Ζάεφ- Κοτζιάς: Η Ελλάδα έχει μεγάλη ευθύνη για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλβανοί: Όχι σε ‘Σλαβομακεδονία’

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, όπου τόνισε ότι το παρόν και το μέλλον απαιτούν την ευθύνη για την επίλυση του ανοιχτού προβλήματος.

Είπε ότι η Ελλάδα, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την παλαιότερη δημοκρατική παράδοση στην περιοχή, έχει μεγάλη ευθύνη να επιλύσει αυτό το θέμα και πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός αποδεκτός και από τις δύο πλευρές.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Ζάεφ,  δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή έχει πάρει τη θέσης της, ως σημαντική για το πρόβλημα που η Ελλάδα έχει με το συνταγματικό όνομα της χώρα μας και συμπίπτει με μια εξαιρετικά θετική στιγμή ώστε να περιμένουμε λύσεις σε διμερή ζητήματα της περιοχής υπό το πρίσμα των προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το επίκεντρο των συνομιλιών μας πρέπει να είναι το μέλλον μεταξύ των δύο χωρών. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε μέτρα που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά στην λύση του μόνου ανοιχτού ζητήματος μεταξύ των δύο χωρών μας. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε μια λύση που θα δώσει αποδεκτά επιχειρήματα στα θεσμικά όργανα και στις δύο χώρες, καθώς και την αντιπολίτευση να αποδεχθεί ό, τι θα είναι αξιοπρεπές και στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και στην Ελλάδα», είπε στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

Τόνισε ότι και οι δύο χώρες ασκούν μια κοινή και ευρωπαϊκή αξία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και δημιουργούν καλύτερες διμερείς σχέσεις και σχέσεις εμπιστοσύνης.

«Συνεχίζεται να βελτιώνεται περαιτέρω η διμερής σχέση, να καλλιεργείται και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο όταν το  θέμα της ονομασίας επιλυθεί, επειδή οι πολίτες των χωρών μας, οι φίλοι στην ΕΕ και η διεθνής κοινότητα προσδοκούν μια λύση στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Ζάεφ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DUI: Όχι σε ‘Σλαβομακεδονία’

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς,  συναντήθηκε, επίσης, με τον ηγέτη του DUI, Αλί Αχμέτι, ενημερώνοντάς τον για τις ελληνικές προτάσεις στο όνομα της χώρας.

Ο Αχμέτι, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών δήλωσε ότι το όνομα «Σλαβομακεδονία» [Славомакедонија],  δεν θα πρέπει να είναι λύση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. (Είναι γνωστή αυτή η θέση των Αλβανών των Σκοπίων, αφού στη χώρα δεν ζουν μόνο Σλάβοι).

«Δεν είμαι μέρος της ομάδας διαπραγμάτευσης, αλλά μια αποδεκτή λύση είναι αυτή που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Οι απόψεις μας είναι δημόσιες, δεν συμφωνούμε στο όνομα «Σλαβομακεδονία», είπε.

Ο Αχμέτι προσδοκά στην άμεση λύση της διαφωνίας με την Ελλάδα και ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγουμένως ο Κοτζιάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι. Ενώ είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ και τον πρωθυπουργό.

(Στοιχεία από makfax.com.mk

www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα