισκεφθεί για λίγες μέρες τη Βόρεια Ελλάδα. Ξεκίνησε (Παρασκευή 8 Μαΐου) για την Καβάλα, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και το σαρανταοκτάωρο της εκεί παραμονής του αναζητούσε τρόπο να «περάσει στο βουνό» για μια συνέντευξη με τον Μάρκο Βαφειάδη, που ήταν αρχηγός του ΔΣΕ και επικεφαλής της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (ΠΔΚ) που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο.

Την Κυριακή 9 Μαΐου εξαφανίσθηκε από το ξενοδοχείο «Αστόρια» όπου διέμενε και την Κυριακή 16 Μαΐου βρέθηκε το πτώμα του…

Τώρα, ανεξάρτητα από την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, τα προβλήματα κλπ. μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου (στην πραγματικότητα: εκτέλεση!), έπρεπε Αμερικανοί, Έλληνες και Βρετανοί να κάνουν το παν για να ανακαλύψουν τους δολοφόνους.

Έκαναν το παν για να τους συγκαλύψουν!

Αγνόησαν ό,τι στοιχεία υπήρχαν, αγνόησαν τα πραγματικά περιστατικά (εκτός από δύο που δεν άλλαζαν: ότι είχε δολοφονηθεί με μια σφαίρα στο κεφάλι και ότι το τελευταίο του φαγητό ήταν μια τεράστια ποσότητα αστακού με μπιζέλια που βρέθηκαν αμάσητα στο στομάχι του) και κατασκεύασαν μια εξ ολοκλήρου δική τους εκδοχή για τη δολοφονία, επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα χρησιμοποιούσαν.

Συνέλαβαν τον τριανταοκτάχρονο δημοσιογράφο της «Μακεδονίας» Γρηγόρη Στακτόπουλο, ανταποκριτή στη Θεσσαλονίκη του «Ρώυτερ» και της «Ελευθερίας», τη μητέρα του και τις δύο αδελφές του.

Ύστερα από απειλές, εκβιασμούς (στο επίκεντρο οι δύο αδελφές του) και φρικτά βασανιστήρια, ο Στακτόπουλος υποχρεώθηκε να ομολογήσει τη συμμετοχή του στην οργάνωση της δολοφονίας και τους δράστες, και να παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια το κατασκευασμένο σενάριο, τόσο στην ανάκριση όσο και στη δίκη.

Δύο γνωστά κομμουνιστικά στελέχη της Θεσσαλονίκης, ο Αδάμ Μουζενίδης και ο Βαγγέλης Βασβανάς, κατέβηκαν «από το βουνό» και επί ενάμιση μήνα κινούνταν με άνεση στη Θεσσαλονίκη, οργανώνοντας τη δολοφονία με κύριο συνεργό τον Στακτόπουλο.

Ο Πολκ μπήκε σε μια βάρκα νομίζοντας ότι θα τον μεταφέρει στην απέναντι πλευρά των ανταρτών, ο Μουζενίδης όμως τον εκτέλεσε, παρουσία του Βασβανά, ενός άλλου άγνωστου κομμουνιστή και του Στακτόπουλου – μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα που συνελήφθη, αφού οι άλλοι επέστρεψαν στο βουνό…

Ο Στακτόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια (και έμεινε 12 χρόνια στη φυλακή – αποφυλακίσθηκε το 1960), η συγκατηγορούμενη μητέρα του αθωώθηκε, οι δύο κύριοι δράστες καταδικάσθηκαν (σε χωριστή δίκη) ερήμην σε θάνατο.

Η ουσία όμως ήταν ο Πολκ δολοφονήθηκε πριν επισκεφτεί το αρχηγείο των ανταρτών και πριν επιστρέψει στην πατρίδα του, μεταφέροντας την αμφισβήτηση της αμερικανικής πολιτικής για την Ελλάδα στην ίδια την Αμερική.

Με την πάροδο του χρόνου, αποδείχθηκε ότι ο Μουζενίδης ήταν ήδη νεκρός την ημέρα της δολοφονίας και ο Βασβανάς, αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ και Πολιτικός Επίτροπος της VI Μεραρχίας στην Κεντρική Μακεδονία, βρισκόταν πολύ μακριά από την πόλη.

Όπως και αποδείχθηκε ότι όλα όσα «ομολόγησε» ο Στακτόπουλος δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα: το σενάριο ήταν βιαστικά και πρόχειρα κατασκευασμένο…

Μετά τη δικτατορία, ο Βασβανάς από τη Ρουμανία όπου ζούσε έκανε τέσσερις αιτήσεις επαναπατρισμού (για να έρθει εδώ και να δικαστεί), οι οποίες απορρίφθηκαν, και ο Στακτόπουλος τέσσερις αιτήσεις για επανάληψη της διαδικασίας στον Άρειο Πάγο (μία ο ίδιος και τρεις η σύζυγός του μετά τον θάνατό του), οι οποίες απορρίφθηκαν επίσης.

Ο φάκελος της δολοφονίας του Τζορτζ Πολκ αντέχει διαχρονικά: δεν πρέπει να ανοίξει και έτσι το κατασκευασμένο σενάριο του 1948-49 για τη συγκάλυψη της δολοφονίας εξακολουθεί να παραμένει η επίσημη εκδοχή για τη δολοφονία, μέχρι σήμερα, 70 χρόνια μετά…

Το εξώφυλλο του βιβλίου ΟΙ ΕΞΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΚ των συγγραφέων Κώστα Παπαϊωάννου και Μιχάλη Ιγνατίου

Πηγή: Οι έξι θάνατοι του Τζόρτζ Πολκ: Ποιός δολοφόνησε τον Αμερικανό δημοσιογράφο; https://hellasjournal.com/2018/05/i-exi-thanati-tou-tzortz-polk-pios-dolofonise-ton-amerikano-dimosiografo/

Category: Πολιτισμός

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    ΣΑΝ says:

    ΠΙΑΣΑΡΙΚΟ θεμα που λενε και οι επικοινωνιολογοι, και σιγουρα με περισσεια μυθιστοριογραφιας για ”τις εξι-ουτε μια ουτε δυο εκδοχες (οπως ηταν μεχρι τωρα) για την δολοφονια του Τζορτζ Πολκ απο δυο φερομενους ως εγκυρους δημοσιογραφους και συγγραφεις, οι οποιοι επιμενουν -αγνωστον γιατι- υστερα απο 70 ολοκληρα χρονια να αμαυρωσουν την υποληψη και το κυρος του Αξιωματικου της Χωροφυλακης , με φιλανθρωπα αισθηματα -αγνωστα για εκεινη την ταραγμενη εσωτερικη κατασταση και κουμπαρου του Βασιλη Τσιτσανη- αειμνηστου Συνταγματαρχου Νικολαου Μουσχουντη και ολων των δικαστων που επεληφθησαν της υποθεσεως και εξεδωσαν την καταδικαστικη τους αποφαση. Και αν μεν παρατιθενται τα εγγραφα της δικογραφιας και της αποφασεως και οι πειστικες με γεγονοτα-τυπου αντιδικης- αντιρρησεις εχει καλως , αλλα αν ”ανακατωνεται το κουρκουτι”, για να δικαιωθουν οι Ιακωβινοι ανταρτες του ΚΚΕ , που δεν ηθελαν επαφη του Πολκ με τον τοτε αρχιστραστηγό τους στα βουνα Μαρκο Βαφειαδη, εν αγνοια του Σταλινικου Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε Ζαχαριαδη ,-τον οποιον σημειωτεον ”τρελαναν” οι Σοβιετικοι στην εξορια του στον Καυκασο-,τι θα κερδισουν οι Ελληνες ;;;. Την ”αθωωση” του Στακτοπουλου ,η, την μομφη εναντιον του μονιμως αποδιοπομπαιου τραγου Κρατους της Δεξιας, ασχετως αν αυτο το Κρατος μετα το 1950 -με εξαιρεση την 7ετια των Συντ/ρχων, που την προετοιμασαν οι αμετροεπεις ”δημοκρατες” πολιτικοι απο το 1964 ως το 1967-ανωρθωσε την Χωρα και τους θεσμους και μας ενεταξε στην καλυτερη οικογενεια μας -την Ευρωπαικη Ενωση-, την οποιαν μετα το 1994 σφιχταφκαλιασε το ΠΑΣΟΚ (του ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο) και μετα το 2015 κοιμαται νυχθημερον μαζι της ο Τσιπραίικος Συριζα ,με τα go home frau Merkel και τα χειροτερα. Υ.Γ. Γραφει η αναρτηση ”Οι ανταποκρισεις του Πολκ ενοχλουσαν το συγκυβερνων Λαικο κομμα του αντιπροεδρου της κυβερνησεως Κων/νου Τσαλδαρη για σκανδαλα και κακοδιαχειριση , που ενοχλουσαν την Ουασιγκτων…” -που οι ουτε οι νηπιοφρονες θεωρουν οτι αυτα τα σκανδαλα τα εκαναν οι Λαικοι εν αγνοια των συγκυβερνωντων Φιλελευθερων- υποδεικνυοντας παραλληλως ως ηθικους αυτουργους και με κινητρο της δολοφονιας του Πολκ το Λαικο κομμα και την ιδια την Ουασιγκτων και οχι τον Διεθνη Σοβιετικο κομμουνισμο. Και αλλου ”Εκαναν το παν για να την συγκαλυψουν” ΠΟΟΙ;;;Ολοι εκτος του πρωθυπουργου Θεμ. Σοφουλη και του συγκυβερνωντος κομματος των Φιλελευθερων;;;. Αντε καλοταξιδο το ‘βιβλιο ”ντοκουμεντο”.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

    21/1/19 | (3 σχόλια)
    Όπως σε κάθε κρίσιμη περίοδο της εξέλιξης της ελληνικής ιστορίας όταν ο διεθνής παράγων απαιτεί κάτι με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, βρίσκει πρώτα τους "χρήσιμους ηλίθιους" και στη συνέχεια οδηγεί τη χώρα σε ολική ή μερική εκτροπή. Στη ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας