Ιστορική αντίκρουση των σκοπιανών επιχειρημάτων όπως διατυπώθηκαν απο τον Τοντόρ Σιμόφσκι.

14/5/18 | 1 σχόλια | 4 απαντήσεις | 1,098 εμφανίσεις

Χθές παρουσιάσαμε στη στήλη αυτή ολόκληρη τη συνέντευξη του Ιστορικού Τοντόρ Σιμόφσκι (Σκόπια) , Θεόδωρος Σίμος, στα ελληνικά, στους Παντελή Σαββιδη, Γιάννη Γουσίδη και Μπάμπη Μπίκα τον Απρίλιο του 1997.

Σήμερα, στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζουμε μια εκπομπή των “Ανιχνεύσεων¨το 2005 στην οποία μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα απο την συνέντευξη του Τοντόρ Σιμόφσκι σχολιασμένα απο τους καθηγητές Πανεπιστημίου Σπύρο Σφέτα και Ιωάννη Ξυδόπουλο και τον εμπειρογνώμονα του ΥΠΕΞ Βαγγέλη Κωφό.

Όπως γράψαμε και χθές, ο Τοντόρ Σιμόφσκι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πηγή Αξιούπολης Κιλκίς στις 14 Φεβρουαρίου 1924 και πέθανε στα Σκόπια στις 4 Ιανουαρίου 1998. Στην συνέντευξη καταγράφεται η άποψή του για την ιστορία των Σκοπίων. Προς το τέλος υπάρχουν πλάνα απο τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια (12 Απριλίου 1997) και απο το Ηρώο του χωριού Νότια.

Το δείπνο που παρατέθηκε την Κυριακή προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή τα 100 χρόνια απο τη Μάχη του Σκρά δόθηκε σε χώρο πολύ κοντά στον γενέθλιο τόπο του Θεόδωρου Σίμου.

Τα πλάνα απο τη Νότια ζήτησε ο ίδιος ο Σιμόφσκι απο τον Παντελή Σαββίδη για να τα συμπεριλάβει σε βιβλίο που εξέδωσε λίγο πριν το θάνατό του. Κατά πάσα πιθανότητα η συνέντευξη καταγράφηκε την ημέρα της συναυλίας που έδωσε ο Θεοδωράκης στα Σκόπια.

Ο Σιμόφσκι ήταν απο τους βασικούς διαμορφωτές του “μακεδονικού” ιδεολογήματος των Σκοπίων. Τον επισκεπτόμουν συχνά όποτε πήγαινα στα Σκόπια. Ήταν μέλος της παλιάς νομενκλατούρας περί τον Γκλιγκόρωφ και εργαζόταν στο Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας, το σκοπιανό Ινστιτούτο που διαμόρφωσε το ψευδές ιδεολόγημα. Γαμπρός του ήταν ο Νίκολα Ποπόφσκι που επι Γκλιγκόρωφ και αργότερα επι σοσιαλδημοκρατών, διετέλεσε υπουργός δικαιοσύνης, υπουργός άμυνας και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Σιμόφσκι λίγο πριν πεθάνει μας κάλεσε στο σπίτι του και μας παρέθεσε ένα γεύμα. Η καταγραφή της συνέντευξης έγινε με μια κάμερα Hi 8.

Τυπικά δεν ήθελε να καταγράψουμε τη συνομιλία αλλά όταν άφησα την κάμερα σε ένα τραπέζι ανοικτή, την είδε και δεν αντέδρασε. Η κάμερα ήταν ακίνητη γι αυτό και μερικές φορές ο Σιμόφσκι βγαίνει εκτός πλάνου. Σκοπος μας ήταν να καταγράψουμε χωρίς παρεμβολές τι λένε για την ιστορία τους οι άνθρωποι που τη διαμόρφωσαν.

Ο Σιμόφσκι ήταν ένας απο αυτούς. Νωρίτερα, μου είχε δώσει τους περίφημους χάρτες όπου όλες τις περιοχές των συνοριακών νομών της Βορείου Ελλάδος τις παρουσιάζει με τα σλαβικά τους ονόματα και με μικρά γράμματα, σε παρένθεση, τα ελληνικά.

Ο Τοντόρ Σιμόφσκι πέθανε απο καρκίνο στον εγκέφαλο. Ήταν απο τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μερικούς μήνες πριν το θάνατό του παρακάλεσα ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο να του επιτραπεί, για ανθρωπιστικούς λόγους, να επισκεφτεί τον τόπο του για τελευταία φορά. Μου είπε πως θα έκανε το παν για να βρεί μια λύση. Το μετέφερα στον Σιμόφσκι και παρόλο που ήθελε πάρα πολύ να επισκεφτεί την Πηγή Αξιούπολης μου απάντησε πως δεν μπορεί να το κάνει αν δεν υπάρξει κυβερνητικό μέτρο που θα επιτρέπει σε όλους τέτοιου είδους επισκέψεις.

Κατά τις πολλές επισκέψεις που έκανα στο σπίτι του μου είπε μια φορά το εξής: Όταν κηρύχθηκε επιστράτευση στον Β! ΠΠ πήγε και ο ίδιος, 16χρονος, τότε, να καταταγεί. Ο αστυνομικός μόλις τον είδε τον ρώτησε: Εσύ τι θέλεις εδώ Θεοδωράκη; Ο Θοδωράκης του απάντησε πως πήγε να καταταγεί, ως εθελοντής, λόγω της επιστράτευσης. Όπως λέει ο ίδιος, πάντα, ο αστυνομικός του είπε: δεν είναι για σένα Θοδωράκη. Απο τότε ο Θόδωρος Σίμος, κατά τη μαρτυρία του, άρχισε να σκέφτεται πως είναι κάτι διαφορετικό.

Αυτά για την ιστορία.

Δείτε εδώ όλόκληρη τη συνέντευξη του Τοντόρ Σιμόφσκι.

Category: Κυριο Θεμα, Προτεινόμενα άρθρα

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Στέφανος says:

  Ας ξεκολλήσουμε τα μυαλά μας λέω κι ας μάθουμε πώς να ζούμε μαζί τους, διότι ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ και γι’αυτούς και για εμάς για να μην πω ΕΙΔΙΚΑ για εμάς.

  Τώρα τί είδους σοσιαλιστές μπορούν να χωρίζουν τους πολίτες όπως τους βολεύει και μάλιστα με όρους βαθειά δεξιούς και σκοτεινά εθνικιστικούς είναι ένα ζήτημα..εάν όχι πολιτικής σίγουρα ψυχιατρικής φύσης..

  Όπως το άλλο το ζήτημα των μεγάλων εγχώριων σοσιαλιστών και οικολόγων, οι οποίοι αν και μετρώνται σε αρκετά εκατομμύρια και κόπτονται για όλα και ειδικά για το περιβάλλον και ακυρώνουν επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ και είκοσι χρόνια….κάνουν γαργάρα τις όποιες υψηλά ενδεχόμενες καταλυτικές συνέπειες της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσσόγειο ή όπου αλλού..αλλά τίς τους νοιάζει, μη τους ένοιαζε και πριν…του κώλου λόγια από πολλές τρύπες ταυτοχρόνως!

  • 1.1
   Επισκέπτης says:

   Είναι μονόδρομος να ζήσουμε μαζί, όπως αυτοί θέλουν; Να τούς δώσουμε το “Μακεδονία” και τον “μακεδονισμό”, για να τούς ανοίξουμε τον Ασκό τού Αιόλου για “αλυτρωτικές” (λέγε επεκτατικές) βλέψεις; Αυτό θέλεις; Και μην μού πεις το γνωστό “τι έχουμε να φοβηθούμε απ’ αυτούς;”. Σήμερα τίποτε. Αύριο δεν ξέρεις πώς αλλάζουν οι συμμαχίες και οι συσχετισμοί.

   Τώρα, τι σχέση έχει το Σκοπιανό με τούς οικολόγους, μόνον εσύ μπορείς να ξέρεις.

   • 1.1.1
    Στέφανος says:

    Το ότι σου απαντώ, απλώς δέξου το ως μεγάλη χάρη που σου κάνω!

    Η σχέση έχει να κάνει με την υποκρισία ΌΛΩΝ αυτών, που μπορούν ταυτόχρονα να είναι βαθειά Γκραμσικοί σοσιαλιστές έως βαθειά εθνικιστές ενίοτε και ξενόδουλοι φανεροί ή συγκεκαλλυμένοι…και μπορούν να είναι βαθειά οικολόγοι όπως ανέφερα παραπάνω και ταυτόχρονα να επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή απειλή τοποθετώντας γεωτρύπανα..λίγο από κόλπο του Μεξικού και θα καταλάβεις..
    Όταν μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί κάποιος και μάλιστα να τα υπερασπίζεται ενίοτε και ταυτοχρόνως…απειλείσαι και απειλούμαι!
    Όποιος δεν καταλαβαίνει από ποιόν απειλείται..το λιγότερο δεν ξέρει πυ πατά και που βρίσκεται.
    Από αυτό το απλό να αναλύσω το θέμα Σκοπιανό, πέρα από το Ελληνικό αφήγημα…νομίζω θα σε κάψω..είσαι και σε κάποια ηλικία φαντάζομαι!

    • 1.1.1.1
     Επισκέπτης says:

     Ευχαριστώ για την … μεγάλη χάρη (sic!) που μού κάνεις. Θα σε παρακαλούσα να μού κάνεις άλλη μία: Εξήγησέ μου τι γράφεις, διότι δεν κατάλαβα Χριστό από τις σαχλαμάρες που διάβασα. Ως συνήθως, απέφυγες να απαντήσεις. Ναι, είμαι μιας κάποιας ηλικίας, αλλά αυτό δεν συγχωρεί την δική σου ανωριμότητα κοντά στα 50 (τόσο δεν είσαι);

     <a href=http://www.cnn.gr/news/kosmos/gallery/7897/rosia-o-poytin-egkainiase-ti-gefyra-tis-krimaias-odigontas-fortigoΡωσία: Ο Πούτιν εγκαινίασε τη γέφυρα της Κριμαίας οδηγώντας… φορτηγό

     Εσύ πότε θα την διασχίσεις με την νταλίκα σου; 🙂 … Και μην ξεχνάς να παίρνεις τα φάρμακά σου, διότι έχεις εντελώς ξεφύγει. Βλέπεις παντού Ρωσοκινέζους, όπως ο Εξαρχείου Εβραίους.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  21/1/19 | (4 σχόλια)
  Όπως σε κάθε κρίσιμη περίοδο της εξέλιξης της ελληνικής ιστορίας όταν ο διεθνής παράγων απαιτεί κάτι με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, βρίσκει πρώτα τους "χρήσιμους ηλίθιους" και στη συνέχεια οδηγεί τη χώρα σε ολική ή μερική εκτροπή. Στη ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας