Νέοι πονοκέφαλοι της Άγκυρας: Οι Κούρδοι της Συρίας στην Ουάσιγκτον και οι S-300 στην Δαμασκό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου της οργάνωσης των Κουρδών της Συρίας στην Ουάσιγκτον έχει κατατεθεί στο Στειτ Ντιπάρτμεντ, προκαλώντας υστερία στην Άγκυρα, καθώς σε μια κρίσιμη στιγμή της κρίσης στην Συρία οι ΗΠΑ δείχνουν να επιμένουν στην στήριξη, εκείνων που η Τουρκία θεωρεί «εθνική απειλή».

Την ίδια ώρα η Τουρκία αισθάνεται ευθέως την απειλή της χορήγησης από την Μόσχα και τον Σύμμαχο του τούρκου προέδρου, Β. Πούτιν, των S-300 στην συριακή κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό το SDF (Syrian Democratic Forces) ο στρατιωτικός πυρήνας του οποίου είναι το YPG που συνδέεται με το PKK έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για την λειτουργία Γραφείου στην Ουάσιγκτον.

Η αίτηση είχε υποβληθεί, χωρίς να γίνει γνωστό, στις 31 Ιανουαρίου από το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (Syrian Democratic Council -SDC) λίγο μετά την έναρξη της Τουρκικής Επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» με την εισβολή στο συριακό έδαφος και την επιχείρηση εναντίον του Αφρίν.

Το γραπτό αίτημα αναφέρεται μάλιστα στον στόχο του SDC για εφαρμογή «αποκεντρωμένου κοσμικού ομοσπονδιακού συστήματος» στην Συρία. Ένα αίτημα απολύτως λογικό, ως επιβράβευση του αγώνα που δίνουν τώρα οι Κούρδοι της Συρίας για την αντιμετώπισή του ISIS και την διατήρησή της ακεραιότητας της Συρίας και φυσικά δεν έχει σχέση με αυτό που η Τουρκική προπαγάνδα επιχειρεί να παρουσιάσει ως, κίνηση για τον διαμελισμό της Συρίας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο έγγραφο περιλαμβάνει το αίτημα για περαιτέρω στρατιωτική στήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων των Κούρδων και τερματισμό της Τουρκικής κατοχής στην Συρία.

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι θα φέρει και αυτό το ζητάμε στην ατζέντα των συνομιλιών με την Ουάσιγκτον καθώς πλέον η Άγκυρα αισθάνεται ότι η αμερικάνικη πλευρά παρά τις διαβεβαιώσεις που επισήμως δίνονται, συνεχίζει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, μια και είναι το μόνο αξιόμαχο τμήμα που μπορεί να σταθεί έναντι τόσο του συριακού Στρατού του Άσαντ όσο και του ISIS.

Στην Άγκυρα όμως, που έχει την εμπειρία της κατάρριψης τουρκικού μαχητικού από το απαρχαιωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας, στην αρχή του πολέμου, προκαλεί έντονη ανησυχία η διαρροή από την Μόσχα της είδησης ότι επίκειται η λήψη απόφασης για χορήγηση S-300 στις συριακές ένοπλες δυνάμεις. Αν και η επίσημη αιτιολογία είναι ότι το συριακό καθεστώς δέχθηκε επιθέσεις από την Ισραηλινή αεροπορία αλλά και τις άλλες δυτικές δυνάμεις, η Τουρκία ανησυχεί ότι τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα όταν θα βρεθούν στα χέρια των Σύρων, θα περιορίσουν απολύτως και την δική της δυνατότητα να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας.

Εξάλλου η Δαμασκός όλο αυτό το διάστημα έχει επανειλημμένα καταγγείλει επίσημα στον ΟΗΕ την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της από την Τουρκία, την οποία θεωρεί επίσημων ως εισβολέα. Και οι S-300 όπως είναι γνωστό είναι …αμυντικό όπλο.

Ν.Μ.

liberal.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μας έχετε/έχουν ζαλίσει το έρωτα με τους ες τριακόσια και τετρακόσια και δε συμμαζεύεται, ακόμη και η κατίνα έμαθε για το υπερόπλο του πούτιν….
    θα ρίξουν κανα αγερόπλανο να δούμε αν δουλεύου ή μόνο διαφήμιση δωρεάν;
    Τα ίδια έλεγαν το 67 και άρπαξαν με τον Νάσερ αυτό που τους έπρεπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα