Η σημαία είναι πάνω στη βραχονησίδα, επιμένει η Αθήνα -Δείτε εικόνες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ

Η βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας.

Πριν από λίγες ημέρες, μια τριμελής ομάδα νεαρών ανδρών από τους γειτονικούς Φούρνους φτάνοντας σε πέντε απομακρυσμένα σημεία με μικρό ταχύπλοο σκάφος τοποθέτησε ελληνικές σημαίες. Λίγες ημέρες μετά, η Αγκυρα ανέφερε πως δυνάμεις της υπέστειλαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

Σήμερα πάντως ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επιμένει πως η σημαία παραμένει στο σημείο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή της ελληνικής σημαίας στους Ανθρωποφάγους, δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

«Υπάρχει διερεύνηση του περιστατικού. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραβιάσεων του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου. Η στρατηγική της έντασης δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία ούτε την Ελλάδα, οι Τούρκοι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, υπάρχει διεθνές δίκαιο που καθορίζει τι ορίζεται στο Αιγαίο», εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών. «Η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι για το συμφέρον της χώρας μας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με το samostimes.gr που δημοσιεύει εικόνες και βίντεο από την περιοχή, υλικό από τη Δευτέρα 17 Απριλίου, η σημαία παραμένει στη θέση της, ενώ την ίδια στιγμή σκάφη του Λιμενικού Σώματος περιπολούν στην περιοχή προκειμένου να ελέγξουν αν υπήρξε ή αν υπάρχει τουρκική δραστηριότητα.


Η φωτογραφία του samostimes με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς.

Ελεγχοι απότο Λιμενικό

Ελέγχους σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία διεξάγει το Λιμενικό Σώμα ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει ύποπτες κινήσεις μετά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι υπέστειλε ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κοντά στους Φούρνους. Έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί κάτι ύποπτο, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι έρευνες επικεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ικαρίας και της Σάμου.

Ποια είναι η νησίδα 

Μια ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα σήμερα, με αφορμή τον ισχυρισμό του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία, που είχαν υψώσει στη συγκεκριμένη νησίδα Έλληνες, κάτι που η Αθήνα διαψεύδει.

Ο Ανθρωποφάς ή Μεγάλος Ανθρωποφάς ή Μεγάλος Ανθρωποφάγος ή Ανθρώ είναι νησίδα στην οποία ασκούνται ήπιες ανθρώπινες δραστηριότητες όπως εκτροφή αιγοπροβάτων αλλά και κυνήγι μιας και υπάρχουν εκατοντάδες αγριοκούνελα. Συχνά οι κάτοικοι των Φούρνων τα επισκέπτονται για να μαζέψουν χόρτα αλλά και σαλιγκάρια.

Από την άλλη πλευρά η Αγκυρα έχει βάλει τη συγκεκριμένη περιοχή στις αμφισβητούμενες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και η τουρκική πολεμική αεροπορία συχνά πραγματοποιεί υπερπτήσεις παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο.

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Αγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα για τη σημαία

Σήμερα ο τουρκικός Τύπος όχι μόνο συντηρεί το θέμα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι υπέστειλε ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κοντά στους Φούρνους, αλλά το ανεβάζει κιόλας.

H Hurriyet μιλά για «πρόκληση με σημαία» από την Ελλάδα και υποστηρίζει ότι η κίνηση των τριών νεαρών Ελλήνων έγινε αντιληπτή από την τουρκική ακτοφυλακή κι ότι η Άγκυρα μέσω διαφόρων διαύλων επικοινώνησε με την Αθήνα και απαίτησε να απομακρυνθεί η σημαία, η οποία, όμως παρέμεινε στη θέση της κι έτσι πήγαν τη νύχτα της Κυριακής κομάντος της SAT, την υπέστειλαν και την πήραν στην Τουρκία.

Πηγή: Η σημαία είναι πάνω στη βραχονησίδα, επιμένει η Αθήνα -Δείτε εικόνες | iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα