«Πάνω από 1 Γάλλος στους 2 εκτιμά ότι προχωράει τις μεταρρυθμίσεις με καλό ρυθμό ο Μακρόν, όμως με άριστα το 20 του βάζει βαθμό  8»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Πάνω από 1 Γάλλος στους 2 εκτιμά ότι προχωράει τις μεταρρυθμίσεις με καλό ρυθμό ο Μακρόν. Αυτό δείχνει το παρακάτω γράφημα. Η κυβέρνηση του Emmanuel Macron, με ένα χρόνο στην εξουσία, το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι προχωράει τις μεταρρυθμίσεις με καλό ρυθμό. Σε αυτό το ποσοστό πρέπει να προσθέσουμε και το 19% των Γάλλων που θα ήθελε η κυβέρνηση να πάει αρκετά μακριά στις μεταρρυθμίσεις της.  Όταν το 35% των Γάλλων απαντάει αντίθετα ότι η κυβέρνηση πάει πολύ μακριά στις μεταρρυθμίσεις της (δηλαδή δεν θέλει μεταρρυθμίσεις) και ένα 7% δεν έχει γνώμη σχετικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων BVA και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 4-5-2018 από το κανάλι RTL, την εφημερίδα La Tribune και τον γαλλικό περιφερειακό τύπο. Αυτό αναφέρει ο δημοσιογράφος Arnaud Focraud

 

στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche την ίδια ημερομηνία. Η εν λόγω δημοσκόπηση  διεξήχθη στο internet στις 18 και 19 Απριλίου 2018 επί δείγματος 1.011 ατόμων ηλικίας από 18 ετών και άνω.

Με άριστα το 20 ο Emmanuel Macron δεν πιάνει τη βάση, αφού οι ερωτηθέντες Γάλλοι του βάζουν τον σχολικό βαθμό 8/20. Τον Απρίλιο του 2013, ο François Hollande είχε πάρει τον βαθμό 7/20. Ο Macron πιάνει τη βάση (10,5/20) από τους Γάλλους που είναι στελέχη και 14,7/20 από τους οπαδούς του. Αντίθετα, ο Μακρόν  κρίνεται αρνητικά από τους υπαλλήλους και τους εργάτες (με 7,3 / 20), από τους έχοντες ηλικία 35 έως 49 ετών (7,5/20) και φυσικά από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από τους οπαδούς του Jean-Luc lenchon (3.7/20) και του Εθνικού Μετώπου (4.3/20). Οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών τον βαθμολόγησαν με 9,8/20.

Ο Μακρόν έχει χάσει 19 πόντους δημοτικότητας σε ένα χρόνο

Γενικότερα, το 57% των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι είναι μάλλον δυσαρεστημένοι από το πρώτο έτος διακυβέρνησης του Emmanuel Macron, έναντι 41% των ικανοποιημένων. Έχασε δηλαδή συνολικά 19 βαθμούς δημοτικότητας σε ένα χρόνο. Τον Μάιο του 2017 το ποσοστό των ικανοποιημένων από τον Μακρόν ήταν 62% και 43% αυτόν τον Απρίλιο. Οι προκάτοχοι του Μακρόν, François Hollande και Nicolas Sarkozy, ένα χρόνο μετά την εκλογή τους στην προεδρία,  είχαν μείωση δημοτικότητας μεγαλύτερη (-27 και -25 μονάδες αντίστοιχα), πλην όμως ο Jacques Chirac και ο François Mitterrand αντιστάθηκαν περισσότερο στη φθορά της εξουσίας μετά το τέλος του 1ου χρόνου της θητείας τους (-14 και -10 μονάδες δημοτικότητας). Για το βάθος της πολιτικής του Μακρόν, το 84% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται προσωπικά να ωφελούνται  από τις μεταρρυθμίσεις από τον Μάιο του 2017. Ωστόσο, το 43% λένε ότι είναι έτοιμοι να περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα πριν αποφανθούν οριστικά.

Η άνοδος της γενικευμένης εισφοράς αλληλεγγύης (la contribution sociale généralisée), (CSG), το πιο αντιδημοφιλές μέτρο

Τα πιο αντιδημοφιλή μέτρα του Μακρόν είναι :

@ η αύξηση της «γενικευμένης εισφοράς αλληλεγγύης CSG» (με 82% αρνητικές γνώμες),

@ η επερχόμενη μείωση της ταχύτητας αυτοκινήτων σε 80 km /ώρα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο (με 76%),

@ η αντικατάσταση του «φόρου επί της περιουσίας» (ISF) από τον «φόρο επί της ακίνητης περιουσίας» (IFI) (με 70%).

Οι πιο δημοφιλείς αποφάσεις της κυβέρνησης Μακρόν είναι αντιστρόφως :

@ η μείωση του αριθμού των βουλευτών και των διαδοχικών θητειών τους (με 78% θετικές γνώμες),

@ ο νόμος για τη σεξουαλική βία (με 76%),

@ η  επανάληψη των τάξεων των προπαρασκευαστικών μαθημάτων CP (72%).

Οι Γάλλοι κρίνουν μάλλον θετικά τον απολογισμό του Μακρόν αναφορικά με «τον ρόλο της Γαλλίας στον κόσμο» (το 59% πιστεύουν ότι αυτή η δράση του είναι μάλλον επιτυχημένη, έναντι 35% που πιστεύουν το αντίθετο).

Οι Γάλλοι διχάζονται αναφορικά με την ασκούμενη οικονομική πολιτική μεγέθυνσης (το 47% συμφωνούν, το 47% διαφωνούν).

Οι Γάλλοι είναι πολύ επικριτικοί έναντι της ασκούμενης μεταναστευτικής πολιτικής και της αγοραστικής τους δύναμης, καθώς σε αυτούς τους δύο τομείς, το 78% πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι αποτυχημένη.

Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι Οικονομολόγος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα