Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί συζήτησαν «με ευθύτητα» τα προβλήματα αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Διαπιστώσαμε, σημείωσε, ότι «υπάρχουν διαφωνίες».

Ωστόσο, όπως είπε, δεν έχει αποκλειστεί από τον ίδιο και τον κ. Ακιντζί η έλευση στην Κύπρο, αν το αποφασίσει ο γ.γ. του ΟΗΕ, απεσταλμένου του κ. Γκουτέρες για να διερευνήσει τις δυνατότητες επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι εξέφρασε την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά.

«Να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις»

Επίσης, ανέφερε πως η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και τόνισε στον κύριο Ακιντζί την ανάγκη τερματισμού των προκλήσεων της Τουρκίας, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς απειλής.

Σε ερώτηση, αν ο τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε θέμα σύστασης κοινής επιτροπής για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως ο κ. Ακιντζί γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση του, ότι δηλαδή αυτό το θέμα δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι δεν πρόκειται ν’ αναβληθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί (της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Τέλος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι συζητήθηκε η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας στις αρχές Ιουλίου και της Λεύκας περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

in.gr