Οι ΗΠΑ και ο κόσμος εισήλθαν στην “εποχή” του Μπόλτον: Έρχεται σκληρή απάντηση στον Άσαντ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Δημήτρη Γ. Απόκη* Hellas Journal

APRIL 11, 2018

Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του Τζόν Μπόλτον, ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ. Δεν θα μπορούσε να είναι μια πιο καυτή ημέρα αφού με το καλημέρα ο κ. Μπόλτον, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κρίση με την επίθεση χημικών όπλων στη Συρία, και την επίθεση-απάντηση εναντίον της αεροπορικής βάσης του καθεστώτος Άσαντ, που η Ρωσία και η Συρία την αποδίδουν στο Ισραήλ.

Με βάση τις σκληρές θέσεις του νέου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, η κρίση αυτή και η αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου, θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα για τι θα πρέπει να περιμένει κανείς από το νέο σχήμα εθνικής ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, υπό την καθοδήγηση του κ. Μπόλτον.

Μια από τις πρώτες δράσεις του κ. Μπόλτον, στη νέα του θέση ήταν η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, για να εξεταστούν οι κρίσιμες εξελίξεις στη Συρία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Μπόλτον με δηλώσεις του είχε ταχθεί υπέρ των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, στο εσωτερικό της Συρίας, μετά το περιστατικό της εισόδου και κατάρριψης του drone, του Ιράν, στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, σημειώνοντας μάλιστα, ότι “η κυβέρνηση Τράμπ, έχει πολύ απόσταση να καλύψει”, για να επανακαθορίσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, συμπλήρωνε ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ στην ουσία αποχώρησαν, ως μέρος της συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Υπήρξε επίσης, σφοδρός επικριτής του κ. Ομπάμα, για την αποτυχία του να τηρήσει την απειλή του για την “κόκκινη γραμμή”, όσο αφορά την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ. Τα όπλα μαζικής καταστροφής αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Ως Υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπούς, ήταν από τους ηγέτες της δημιουργίας της “Proliferation Security Initiative”, κλασσικό παράδειγμα του “Συνασπισμού των Προθύμων”, ένα πλαίσιο κάτω από το οποίο επιλεγμένα Ευρωπαϊκά κράτη συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, για να μπλοκάρουν την κυκλοφορία υλικών όπλων μαζικής καταστροφής.

Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε επιτυχής με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και από την κυβέρνηση του κ. Ομπάμα.

Η παρούσα κρίση με την επίθεση χημικών όπλων στη Συρία, αναμένεται να αυξήσει περισσότερο, την ήδη αυξημένη ένταση με τη Ρωσία, και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Τράμπ επέρριψε την ευθύνη στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στα μηνύματά του στο Twitter, μετά την επίθεση.

Την ίδια στιγμή το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Συρία, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά, θα είναι “απαράδεκτη” και θα έχει “πολύ σοβαρές συνέπειες.”

Συνέχεια στο Hellas Journal

Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: Οι ΗΠΑ και ο κόσμος εισήλθαν στην “εποχή” του Μπόλτον: Έρχεται σκληρή απάντηση στον Άσαντ

http://hellasjournal.com/2018/04/i-ipa-ke-o-kosmos-isilthan-stin-epochi-tou-bolton-erchete-skliri-apantisi-ston-asant/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα