Εγκαίνια του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος ανέλυσε τη σημερινή διάσταση των  Ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη διεθνή πολιτική συγκυρία.

Με επιτυχία εγκαινιάστηκε ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας με ομιλητή τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελο Συρίγο. Ήταν η πρώτη ομιλία μιας σειράς τεσσάρων σεμιναριακών μαθημάτων, με γενικό τίτλο «Η Ελλάδα από τον 20ο στον 21ο αιώνα: Πολιτική, Θεσμοί, Ιδεολογία, Εξωτερική Πολιτική».

Η Πολιτιστική Εταιρία κατανοώντας ότι η μάθηση πρέπει να είναι μια διαρκής και δια βίου διαδικασία, μετέφερε το διεθνώς επιτυχημένο θεσμό του Ανοικτού Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, σε μια εποχή, που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, αλλά και από την ταχύτατη μεταφορά της πληροφορίας λόγω της τεχνολογικής προόδου.

Για τέσσερις ώρες ο Άγγελος Συρίγος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τον κοινού, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας αλλά και στην πολιτική συγκυρία στην γείτονα χώρα. Η στρατηγική της Ελλάδας προς την Τουρκία τα τελευταία 50 χρόνια, οι διεκδικήσεις που θέτει η Τουρκία σε σχέση με το Αιγαίο, το θέμα της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ,  το μέλλον των εξορύξεων και οι δυνατότητες συνεργασίες υπήρξαν κάποια μόνο από τα ζητήματα που ο έγκριτος πανεπιστημιακός ανέλυσε κατά της διάρκεια της ομιλίας του.

Γλαφυρός στο λόγο, ευθύβολος και με διάθεσή να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν, διατύπωσε την άποψη ότι ο Ερντογάν δε θα διακινδυνεύσει θερμό επεισόδιο έως τις εκλογές μολονότι αναμένεται να υπάρξει ένταση της ρητορικής της Τουρκίας  έως τότε. “Ο Ερντογάν θα “σηκώσει” τα ελληνοτουρκικά μόνο εάν θα προκληθεί από την αντιπολίτευση να απαντήσει ότι δεν έχει υποχωρήσει, οτι δεν προδίδει το λαό… Ο φόβος του Ερντογάν είναι μήπως φανεί ο στρατός λίγος  σε σχέση με την εικόνα που έχει δοθεί” τόνισε ο ομιλητής, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: “Πρέπει να επικαιροποιήσουμε τη στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία. Έως τώρα αυτό που προσπαθούσατε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα σε ευρωτουρκικά. Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να μπει στην ΕΕ, ούτε και η ΕΕ ενδιαφέρεται να εντάξει την Τουρκία, άρα η στρατηγική μας έχει πεθάνει”.

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Τζέκης Φλωρεντίν, κάνοντας λόγο για το θεσμό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και τη σημασία που έχει αυτός για το σκεπτόμενο πολίτη και τη δια βίου μάθηση.

Επόμενο μάθημα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στις 5 Μαΐου με ομιλητή το Δημήτρη Καιρίδη και θέμα ” Η Ελλάδα στον κόσμο: Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού που είναι και υποστηρικτής του θεσμού.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα