Με αφορμή το πρόβλημα Ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη

14/4/18 | 10 σχόλια | 4 απαντήσεις | 595 εμφανίσεις

Του Γιώργου Χατζηθεοφάνους*

Το πρόσφατο πρόβλημα ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή παροχής νερού στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας για χρονικό διάστημα 5-6 ημερών έχει πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις. Μια εξ αυτών, ίσως η πλέον σημαντική, αφορά στην αναποτελεσματική διοίκηση της ΕΥΑΘ όπως άλλωστε των περισσοτέρων οργανισμών του κρατικού μηχανισμού. Από την ειδησεογραφία και τα γεγονότα προκύπτει πως δεν υπήρχε στρατηγικός σχεδιασμός και δεν είχε γίνει το risk management ώστε να προσδιοριστεί έγκαιρα η συγκεκριμένη απειλή και να αντιμετωπιστεί (εξαλειφθεί-περιοριστεί) με κατάλληλο σχεδιασμό ή στη χειρότερη περίπτωση να υπάρχει έτοιμο contingency plan για την άμεση αντιμετώπιση και φυσικά την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.

Επικεφαλής οργανισμών και κρατικών φορέων τίθενται συνήθως κομματικοί φίλοι κάποιοι εκ των οποίων αξιόλογοι επιστήμονες όπως κι ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, με σπουδαίους τίτλους σπουδών, Καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας, όπως διαβάζω στο βιογραφικό του, το οποίο βρήκα στο διαδίκτυο. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται περί αξιόλογου επιστήμονα.

Οι οργανισμοί όμως αυτοί χρειάζονται ικανούς managers με ειδικές,σχετικές με το management,σπουδές-γνώσεις και μεγάλη εμπειρία. Η άγνοιά μας για το management και τα σύγχρονα εργαλεία του μας κάνει να νομίζουμε πως ο οιοσδήποτε μπορεί να ασκήσει διοίκηση και μάλιστα σε τέτοιου μεγέθους οργανισμούς. Μπορεί κάποιος να είναι κορυφαίος γιατρός δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να διοικήσει ένα νοσοκομείο. Το ίδιο ισχύει και στα Πανεπιστήμια. Πρύτανης και αντιπρυτάνεις, κορυφαίοι χωρίς καμιά αμφιβολία επιστήμονες, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στη διοίκηση των Πανεπιστημίων, χωρίς σχετικές σπουδές-γνώσεις,  στο σύγχρονο σύνθετο, πολύπλοκο με αυξημένες απαιτήσεις περιβάλλον, το οποίο αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και χαρακτηρίζεται από στενότητα πόρων.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι ο ΟΑΣΘ στον οποίο αφού άλλαξε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς (κρατικοποιήθηκε) τοποθετήθηκε ως επικεφαλής ένας άνθρωπος για τον οποίο διαβάζω στο διαδίκτυο «Έχει μακριά διαδρομή στην Αριστερά και μάλιστα ως ανώτατο στέλεχος. Θα έλεγε κανείς, συγκρίνοντας με άλλες περιπτώσεις συριζαίων, πως το αξίωμα που του δόθηκε είναι μάλλον κατώτερο του κομματικού στάτους του”.  Αυτό είναι το ζητούμενο; Τα αποτελέσματα βέβαια τα εισπράττουμε καθημερινά όλοι όσοι χρησιμοποιούμε τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.  Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό κι αυτό το πρόβλημα φυσικά σε γενικές γραμμές είναι διαχρονικό.

Η κατάσταση αυτή είναι περίπου ίδια σε όλο τον κρατικό μηχανισμό σε μια Χώρα η οποία πασχίζει να βγει από την κρίση εδώ και δέκα χρόνια. Οι περικοπές στις κρατικές λειτουργικές δαπάνες στο πλαίσιο της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που επέβαλαν τα μνημόνια έγιναν με έναν άναρχο τρόπο, από πολιτικούς, διοικητέςκαι διευθυντές, που δεν έχουν καμιά σχέση με το management, αντί μιας μεγάλης δομικής μεταρρύθμισης, όπως θα έπρεπε, στη βάση των περιορισμών-δεδομένων που επιβλήθηκαν από την κρίση κι αυτό νομοτελειακά οδήγησε στην προβληματική λειτουργία έως και σε αποσύνθεση σε πολλές περιπτώσεις τον κρατικό μηχανισμό.

Είναι προφανές πως η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση για να κλείσουν οι πληγές της αναποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης και να γίνει επιτέλους μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Χώρα.  Μια δομική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των δεικτών ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να βγει οριστικά από την κρίση και να πάει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να ξεκινήσει από τη δημόσια διοίκηση με την εισαγωγή των εργαλείων του σύγχρονου management σε όλους τους τομείς. Ζητούνται επειγόντως μεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις.

Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι συγγραφέας του βιβλίου “Εθνική Στρατηγική.

ΣΣΕ,ΣΕΘΑ,ΝΟΕ/ΑΠΘ,PMP/PMI

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 10 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Δεξάμενος says:

  Μπράβο στον συγγραφέα. Έχουμε παρασυρθεί με όλα αυτά που συμβαίνουν και ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να περιμένει.

 2. 2
  ΣΑΝ says:

  ΕΚαταγραφη της” καταχνιας” στον Δημοσιο τομεα, που ”επεκρατησε” απο το 1981 συνεχως μεχρι το 2004 απο τις 20ετεις -μεχρι τοτε αυτοδυναμες κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ , που κομματικοποιησαν το κρατος και κρατικοποιησαν το κομμα (σχεδον ολα τα μελη της Κεντρικης Επιτροπης του κατειχαν τις υψηλοτατες θεσεις τοιυ Δημοσιου)και διωρισαν με τα γνωστα κοινωνικα κριτηρια σε ολο τον ελεγχομενο απο την κεντρικη κυβερνηση δημοσιο τομεα ( Δημους, Κοινοτητες Συνεταιρισμους κλπ. και εκανε το ΑΣΕΠ ,οταν πια τελειωσαν ολοι οι αφισσοκολλητες τους ,που παντα , οπως και τωρα το παρεβιαζαν με τους συμβασιουχους και τους μετακλητους.

 3. 3
  ΣΑΝ says:

  Συνεχεια … Και οταν ο γνωστος πρωην πρωθυπουργος κ. Κωστας Καραμανλης επαγγελθηκε την επανιδρυση αυτου του Κρατους τον λοιδωρουσαν και σταθηκαν ολες οι ”Δημοκρατικες δυναμεις” – κρεμονταν απο τα καγκελα οι αρχηγοι τους- και τωρα αγωνιζονται ολες -αυτες οι Δυναμεις- παλι παρα τις Οδηγιες και τα προαπαιτουμενα , που θετουν οι δανειστες Ευρωπαιοι και το Δ.Ν.Τ , για να κρατησουν την κομματικοποιηση του κρατους με τους 1000.000 δημοσιους και δημοτικους υπαλληλους και τα 4.000.000 εκατομυρια ψηφων με τις οικογενειες τους για να επανεκλεγονται και ”ας παει και το παληαμπελο” , που περιγραφει ο κ. αρθρογραφος , που μαλλον αγνοει την ανθρωπογεωγραφια του σημερινου κομματικου κρατους, αν δεν απετελεσε και μελος του στην επαγγελματικη του ζωη. Εν τελει ποιοι συνελληνες θα ψηφισουν τις μεταρρυθμιστικες πολιτικες δυναμεις ,που αναζητει επειγοντως ο κ. αρθρογραφος;;;. Υ.Γ Ας μη εχουμε και απολυτη εμπιστοσυνη στους μανατζερς, γιατι ολοι σχεδον διοικουν καθημενοι σε ενα ηλεκτρονικο υπολογιστη , χωρις να εχουν επαφη και χωρις να μπορουν να επιβληθουν στο προσωπικο τους -το οποιον ειναι και το ζητουμενο σημερον- . Η τριπλετα του 1940 (Βασιλευς , Μεταξας και Παπαγος) του ΟΧΙ του 1940 δεν ειχαν σπουδασει διοικηση Εησαν μανατζερς , ουτε

 4. 4
  Δεξάμενος says:

  ΣΑΝ, θα σου συνιστούσα εάν έχεις την δυνατότητα να ταξιδέψεις στην Ευρώπη ή την Β.Αμερική, διότι δεν έχεις καμία απολύτως ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα προηγμένα κράτη. Επιπλέον :
  1) Ποιός σου δίνει το δικαίωμα να αναφέρεσαι προσωπικά στον συγγραφέα;
  2) Εάν το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται πρωτίστως για τον λαϊκισμό, η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή ακολούθησε κατά πόδας.
  3) Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, το Δημόσιο Χρέος της χώρας αυξήθηκε κατά 95 δισ ( 2003:168 δισ, 2008: 263,3 δισ)
  4) Κατά την διάρκεια επίσης της ίδιας διακυβέρνησης αρθρόες ήταν και οι προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων.
  5) Είσαι τόσο άσχετος που δεν επικαλείσαι τον Μητσοτάκη.
  5) Ο συγγραφέας δεν κάνει κομματικές αναφορές διότι όπως ξεκάθαρα προκύπτει απο την συνολική του θεώρηση, έχει αντιληφθεί τις καταστροφικές τους συνέπειες, αλλά επειδή εσύ είσαι γεροξεκούτης, δεν ικανοποιείσαι απο την επιστημονική προσέγγιση του άρθρου, γιατί δεν χορταίνει την ιδεοληπτική σου αδηφαγία.

  Τέλος άσε τους νέους ανθρώπους που μπορούν να αλλάξουν την χώρα να κάνουν την δουλειά τους

  ΥΓ: θα ήταν πιο αξιοπρεπές να γράφεις με όνομα και επίθετο.

  • 4.1
   ΣΑΝ says:

   Ευπροσδεκτη θα ηταν η απαντηση του συγγραφεως , Η δικη σας χανει την αξια της απο τις προσβλητικες στο προσωπο μου φρασεις σας. Οσο για την ανωνυμια μου, ακολουθω την δικη σας και δεν ειμαστε οι μονοι. Τελος ο κ. αρθρογραφος ουτε νεος ειναι ουτε θα ψηφισθει αν συμπεριληφθει σε καμια κατ’ονομα μεταρρυθμιστικη πολιτικη δυναμη και στην Ελληνικη Δημοκρατια ,εδω και 37 χρονια ψηφιζουν με διαφορετικα κριτηρια, δυστυχως. Οποτε με τα λογια και με την επιλεκτικη μνημη ,η, την μη μνημη κανουμε αλωνια και τα μη εντοπισμενα λαθη επαναλαμβανονται. Χριστος Ανεστη.

 5. 5
  Δεξάμενος says:

  Για σένα ΣAN δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες απαντήσεις. Λές σε σχόλι σου :
  ” που περιγραφει ο κ. αρθρογραφος, που μαλλον αγνοει την ανθρωπογεωγραφια του σημερινου κομματικου κρατους, αν δεν απετελεσε και μελος του στην επαγγελματικη του ζωη ”.
  Και ερωτώ, ποιός σου έδωσε αυτό το δικαίωμα να κάνεις υποθετικές καταγγελίες ; και απο πού βγάζεις αυτά τα συμπεράσματα ;
  Επαναλαμβάνω ότι δεν έχεις ιδέα πως λειτουργεί ο προηγμένος κόσμος και αντί να ακούσεις και να συζητήσεις, ασκείς κριτική με όρους τους 1950. Εσύ πρώτος ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που καταγγέλεις, διότι εάν κάποιος πολιτικός δεν έχει αναφορές στο παρελθόν δεν έχει μέλλον. Είσαι υποχρεωμένος να μάθεις τις αρχές λειτουργίας των σύγχρονων κρατών, όπου οι ηγέτες είναι συμπληρωματικοί των θεσμών. Αληθώς Ανέστη, αλλά δεν το βλέπω για την χώρα μας, διότι για να αναστηθεί ο Χριστός στην Ελλάδα, πρέπει να ομολογήσουμε συλλογικά ως έθνος τις αμαρτίες μας…και υπάρχουν πολλοί που δεν προτίθενται να το κάνουν, αφού ο καθένας επιμένει να διατηρεί και έναν δικό του κομματικό ΘΕΟ για να του συγχωρεί επιλεκτικά τις αμαρτίες.

 6. 6
  ΣΑΝ says:

  Σας απαντω γιατι αποφυγατε τις εξυβριστικες φρασεις ,τις οποιες σας παρακαλω να τις αποφευγετε στο εξης. Στην ουσια του θεματος ,που θιγεται, αγαπητε μου.Δεν υπαρχει συλλογικη ευθυνη ,γιατι ειναι αυταπατη και μη ευθυνη . Η συνυπευθυνοτης ,ειναι συνωνυμη της ανευθυνοτητος . Η συλλογικη ευθυνη καταληγει στον Θεο , στον οποιον θα καταλογισουμε ευθυνη, γιατι μας επλασε . Οταν γνωριζουμε -γιατι ζησαμε κιολας- τους υπαιτιους βοηθαμε τους νεωτερους οταν τους κατονομαζουμε για να αποφυγουν τα λαθη του παρελθοντος ,αλλα και για την δικαιη αντιμετωπιση των ολιγωτερο,η, μη υπευθυνων. Αυτο δα ελειπε να ευθυνομαστε ολοι για την σημερινη διαχειριση του Σκοπιανου απο την συγκυβερνηση , γιατι κατα την αποψη σας για να παμε μπροστα ως Εθνος πρεπει να συνομολογησουμε ”αμαρτιες ” και ευθυνες που δεν εχουμε . Παντου ομως στην κοινωνικη ζωη αναζητουν τους πραγματικους δραστες και τους ηθικους αυτουργους . Μια ευθυνη εχουν οι συνελληνες στην Μεταπολιτευση -και απ’αυτους οσοι εψηφισαν στις 10ετιες 1980 και 1990 -μεχρι το 2004 και το 2009 το ΠΑΣΟΚ- , που αιμοδοτησε και την σημερινη κυβερνηση της Αριστερας. Οι υπολοιποι παρεμεινα ρομαντικοι και εξω απο τα Δημοσια πραγματα και οταν ηλθαν στην εξου σιατους πηραν και τους σηκωσαν οι συνδικαλισταδες και οι ισοβιως κρατιστες και ”προοδευτικοι”, χωρις να δεχονται και το δικαιωμα της πλειοψηφιας να κυβερνα ,οπως τωρα. Τα ζησατε ,τα ζησαμε και φυσικωτατα τα εζησε και ο κ.αρθρογραφος , που απεφυγε να τους κατονομασει -οπως οι περισσοτεροι- για να τ’αχουν καλα και με τον αστυφυλακα και με τον χωροφυλακα. Τελος ζητω συγγνωμη απο τον κ.αρθρογραφο ,αν τον αδικησα.

 7. 7
  Δεξάμενος says:

  ΣΑΝ ”Είναι προφανές πως η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση για να κλείσουν οι πληγές της αναποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης και να γίνει επιτέλους μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Χώρα. Μια δομική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των δεικτών ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να βγει οριστικά από την κρίση και να πάει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να ξεκινήσει από τη δημόσια διοίκηση με την εισαγωγή των εργαλείων του σύγχρονου management σε όλους τους τομείς.
  Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό τα λέει όλα, διότι προκρίνει τους άξιους, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.
  Ο άνθρωπος μπροστά πάει εσύ θέλεις να τον κρατήσεις πίσω.

  ΥΓ: Υποψιάζομαι ότι και εσύ σύνταξη του δημοσίου παίρνεις.

  • 7.1
   ΣΑΝ says:

   Και εγω θελω να παει μπροστα ο Ελληνας ανθρωπος ,αλλα οχι με τα λογια και τα πρεπει και τα λοιπα και τα λοιπα, που λεγονται στα αμφιθεατρα και στις κομματικες συνεδριασεις και στα αλλα ”μαντριά”. Ποιοι θεωρουνται μανατζερς;;;. Ποιοι θα τους κρινουν;;;. Ποιοι θα τους προτεινουν;;; Ποιοι θα τους αποδεχθουν και ποιοι θα τους διορισουν και ποσοι απ’αυτους τους μανατζερς δεν θα κομματικοποιηθουν;;; . Ο Ανδρεας το 1981 μας εφερε μανατζερς απο την Αμερικη, τον Καναδα ,την Γερμανια και την Σουηδια ,οι οποιοι οχι μονο δεν μας προκοψαν, αλλα μας καταχρεωσαν κιολας ,με το Τσοβολα δωστα ολα και με τον διορισμο απ’ αυτους τους μανατζερς ολων των αφισσοκολλητων των προεκλογικων τους περιοδων. Κρατος , φιλε, που δεν μειωνεται και κυριως δεν ιδιωτικοποιειται δεν μπορει να διορισει μανατζερς ,οταν μαλιστα δεν διαθετει πρωθυπουργο και υπουργους μανατζερς. Γιαυτο θα μεινουμε με την ορεξη οσο,- οχι εγω- ,αλλα σχεδον ολες οι παλαι ποτε ”Δημοκρατικες”Δυναμεις ”παλευουν” για να μη ελθει η νεοφιλελευθερη πολιτικη ,που επικρατει σε ολες τις χωρες της Ευρωπαικης Ενωσεως και η οποια χρησιμοποιει περισσοτερο τους μανατζερς. Λαβωθηκαμε βαρεια τα προηγουμενα 40 χρονια. Θα περασουν τουλαχιστον αλλα 20 χρονια για να ζησουμε οσα ονειρευεστε. Υ.Γ. Για να σας περιγραφω με τοσες λεπτομερειες οσα εζησα, εχω τα χρονακια μου ,με πολλα πτυχια και πειρα ,που ειναι διπλα πτυχια ,γιατι καθε πειρα ειναι πολυτιμη και ανεπαναληπτη. Σας ευχομαι να την αποκτησετε , αλλα για να την αποκτησετε πρεπει να δραστηριοποιηθειτε και να μελετατε , χωρις δογματα , που μενουν μονο στα χαρτια.

 8. 8
  Δεξάμενος says:

  ΣΑΝ δεν μπορείς να καταλάβεις.
  Επίσης απέφυγες να μου επιβεβαιώσεις ότι είσαι συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος και μάλιστα εκτιμώ ότι υπήρξες και συνεργός της πιο κομματικής του έκφανσης.

  • 8.1
   ΣΑΝ says:

   Να το κλεισω με ενα ανεκδοτο . Κρατισμος και management ειναι το πιο συντομο ανεκδοτο. Το ξερει πολυ καλα αυτο και ο καλος μας συγγραφεας. Οποτε κατι μπορει να γινει και στην Πατριδα μας αν ”στειλουμε στον αγυριστο” τον κρατισμο, που μας επεβαλαν οι κρατιστες στα 28 χρονια της Μεταπολιτευσεως που κυβερνησαν και κυβερνουν. Ως τοτε θα ασκουν εξουσια ,κατα πλειοψηφια ,τα διορισμενα ”τα παιδια του κομματικου σωληνος”. Υ.Γ. Πολα ζητατε και αυτο ειναι περιττο και αγενες. Ως Δεξάμενος να δεχεστε, οσα σας γνωστοποιουν.

 9. 9
  Δεξάμενος says:

  Να είσαι καλά ΣΑΝ, υγεία. Βλέπω να γινόμαστε φίλοι. Καλημέρα

  • 9.1
   ΣΑΝ says:

   Γνωστοι ναι ,φιλοι οχι ,γιατι οι φιλοι ειναι και πρεπει να ειναι μετρημενοι στα δακτυλα της μιας χειρος . Ειστε και αγενης , αλλα οχι απορριπτεος, ως συνανθρωπος . Υγιαινε. ΤΕΛΟΣ

 10. 10
  Δεξάμενος says:

  ΣΑΝ, το παράξενο θα ήταν να ήσουν διατεθειμένος να ακούσεις άλλη άποψη !!! Περιμένω όμως ακόμα την απάντηση ή καλύτερα την επιβεβαίωση ότι είσαι συνταξιούχος του δημοσίου, την οποία τεχνηέντως απέφυγες !!! Απο εδώ και στο εξής θα σε παρακαλούσα, να προσέχεις τι γράφεις διότι υποβαθμίζεις το επίπεδο του site…

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας