Το Ιράν, η συμφωνία, ο Τραμπ και οι… μπίζνες με τους μουλάδες: Η κόντρα ΗΠΑ – Γερμανίας άρχισε

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

File Photo: Μέρκελ και Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο EPA, MICHAEL REYNOLDS

MAY 11, 2018

Την άμεση αναστολή των εμπορικών σχέσεων των Γερμανών επιχειρηματιών με το Ιράν ζήτησε ο νεοδιορισθείς πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ με ανάρτησή του στο Twitter, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Ο αμερικανός πρέσβης υπερασπίστηκε την δήλωσή του, επικαλούμενος το «διαφορετικό στιλ» του από τους περισσότερους διπλωμάτες. «Όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανικές κυρώσεις θα στοχεύσουν σε κρίσιμους τομείς της ιρανικής οικονομίας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν πρέπει να σταματήσουν άμεσα», έγραψε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, λίγο μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για αποχώρηση από την συμφωνία με το Ιράν και επαναφορά κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να διδάσκω στους ανθρώπους την υψηλή τέχνη της διπλωματίας, ειδικά όχι στον πρέσβη των ΗΠΑ, αλλά φαίνεται σαν να χρειάζεται πράγματι λίγο φροντιστήριο», δήλωσε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, ενώ ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την εξωτερική πολιτική Γιούργκεν Χαρτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Γκρενέλ «θα γίνει γρήγορα γνώστης και θαυμαστής της Γερμανίας, όπως συνέβη με τους προκατόχους του, και αυτό το απίθανο τουίτ θα παραμείνει ένα μεμονωμένο σφάλμα».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Φάμπιο ντι Μάζι ζήτησε από την κυβέρνηση να καλέσει τον αμερικανό διπλωμάτη και να του εξηγήσει ότι «δεν είναι δική του δουλειά» αυτές οι παρεμβάσεις. «Η παραδοσιακά καλή συνεργασία της Βουλής με τον πρέσβη των ΗΠΑ αποκλείει τις ωμές απειλές εναντίον γερμανικών εταιριών. Αν ο κ. Γκρενέλ θέλει να εργαστεί εδώ σε αυτόν τον τόνο, θα παρατηρήσει σύντομα ότι δεν θα βρει πολλούς φίλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για τα εξωτερικά θέματα Όμιντ Νουριπούρ.

Κριτική στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ άσκησε όμως και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν, ο οποίος δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι το τουίτ του κ. Γκρενέλ είναι «αυθάδεια». «Αυτός ο άνθρωπος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις χθες. Να δίνει τέτοιες εντολές στις γερμανικές επιχειρήσεις … Δεν συμπεριφέρεσαι έτσι στους συμμάχους σου…», τόνισε.

«Είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο των Εξωτερικών μας θα εξηγήσει στον πρέσβη ότι δεν είναι ο ρόλος του να δίνει κατευθύνσεις ή να εκφράζει απειλές προς τις γερμανικές επιχειρήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Γερμανοϊρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μίχαελ Τόκους.

Με νέα του ανάρτηση στο Twitter ο αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι η τοποθέτησή του απηχούσε την θέση και τις οδηγίες του Λευκού Οίκου, ενώ μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, ο κ. Γκρενέλ δήλωσε ότι δεν είναι οπαδός της «ομαδικής σκέψης» στην διπλωματία, καθώς, όπως είπε, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

«Αν κάποιος θέλει να αποτρέψει έναν πόλεμο, είναι καλύτερα να βασίζεται σε διπλωμάτες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να γίνουν σκληροί. Το να είσαι διπλωμάτης σημαίνει για μένα να μιλάς ξεκάθαρα – και απέναντι στους φίλους», δήλωσε ο κ. Γκρενέλ και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί με τις γερμανικές εταιρίες οι οποίες θα εξακολουθήσουν την συνεργασία με το Ιράν, τόνισε ότι αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απαντήσει η γερμανική κυβέρνηση.

Πηγή: Το Ιράν, η συμφωνία, ο Τραμπ και οι… μπίζνες με τους μουλάδες: Η κόντρα ΗΠΑ – Γερμανίας άρχισε https://hellasjournal.com/2018/05/se-trochia-sygkrousis-verolino-ke-ouasingkton-omovrontia-kata-tou-amerikanou-presvi/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα