Η Επανάσταση ήταν εθνικοαπελευθερωτική.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Επέτειος της Επανάστασης της Ανεξαρτησίας σήμερα. Γιατί και πως έγινε η Επανάσταση;  
-Οι Έλληνες καταπιέζονταν με ακραίο τρόπο και σε όλους τους τομείς απο τους Τούρκους. Τα περί ανεκτικότητας των Οθωμανών είναι παραμύθια. Μια, “εκλεπτυσμένη” απο το χρόνο συμπεριφοράς τους μπορεί να δει κανείς και σήμερα.
-Η καταπίεση δημιούργησε μια συνείδηση αντίδρασης. Δεν έγινε, ακόμη, επαναστατική, διότι έλειπαν και άλλες προϋποθέσεις. Κατά τόπους, όμως, εξεγέρσεις, που πνίγηκαν στο αίμα, υπήρξαν.
-Προϊόντος του χρόνου, άρχισαν να διαμορφώνονται αυτές οι συνθήκες. Ο νεοελληνικός διαφωτισμός, οι αναφορές του στις αρχαίες ρίζες και η επίδραση που είχαν επάνω του ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση διαμορφώνουν μια προχωρημένη εξεγερτική συνείδηση.
-Μπαίνουμε στην εποχή των εθνικισμών και των εθνικών επαναστάσεων. Σε επίπεδο συνείδησης τα πράγματα είναι, σχεδόν, έτοιμα.
-Τι λείπει για μια επανάσταση; Δύο πράγματα. Πρώτον ηγεσία και δεύτερον τα μέσα.
-Την ηγεσία τη διαμόρφωσε η Φιλική Εταιρία, κυρίως, αλλά και άλλες εταιρίες της εποχής.
-Τα μέσα τα διέθεσαν οι πλούσιοι Έλληνες. Μετά τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καιναρτζή βοηθούντων και των Ναπολεόντειων Πολέμων, διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για να αποκτήσουν πλούτο οι Έλληνες. Κυρίως, μέσω του εμπορίου και των μεταφορών με τα πλοία. Μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους, η δυνατότητα αυτή εξέλιπε ή περιορίστηκε. Τα χρήματα, όμως, υπήρχαν και η αναζήτηση μιας κρατικής στέγης απο την αστική τάξη που διαμορφώθηκε (αστική με τους όρους της εποχής), τους οδήγησε, μαζί με τα πατριωτικά τους αισθήματα να βοηθήσουν υλικά την επανάσταση.
-Το κράτος θα ικανοποιούσε τα πατριωτικά τους αισθήματα αλλά θα ήταν και μια ασπίδα για τις οικονομικές δραστηριότητές τους.
-Οι επαναστατικοί όροι εκπληρώθηκαν. Η εξέγερση δεν άργησε να έρθει.
-Η Επανάσταση ήταν εθνικοαπελευθερωτική. Ούτε θρησκευτική ήταν΄ούτε ταξική.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα