Μήνυμα Παυλόπουλου προς Αγκυρα: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει ίχνος γκρίζων ζωνών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Μήνυμα προς την Αγκυρα, αλλά και τα Σκόπια, έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε στην Τουρκία ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, που κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία, της Ελλάδας και της ΕΕ, δεν αναθεωρείται, ούτε επικαιροποιείται και δεν αφήνει ίχνος γκρίζων ζωνών.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ τονίζει ότι η λύση στο ονοματολογικό θα περιέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού και αναθεώρηση του συντάγματός της.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει ένα κράτος απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων.

Πιο αναλυτικά, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει:

Για την Τουρκία:

«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Όμως, οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία εμείς, οι Έλληνες, ευνοούμε- εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Ιδιαιτέρως δε από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης, της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς. Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών». Υπό τα δεδομένα αυτά η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοούν την ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως έχουν και την θέληση αλλά και την δύναμη να υπερασπισθούν, αμέσως και αποτελεσματικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τους».

Για την ΠΓΔΜ:

«Στηρίζουμε την πορεία ένταξης της φίλης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο όμως, για λόγους σεβασμού της Ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εμπεριέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Κατόπιν τούτου ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ: Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση, προς αυτή την κατεύθυνση, του συντάγματός της, κάτι το οποίο σηματοδοτεί και τον σεβασμό που η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επιδεικνύουν απέναντι στην έννομη τάξη της και στο κράτος δικαίου εν γένει. Και, δεύτερον, συμφωνία που θα εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού που προανέφερα».

Για την Κύπρο:

«Επίσης, αποτελεί διαρκές χρέος μας να μην λησμονούμε την Κύπρο. Για την Μεγαλόνησο, η οποία εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει την τραγωδία της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδαφών της, πρέπει να διασφαλισθεί λύση δίκαιη και βιώσιμη, πλήρως σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο. Λύση η οποία θα διασφαλίσει, οριστικώς και αμετακλήτως, μεταξύ άλλων, ένα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης μ’ ενιαία διεθνή προσωπικότητα και πλήρη κυριαρχία, απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων, που αντιτίθενται άλλωστε πλήρως στην κατά το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο έννοια της κυριαρχίας».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

iefimerida.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σαφως προκυπτει οτι, η Ν.Δημοκρατια ”αντεγραψε” την εθνικη θεση , που εξεφρασε στο διαγγελμα του ο Προεδρος της Δημοκρατιας κ. Παυλοπουλος για το Σκοπιανο, αφου απαιτει προηγουμενη αναθεωρηση του Συνταγματος τους και εξαλειψη των αλυτρωτικων διαταξεων του και στη συνεχεια συζητηση για το ”ονοματολιγικο”, κατι που δεν τηρει η κυβερνηση δια των κ.κ. πρωθυπουργου και ΥΠΕΞ ,αφου μας ”φανερωσαν” και το νεο βαφτιστικο των Σκοπιων ,που ειναι το ΓΚΟΡΝΑΜΑΤΣΕΝΤΟΝΙΑ,χωρις να προηγηθουνει οι αλλαγες ,που αποτελουν την Εθνικη μας θεση. Εξεπιτηδες το χαος,ή, πραγματικο το χασμα;;;.

    • Εφ’ όσον η ελληνική θέση είναι Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes (έναντι όλων, δια πάσαν χρήση), πρέπει πρώτ’ απ’ όλα ν’ αλλάξει το συνταγματικό όνομα, ήτοι “Δημοκρατία τής Μακεδονίας”. Άρα, ούτως ή άλλως θα απαιτηθεί αλλαγή συντάγματος, αν καταλήξουν σε συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα