Γιατί λέμε όχι στη Gorna Makedonija

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 
Ο Μακεδών αγωνιστής και ιστοριογράφος Νικόλος Κασομούλης έλαβε μέρος και διασώθηκε κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου (Κυριακή των Βαΐων 1826)
Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Η επιμονή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών στην ονομασία GornaMakedonija για το γειτονικό μας κράτος μπρεί να οδηγήσει σε ολοσθηρές ατραπούς. Η πρόταση πρέπει να απορριφθεί για πολλούς λόγους:
Ο λαός μας με τα συλλαλητήρια και με όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών λέει ΟΧΙ σε κάθε σύνθετη ονομασία. Έχει παγιωθεί ένα ποσοστό γύρω στο 70% που απορρίπτει την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει αποδεχθεί ούτε την αλλαγή του Συντάγματος ούτε άλλα στοιχεία από την πρόταση Κοτζιά. Εκείνοι μένουν σταθεροί στις θέσεις τους και η ελληνική επίσημη γραμμή φαίνεται να υποχωρεί αδικαιολόγητα.

Ποιος μας εξασφαλίζει ότι θα παραμείνει ο γεωγρφικός προσδιορισμός Gorna, δηλαδή Άνω; Σύντομα θα φύγει και θα μείνει μόνο το όνομα Μακεδονία και μάλιστα με τη δική μας υπογραφή. Απευκταίον και αποφευκτέον.

Πώς θα ονομάζεται διεθνώς η εθνικότητα: Προφανώς οι πολίτες δεν θα ονομάζονται Γκορνομακεδόνες, αλλά Μακεδόνες. Είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να χαρίσει σε ένα πολυεθνικό συνονθύλευμα την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Μακεδονίας;
Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η δημόσια θέση της Βουλγαρίας, η οποία είναι μέλος της Ευρ. Ενώσεως.Οι Βούλγαροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται τον προσδιορισμό Άνω ή Βόρεια, διότι θεωρούν ότι έτσι απειλείται δικό τους έδαφος. Άρα και αν – ο μη γένοιτο- η Ελλάς συμφωνήσει στο Gorna Makedonija η Βουλγαρία θα εμποδίσει με Βέτο την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρ. Ένωση.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τα Σκόπια να καταστούν όργανο της Τουρκίας. Ναι, αλλά η Τουρκία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αναγνωρίζει και αξιοποιεί τη μικρή τουρκική μειονότητα της FYROM. Εμείς γιατί αδιαφορούμε για την ελληνική μειονότητα του κράτους των Σκοπίων; Ας ζητήσουμε μία αντικειμενική απογραφή για να μάθουμε πόσοι είναι οι ομοεθνείς μας και ποια βοήθεια θέλουν από την Ελλάδα;
Ειδικά για τον όρο Gorna, που σημαίνει Ορεινή και κατ’ επέκτασιν Άνω, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τους γνώστες της Αρχαίας Ιστορίας. Στην ακμή του ελληνικού μακεδονικού πολιτισμού Άνω Μακεδονία ονομαζόταν η σημερινή Δυτική Μακεδονία. Θα παραχωρήσουμε στους Σλάβους και Αλβανούς των Σκοπίων τον πολιτισμό της Αρχαίας Αιανής και την Ελιμειώτιδα Φάλαγγα του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Ας κάνουμε υπομονή χωρίς να θέσουμε την υπογραφή μας σε ονομασίες που δικαιώνουν το κατασκεύασμα του Τίτο. Η πίεση της αλβανικής κοινότητας οδηγεί τα Σκόπια σε μία μορφή ομοσπονδιακού κράτους. Θα δημιουργηθούν καντόνια με πυρήνα τη βουλγαρική, την αλβανική, τη σερβική και τη ψευδομακεδονική εθνότητα. Εκεί ίσως αποδειχθεί ότι οι ψευδομακεδόνες είναι μειοψηφία, άρα δεν δικαιούνται να επιβάλουν το όνομά τους.
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 1.4.2018
infognomon
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα