Realpolitik στην πράξη: κοστίζoυν περισσότερο οι δύο φρεγάτες ή το μισό Αιγαίο;  

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

“Η κακή στρατηγική είναι ακριβή, η κακή στρατηγική μπορεί να είναι καταστροφική, όταν όμως το διακύβευμα περιλαμβάνει την επιβίωση, η κακή στρατηγική είναι πάντα θανατηφόρος.” Colin S. Gray

Είναι κατανοητό, ότι με κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και όχι με τις διάφορες εξισώσεις, η στρατηγική αναπτύσσεται στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χρόνου, του τόπου εφαρμογής της, αλλά και των προσωπικοτήτων που εμπλέκονται στο σχεδιασμό. Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές προσφέρουν μόνο μια προσέγγιση για να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα για τη χάραξη της στρατηγικής, που με την επαναλαμβανόμενη προσπάθεια θα επιτευχθεί η συνοχή, η συνέχεια, και η συναίνεση που πιστεύω ότι επιδιώκουν όλοι οι φορείς χάραξης πολιτικής στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εκτέλεση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας.

Αναβίωση της επώδυνης Realpolitik

Οπότε αγαπητοί πατέρες του έθνους αφήστε κατά μέρος την πλειοδοσία σε παροχές και επιδόματα διότι όπως λέει και ο σπουδαίος στρατηγιστής Colin S. Gray η κακή στρατηγική κατά την επιβίωση είναι πάντα θανατηφόρος!!! Οι σημερινές διεθνείς συνθήκες στο παγκόσμιο σύστημα ταυτίζονται με μια αναβίωση της Realpolitik. Αλλά όταν ένα διεθνές σύστημα καθοδηγείται από βραχυπρόθεσμες συμφωνίες είναι απίθανο να είναι σταθερό, αφού οι αποφάσεις δεν είναι δυνατό να τηρηθούν όταν δεν αντικατοπτρίζουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές.

Συμπέρασμα

Χωρίς μια προβλέψιμη διαδικασία, ευρέως αποδεκτούς κανόνες και ισχυρά θεσμικά όργανα, ο χώρος που μένει για να συμβεί το κακό είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο κόσμος γίνεται πιο ρευστός και περισσότερο πολυπολικός. Οι διεθνείς σχέσεις ωθούνται και έλκονται από ένα διαφορετικό σύνολο εθνών-κρατών και μη κρατικών παραγόντων, όπως ένοπλες ομάδες, καθώς και από την κοινωνία των πολιτών. Σε αυτόν τον κόσμο, οι ισχυροί δεν μπορούν από μόνοι τους να ελέγχουν τις τοπικές συγκρούσεις. Οι τοπικές συγκρούσεις μπορεί να είναι η σπίθα που ανάβει πολύ μεγαλύτερες πυρκαγιές. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η παγκοσμιοποίηση είναι ένα γεγονός. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Χώρες ενδέχεται να γίνουν εσωστρεφείς.  Όμως το ερώτημα που παραμένει είναι , αν θα υπάρχει ειρήνη και ευημερία, χωρίς μια πιο συνεργατική διαχείριση των παγκόσμιων υποθέσεων. Προσωπικά θεωρώ, στα παραπάνω πλαίσια, ότι η απόφαση για ενίσχυση της Ναυτικής μας Ισχύος με τις Γαλλικές φρεγάτες Fremm είναι μια στρατηγική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

(O Ναύαρχος Δ.Τσαϊλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επι σειρά ετων στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου,

Τίτλος, Υπότιτλοι: New-economy.gr)

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα