ISIS: ξαναεμφανίζεται στη Συρία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
KOBANE, SYRIA – JUNE 20: (TURKEY OUT) A Kurdish People’s Protection Units, or YPG women fighters pose as they stand near a check point in the outskirts of the destroyed Syrian town of Kobane, also known as Ain al-Arab, Syria. June 20, 2015.  (Photo by Ahmet Sik/Getty Images)

Δύο ημέρες μετά την κατάληψη του Αφρίν, από τουρκικές και τζιχαντιστικές δυνάμεις, οι τρομοκράτες του ISIS (Islamic State) εξαπέλυσαν γενική επίθεση εναντίον των καθεστωτικών  Συριακών δυνάμεων στην ανατολική επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 στρατιώτες και καταλαμβάνοντας  ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου.

Σχεδόν ταυτόχρονα μαχητές του ISIS κατέλαβαν  στρατηγικής σημασίας συνοικία σε προάστιο της Δαμασκού, όπου σκότωσαν περισσότερους από 60 κυβερνητικούς στρατιώτες

Τα παραπάνω γεγονότα  σηματοδοτούν  την πιθανή επιστροφή του ISIS, το οποίο  μόλις λίγους μήνες πριν θεωρούνταν σχεδόν ολοκληρωτικά κατανικημένο.

Μετά την επίθεση  της Τουρκίας εναντίον των Κουρδικών  Δυνάμεων Προστασίας  του  Λαού (YPG) –  κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του ISIS – Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιηθεί ότι, ο πόλεμος μεταξύ δύο συμμάχων των ΗΠΑ σημαίνει εκτροπή από την κύρια αποστολή που είναι η αντιμετώπιση του ISIS.

« Είμαστε πολύ ανήσυχοι σχετικά με τις συνέπειες,  που θα έχει η εισβολή στο Αφρίν για τις προσπάθειες  στην αντιμετώπιση του ISIS, και θα επιθυμούσαμε το τέλος των εχθροπραξιών πριν το ISIS εκμεταλλευτεί την ευκαιρία  για την  ανασυγκρότηση  του στην Ανατολική Συρία »,  δήλωσε ο εκπρόσωπος του πενταγώνου  Σχης Rob Manning, αναφερόμενος στην επίθεση της Τουρκίας  εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν.

Το  Στέιτ  Ντιπάρτμεντ είναι  πεπεισμένο ότι το ISIS ανασυγκροτείται ήδη σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.  Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  Heather Nauert  δήλωσε πρόσφατα :   «Ο  πόλεμος στην Δυτική Συρία τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Αφρίν, έχει αποσπάσει  δυνάμεις από την εκστρατεία εναντίον του ISIS, παρέχοντας ταυτόχρονα  την ευκαιρία να ανασυσταθεί σε ορισμένες περιοχές ».

Η Τουρκική επίθεση στο Αφρίν έχει αναγκάσει περισσότερους από 2000 Κούρδους και  Άραβες μαχητές, αναπτυγμένους στις πρώτες γραμμές εναντίον του ISIS  στην Ανατολική Συρία να αποσυρθούν με σκοπό να υπερασπιστούν την περιοχή  του Aφρίν.  Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι τέτοιες μεταβολές στις προτεραιότητες του πεδίου της μάχης, περιορίζουν τον έλεγχο του ISIS, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στην εξτρεμιστική αυτή οργάνωση να ανασυντάξει τις δυνάμεις της  και να επανασχεδιάσει τις επιθέσεις της, κατά μήκος της κοιλάδας του Ευφράτη ποταμού.

Ακόμα περισσότεροι Κούρδοι μαχητές αναμένεται να αποσυρθούν από την μάχη εναντίον του ISIS, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερτογκάν έχει απειλήσει να εισβάλει και σε άλλες περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Μετά από τρία και πλέον χρόνια σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών και επιχειρήσεων στο έδαφος εναντίον στόχων του στην Συρία, το ISIS έχει χάσει  το μεγαλύτερο μέρος από το έδαφος που κατείχε και είχε ανακηρύξει  ως χαλιφάτο το 2014, περιλαμβανομένης και της  (ως πρωτεύουσας ντε φάκτο)  Ράκκα.

Το ISIS κατέχει ακόμα το 5% του Συριακού εδάφους, ιδιαίτερα στα ανατολικά και σε ορισμένα σημεία κοντά στην Δαμασκό. Στο μεγαλύτερο    στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων  «Γιαρμούκ»  Νότια της Δαμασκού, το ISIS απολαμβάνει την άνοδο της δημοτικότητας του μεταξύ του τοπικού πληθυσμού.  Επίσης  έχει σημαντική παρουσία κοντά στα σύνορα με το  Ισραήλ, όπου έχει  συμμαχία με τον Στρατό  Khalid bin al-Walid.

Περίπου 1500 μαχητές του ISIS εκτιμάται ότι βρίσκονται σε όλη την Συρία, ορισμένοι κινούνται περισσότερο ελεύθερα, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά η αεροπορική – υπό την διοίκηση των ΗΠΑ –  δραστηριότητα, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση της Ράκκα.

Στο Ιράκ η κυβέρνηση η οποία ελέγχεται από τις ΗΠΑ και παρά τις αδυναμίες της, έχει πλήρως επιτύχει να επιβάλει  ένα δίκτυο προστασίας στις περιοχές που ανακατέλαβε από τους τρομοκράτες, το ISIS συνεχίζει να επωφελείται από τον επταετή μαινόμενο εμφύλιο πόλεμο στην Συρία.

Σε διάφορες περιοχές της Συρίας το ISIS έχει πολλούς εν υπνώσει πυρήνες, καθώς και  σουνητικές  ανταρτικές ομάδες,  οι οποίες είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να δεσμευτούν για την πίστη τους στην τρομοκρατία .

Το ISIS όπως το ξέρουμε  δεν μπορεί να υφίσταται συνεχώς, μπορεί όμως να μεταμορφωθεί μέσα από μια εξέγερση και από  μια προσπάθεια μετεγκατάστασης  σε άλλα σημεία της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ενώ ακόμα θα χρησιμοποιεί την κατεστραμμένη από τους πολέμους Συρία ως κέντρο διοίκησης.

Ακόμα και ο φιλόδοξος ειδικός απεσταλμένος στην Ασία Staffan de Mistura, θεωρεί πλέον ότι το ISIS θα μπορούσε να επανακάμψει, αξιοποιώντας την έλλειψη πολιτικής διευθέτησης στη Συρία. Όσο μεγαλύτερο είναι το αδιέξοδο στη Συρία, τόσο καλύτερα είναι για το ISIS – και για άλλες τρομοκρατικές ομάδες – να τροφοδοτήσουν το χάος και να συνεχίσουν  να θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Πηγή : https://www.gatestoneinstitute.org/12097/isis-surging-syria

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα