Πάρντιου: Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Τζέιμς Πάρντιου (φωτ.: DW / B. Georgievski )

Ο πρώην αμερικανός διπλωμάτης Τζέιμς Πάρντιου, εκ των διαπραγματευτών για την ειρήνευση στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 90, μίλησε στη Deutsche Welle για το ρόλο της Ελλάδας τότε αλλά και τη συνεχιζόμενη διένεξη με την πΓΔΜ.

«Οικοδομώντας την ειρήνη. Η αμερικανική ηγεσία και το τέλος της γενοκτονίας στα Βαλκάνια» είναι το νέο βιβλίο του Τζέιμς Πάρντιου.

Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης το παρουσίασε σε εκδήλωση της Deutsche Welle στη Βόννη. Ο Τζέιμς Πάρντιου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση σημαντικών συμφωνιών που έθεσαν τέρμα στους αιματηρούς πολέμους στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ‘90, μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο Τζέιμς Πάρντιου υπήρξε μεταξύ άλλων διαμεσολαβητής των ΗΠΑ για τη συμφωνία του Ντέιτον που τερμάτισε τον τετραετή εμφύλιο στη Βοσνία-Eρζεγοβίνη (1995), συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο (1999-2001) και διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στη Συμφωνία της Οχρίδας, η οποία επισφράγισε τη λήξη των εχθροπραξιών μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στην ΠΓΔΜ (2001).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ελληνικό πρόγραμμα ο Τζέιμς Πάρντιου μίλησε για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ‘90. «Μετά την πτώση της Γιουγκοσλαβίας η Ελλάδα ήταν μια πολύ σημαντική χώρα για τα Βαλκάνια. Η Αθήνα ήταν μια συνεργάσιμη δύναμη για την επαναφορά της ειρήνης στην περιοχή. Προφανώς είχε καταλάβει ότι ήταν προς το συμφέρον της να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στα Βαλκάνια. Έπαιξε έτσι έναν θετικό και εποικοδομητικό ρόλο καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προχωρούσαν», ανέφερε ο πρώην αμερικανός διπλωμάτης. Μάλιστα θυμάται ειδικά ένα έκτακτο ταξίδι του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής για την ειρήνευση στη Βοσνία, στην Αθήνα το 1995 προκειμένου να συζητήσει κατ’ ιδίαν με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου το θέμα της άρσης του ελληνικού οικονομικού εμπάργκο στην πΓΔΜ. Το ταξίδι αυτό, όπως είπε, ήταν σημαντικό για την ειρηνευτική πορεία στη Βοσνία όσο και για την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-πΓΔΜ.


To νέο βιβλίο του Τζέιμς Πάρντιου από τις εκδόσεις University Press of Kentucky (φωτ.: DW)

Δεν ετέθη το ονοματολικό «ούτε μια στιγμή» στην Οχρίδα
Αναφορικά με την Συμφωνία της Οχρίδας (2001), που αποτελεί ορόσημο για την πΔΓΜ, ο Τζέιμς Πάρντιου υπογράμμισε ότι η διένεξη με την Ελλάδα για το ονοματολογικό δεν έπαιξε κανέναν απολύτως ρόλο, δεδομένου ότι αντικείμενο της συμφωνίας ήταν η λήξη των εχθροπραξιών μεταξύ της αλβανικής μειονότητας και της σλαβομακεδονικής πλειοψηφίας.

«Αυτές οι δύο χρησιμοποιούσαν το όνομα της χώρας, όπως οριζόταν στο σύνταγμά της (σσ. Δημοκρατία της Μακεδονίας). Δεν ήταν μια διαπραγμάτευση που αφορούσε την Ελλάδα. Δεν ετέθη το ζήτημα του ονόματος ποτέ στις διαπραγματεύσεις, ούτε μια στιγμή από όσο μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου. Αλλά και εγώ ο ίδιος ως διαπραγματευτής δεν έβλεπα ως συμφέρον να θέσω ένα θέμα που ήταν ξεκάθαρα συγκρουσιακού χαρακτήρα και να το φέρω στις διαβουλεύσεις. Προσπαθούσα να αποτρέψω έναν πόλεμο μεταξύ Αλβανών και Μακεδόνων (σσ: αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο Τζ. Πάρντιου) και δεν έβλεπα το λόγο να θέσω ένα μεγαλύτερο, εξωτερικής φύσης θέμα που αφορούσε τις σχέσεις της Αθήνας με τη Μακεδονία. Και αυτό δεν το μετανιώνω», ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας ότι θεωρεί ακόμη ότι ήταν σωστή επιλογή να μην ανοίξει τότε το κεφάλαιο του ονοματολογικού προκειμένου να τεθεί οριστικό τέρμα στις εχθροπραξίες με τους Αλβανούς. Σωστή θεωρεί επίσης και τη μη σύγκληση τότε στα Σκόπια Διεθνούς Διάσκεψης για την πΓΔΜ, κάτι που είχε προτείνει το Λονδίνο και φαίνεται να είχε υποστηρίξει και η Ελλάδα.

«Ο όρος Μακεδονία θα πρέπει να βρίσκεται κάπου στο όνομα»
Τι πιστεύει όμως σήμερα ο Τζέιμς Πάρντιου για τη συνεχιζόμενη διένεξη Αθήνας και Σκοπίων; Πώς βλέπει τους χειρισμούς των νυν κυβερνώντων και πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση στο θέμα του ονόματος; «Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ άλλοτε ότι αυτή η διένεξη μπορεί να επιλυθεί. Πιστεύω ότι οι δύο πρωθυπουργοί σε Αθήνα και Σκόπια δείχνουν να ενδιαφέρονται πραγματικά να λύσουν το ζήτημα. Πιστεύω ότι οι ηγεσίες και στις δυο χώρες βλέπουν το πλεονέκτημα της συνεργασίας. Και πιστεύω αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται αυτή η διένεξη, μιας και είναι φυσικό οι δύο χώρες να θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε οικονομικό επίπεδο και σε άλλα θέματα. Είναι μια ‘μαγική στιγμή’ για να επιλυθεί το ζήτημα και το ελπίζω έντονα. Αν επιλυθεί το ζήτημα αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει επιβράβευση και για τις δύο χώρες».

Για την πΓΔΜ, όπως λέει, επιβράβευση θα είναι καταρχήν η είσοδός της στο ΝΑΤΟ και μάλιστα, όπως είπε, αμέσως, μιας και έχει προετοιμαστεί ήδη από το 2008, ενώ το μόνο εμπόδιο που παραμένει είναι το ελληνικό βέτο. Ως προς την είσοδό της στην ΕΕ, ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει κάποια εκτίμηση, σημειώνοντας μόνο ότι εκεί οι σχετικές διαδικασίες είναι πιο πολύπλοκες και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Για την Ελλάδα ωστόσο είπε ότι «δεν γνωρίζει ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η επιβράβευση. Αυτό το γνωρίζουν οι διαπραγματευτές. Αλλά ως προς αυτό πιστεύω μπορεί να βοηθήσουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ».

Σε περίπτωση όμως που χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία και δεν επιλυθεί τώρα το ονοματολογικό, ο Τζέιμς Πάρντιου εκτιμά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει αποσταθεροποίηση και στις τις δύο χώρες, ενώ σημειώνει ότι και η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να έχει κάποιο τίμημα και για τις δύο χώρες.

«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ ατυχές να αφήσουν αυτή την ευκαιρία να χαθεί και να μην επιλύσουν το ζήτημα εδώ και τώρα», σημείωσε.

Τέλος, ως προς την ονομασία αυτή καθεαυτή ο Τζέιμς Πάρντιου ανέφερε: «Νομίζω ότι πρέπει να αποδεχθείτε (σσ. η Ελλάδα) ότι ο όρος Μακεδονία θα πρέπει να βρίσκεται κάπου στο όνομα. Προσπαθείτε να υποδείξετε σε μια χώρα ποιο θα είναι το όνομά της κι αυτό είναι λίγο αλαζονικό». Ο ίδιος εκτιμά, τέλος, ότι υπάρχουν εναλλακτικές κι ότι τελικά «είναι ζήτημα πολιτικής θέλησης των δύο ηγετών που απαιτεί όμως και πολιτικό θάρρος, διότι αμφότεροι έχουν αντιπολίτευση, που θα επιδιώξει να παρουσιάσει αρνητικά την όποια συμφωνία ανάγοντάς την σε μείζον θέμα. Αλλά αν τελικά επιδείξουν θέληση και θάρρος τότε αυτό θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Αναδημοσίευση από Deutsche Welle / Δήμητρα Κυρανούδη./pontos-news.gr

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Παρτον στον γαμο σου να σου πει και του χρονου ”. Αυτη η παροιμια ταιριαζει στα οσα μας ειπε ο Αμερικανος κ. ΠΑΡ-ντιου, που διαπραγματευτηκε την ειρηνη -τι ειρωνεια- οχι στα Βαλκανια αλλα στην Γιουγκοσλαβια – στην 10ετια του 1990- ,αφου πρωτα την αιμοτοκυλισαν, υποδαυλιζοντας τον βαθυ εθνικισμο των επι 45ετια πρωην Γιουγκοσλαβων, -απαντων κομμουνιστων- με το ιδιορρυθμο οικονομικο μοντελο της αυτοδιαχειρισης, που ενεπνευσε και τον μακαριτη ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου, που δεν τολμησε να μας το ”σερβιρει” ,γιατι παρεμεινε στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ και δεν εκανε τα δημοψηφισματα, που ειχε υποσχεθει-οπως υποσχονται συνηθως ολοι οι αριστεροι-. Το ενδιαφερον τους (Δυτικων) ομως εξαντληθηκε στην Βορειο Γιουγκοσλαβια και μας αφησαν ”αμανατι” οι Αμερικανοι-κυριως- το κρατος των Σκοπιων μετα το 1993 , με το ψευδωνυμο και ανιστορητο κομμουνιστικο ονομα ”Μακεδονια”, για να μας ταλαιπωρουν εκτοτε και να ξοδευουμε το καλουμενο διπλωματικο κεφαλαιο ,οπως και στο Κυπριακο , μεχρι που να βρεθουν ”προθυμες” ηγεσιες για λυση 50-50, οπως τωρα ,που αρπαξαν την ευκαιρια απο τα μαλλια και απο τις δυο χωρες. Το αξιοσημειωτον ειναι οτι ο ανιστορητος και αγεωγραφητος συναμα κ. ΠΑΡ-ΝΤΙΟΥ, -που αναφερει την ΑΧΡΙΔΑ ως Οχριδα(οπως οι Σκοπιανοι)- μας προειδοποιει οτι γιαυτην την ”επαισχυντη” για ολον τον Ελληνισμο Συμφωνια η Ελλαδα θα εχει και ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ,αλλα δεν γνωριζει ποια θα μπορουσε να ειναι αυτη η επιβραβευση ,πραγμα που γνωριζουν οι διαπραγματευτες ,αλλα καταληγει πως την επιβραβευση θα την δωσουν τοσο οι συμμαχοι ΗΠΑ ,οσο και οι συμμαχοι και εταιροι της Ελλαδος στην Ε.Ε. Και αυτο -αν συμβει – γιατι δεν θα ειναι ”εθνικο σκανδαλο”;;;. Υ.Γ. Και για τους δυσπιστουντες για την αξια και τους αξιους του 2008 υπογραμμιζει ο κ. ΠΑΡ-ΝΤΙΟΥ δεν επιβραβευτηκαν τα Σκοπια με την εισοδο τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.-οπως ειχε προετοιμαστει τοτε ”μετα φανων και λαμπαδων”- γιατι υπηρξε το Ελληνικο ΒΕΤΟ -που απλως ψελισθηκε στην αιθουσα συσκεψεων στο Βουκουρεστι ως ενδεχομενο (χωρις να ασκηθει)απο τον Μακεδονα πρωθυπουργο της Ελλαδος Κωστα Καραμανλη, που επρεπε να τον τιμαμε -ισως αυτο συμβει μετα την επικειμενη Συμφωνια- οπως τον αειμνηστο Τασσο Παπαδοπουλο ,που απερριψε το Σεδιο ΑΝΑΝ για το Κυπριακο το 2004.

  2. Την σύσταση οφείλει ο καθηγητής ν’ απευθύνει προς τα Σκόπια (είθε να μην εισακουσθεί ποτέ!), διότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχτεί τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ.

    Απόρρητα έγγραφα από Wikileaks: «Οποιαδήποτε Μακεδονία» – «Γελοίο» το μακεδονικό

    «Ο κ. Καμμένος δύο φορές κατά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, είχε ψηφίσει τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes (έναντι όλων) που ήταν η βασική θέση πού είχε γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Βουλής (πλην ΛΑΟΣ) και με την οποία πήγαμε στο Βουκουρέστι» (Ντόρα Μπακογιάννη).

    “Η θέση μας είναι σαφής, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία, που θα ισχύει έναντι όλων erga omnes για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή” (από την <a href=https://www.mfa.gr/to-zitima-tou-onomatos-tis-pgdmιστοσελίδα τού ΥΠΕΞ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα