Ηττα για τη χώρα, η παραίτηση του κορυφαίου Ελληνα αστροφυσικού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ kathimerini.gr

Δεν γνωρίζω τα θέματα του διαστήματος. Περισσότερα ξέρει ο εντεκάχρονος γιος μου, όπως διαπίστωσα για άλλη μια φορά πριν μερικές ημέρες, όταν βρεθήκαμε στο Μουσείο Αεροπλοΐας και Διαστήματος στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, όταν για πρώτη φορά αντιλήφθηκα το ενδιαφέρον του, το μυαλό μου αυθόρμητα πήγε στον Σταμάτη Κριμιζή. «Ξέρεις, υπάρχει ένας σπουδαίος Ελληνας που τα ξέρει όλα αυτά πολύ καλά, όλοι τον ακούνε», του είπα, και πρόσθεσα: «Για να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι, έχουν δώσει το όνομά του και σε έναν μικρό πλανήτη». Αυτό δεν μπορεί να είναι πλανήτης, με διόρθωσε ο μικρός. Οντως, είναι ο «αστεροειδής 8323» που φέρει πλέον το όνομα του κορυφαίου Ελληνα αστροφυσικού που εργάσθηκε  στις αποστολές Voyager 1 και 2.

Ο  κ. Κριμιζής, που ξεκίνησε από το Βροντάδο της Χίου και έφθασε να εξερευνά το σύμπαν και να επισκέπτεται με τον δικό του τρόπο τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, είναι μια από αυτές τις ξεχωριστές περιπτώσεις των επιτυχημένων Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι εργάσθηκαν σε υπηρεσίες, οργανισμούς ή και ιδιωτικές εταιρείες – στην περίπτωσή του, στη NASA – και τα επιτεύγματά τους έτυχαν  διεθνούς αναγνώρισης.

Είναι αυτοί οι Ελληνες που επικαλούμαστε με θαυμασμό και υπερηφάνεια σε τόσες και τόσες συζητήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας.

Υπό αυτό το πρίσμα αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη όταν πριν έναν περίπου μήνα έγινε γνωστό ότι ανέλαβε πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Δυστυχώς, η ικανοποίηση δεν κράτησε πολύ. Ο Σταμάτης Κριμιζής παραιτήθηκε καταγγέλλοντας υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν τον λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου», όπως και τη συμπεριφορά του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που λειτουργούσε ως ένας «Τσάρος του Διαστήματος», ο οποίος, όπως σημείωσε ο κ. Κριμιζής, δεν είχε καμία γνώση και εμπειρία στον τομέα του οποίου διορίσθηκε υπεύθυνος.

Η απόφαση ενός επιστήμονα τέτοιου βεληνεκούς – καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και ερευνητή της NASA – να εμπλακεί στο εγχείρημα της λειτουργίας ενός Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, έκανε πολλούς να σκεφθούν ότι ίσως γίνεται κάτι σοβαρό. Οτι, ίσως ένας υπουργός τόλμησε την υπέρβαση επιλέγοντας αξιοκρατικά τους άριστους για το καλό της χώρας, χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και πολιτικές παρεμβάσεις. Δυστυχώς, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν.

Είναι απαράδεκτο να απογοητεύουμε και να διώχνουμε αυτούς τους οποίους, αντιθέτως, θα έπρεπε να προσελκύουμε, να προστατεύουμε, και τελικά να αξιοποιούμε.

Αυτούς τους σπουδαίους επιστήμονες που αποτελούν τα καλύτερα πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση.

Η παραίτηση του κορυφαίου Ελληνα αστροφυσικού αποτελεί ήττα για τη χώρα.

http://www.kathimerini.gr/960978/article/epikairothta/ellada/amesh-analysh-htta-gia-th-xwra-h-paraithsh-toy-koryfaioy-ellhna-astrofysikoy

spot_img

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ήττα για την χώρα είναι και η επικοινωνιακή-προπαγανδιστική επίθεση που (όπως αναμένεται) θα επιφυλάξουν τα τρολ της κυβέρνησης, από τα πιο ασήμαντα μέχρι τα πιο υψηλά ιστάμενα της νομενκλατούρα.

    Πραγματική παρακμή αυτό που ζει ο τόπος μας.

    Και δεν μιλάω κομματικά, θεωρώ αυτό δεν μπορεί κανείς να το προσδώσει σε όποιον απλώς δεν συμφωνεί με αυτές τις καφρίλες των συριζαίων που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

  2. αναφέρομαι στην αναμενόμενη προπαγανδιστική επίθεση απέναντι στον αξιόλογο και αξιοπρεπέστατο κύριο Κριμιζή

  3. Μὴν φάει καὶ καμιὰ μήνυση γιὰ συκοφαντικὴ ἔργω καὶ λόγω δυσφήμιση ὁ Δρ Κριμιζῆς ἀπὸ τὸν “Τσάρο τοῦ Διαστήματος” καὶ ψάχνεται … Χιλιάδες καλοὶ δικηγόροι ζοῦσαν (ζοῦνε;) πλουσιοπάροχα στὸ κράτος τῶν Ἀθηνῶν! -10 γιὰ φέτος καὶ -5 γιὰ τοῦ χρόνου, πίσω τὰ πτυχία, καὶ ἀφαίρεση τοῦ ὀνόματος Κριμιζῆς ἀπὸ τὸν ἀστεροειδῆ γιὰ συνέτιση καὶ παραδειγματισμό!!

  4. Δε μπορεί ο κύριος Κριμιζής να θέλει για συνεργάτες του ειδικούς επιστήμονες. Η Ελένη από το Γαλάτσι, ο Jamal από την Αιθιοπία και ο Bahram από το Αφγανιστάν που τα χέρια τους έχουν πρηστεί από την αφισοκόλληση χιλιάδων στρεμμάτων με το πορτραίτο του ηγέτη Αλέξη και τις …λαϊκές και …πατριωτικές θέσεις του κόμματος για μια άλλη Hellada ενώ ο λαιμός τους έχει βουλώσει από τα συνθήματα “είμαστε όλοι αδέρφια, Μακεδόνες(εννοούν τους Σκοπιανούς), Τούρκοι και μετανάστες και όσοι τολμούν να έχουν διαφορετική άποψη είναι φασίστες” τι θα απογίνουν, μου λέτε; Να μη βολέψουμε τα δικά μας παιδιά για να πάρει ο κύριος Κριμιζής επιστήμονες και να προλάβει αύριο μεθαύριο να τρυπώσει ο Κυριάκος τα δικά του; Ντροπή!

  5. Έτσι, για αντιδιαστολή.
    Προς μήνιν δεκάδων νεοδημοκρατών, ο Καραμανλής ο γηραιότερος είχε διορίσει ως γενικό διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος τον Μάνο Χατζιδάκι, δίνοντάς του λευκή επιταγή για τον τρόπο διοικήσεως του σταθμού…

  6. Δεν πολυκαταλαβαίνω την έννοια της εθνικής ήττας, που θα πει χάνω τη μάχη ή το παιχνίδι ως χώρα απέναντι σε αλλοεθνή αντίπαλο.
    Εδώ πρόκειται για την Αδιάκοπη Αυτοκαταστροφή. Από τα θέματα με την Τουρκία, το το Μακεδονικό και την Άμυνα μέχρι την Παιδεία, την Υγεία, την Προστασία της ζωής και της περιουσία μας. Για την ακραία Απαξία της κοινωνίας από τους διαχειριστές του δημόσιου χρήματος προς ίδιον όφελος.Για τον ξεδιάντροπο, ανοικτό και συστηματικό πόλεμο κατά της Αξιοκρατίας.

    Προφανώς, το νόημα της φράσης έχει να κάνει με την απώλεια της ευκαιρίας να ακολουθήσουμε τις άλλες χώρες σε θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα σε θέματα διαστήματος.
    Προφανέστατα όμως, αν δεν υπήρχε ζήτημα “εσωτερικής αξιοποίησης” της χρηματοδότησης δεν θα είχε σπεύσει να τεθεί επικεφαλής ο ένας εκ της Τριανδρίας (όχι δημοκρατικής Κυβέρνησης, όχι σκέτος υπουργός)

    Τι άλλαξε, αν όχι προς το πολύ χειρότερο, από τον χειρισμό των κονδυλίων της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της χώρας μας;

    Μάλλον ΝΤΡΟΠΗ.
    Μεγάλη ντροπή.
    Θα το θυμόμαστε όμως μεθαύριο;

  7. Όλα τα θαύματα κρατούν μια μέρα ,το μεγάλο κρατά τρείς ημέρες λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Το αυτό δυστυχώς, οπως και τόσα άλλα θα συμβεί και με τον αξιόλογο κ. Κριμιζή. Συμφωνώ με την αντιδιαστολή του συσχολιαστή κ. SMITH.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα