“Η εγκατάλειψη των Κούρδων από τη Δύση είναι ένα σοβαρό πολιτικό λάθος”»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Portrait de Kendal Nezan, président de l’Institut kurde de Paris.

Η ιστοσελίδα gate.ahram.org.eg (20.3.18) αναφέρεται στη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdul-Fattah El-Sissi, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Νίκο Κοτζιά, παρουσία του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ, Sameh Shoukry και του Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αιγυπτιακής Προεδρίας, Πρέσβη Bassam Rady, ο Πρόεδρος El-Sissi εξέφρασε την εκτίμηση της Αιγύπτου για τις υποστηρικτικές θέσεις του λαού και της ηγεσίας της Ελλάδας προς την Αίγυπτο, ιδίως μετά την επανάσταση της 30ής Ιουνίου 2013. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε το ενδιαφέρον του για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας- Αιγύπτου, εξαίροντας την ανάπτυξη που έχει σημειωθεί σε αυτές σε πολλούς τομείς. Εξήρε επίσης και τη συνεργασία στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού με την Κύπρο, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που συμβάλλει στην επίτευξη των συμφερόντων των δύο χωρών και λαών. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αναπτύξει τις ιστορικού χαρακτήρα σχέσεις της με την Αίγυπτο, υπό το πρίσμα του βάρους και του κεντρικού ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή, καθώς και του βασικού της ρόλου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εξτρεμιστικής σκέψης. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση και τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματα και την πρόοδο της Αιγύπτου στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και για το ποιοτικό άλμα της χώρας στους τομείς των υποδομών και των μεγάλων έργων, που αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για τον μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς συντονισμού και συνεργασίας για την υλοποίηση κοινών έργων, που θα συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των [τριών] χωρών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και εξετάσθηκαν τρόποι ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων. Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, οι τρόποι αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και οι προσπάθειες επίλυσης των υφιστάμενων κρίσεων στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος El-Sissi τόνισε ότι η περιοχή χρειάζεται σήμερα κάθε από κοινού ειλικρινή προσπάθεια για κατευνασμό και διευθέτηση της αστάθειας, πρόσθεσε δε ότι θα συνεχιστούν οι αιγυπτιακές προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις κρίσεις στην περιοχή, στο πλαίσιο της σταθερής θέσης της Αιγύπτου, η οποία
υποστηρίζει την κυριαρχία των κρατών επί των εδαφών τους, ώστε να εδραιώσουν τους εθνικούς τους θεσμούς, να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή και να παρέχουν ασφάλεια στους λαούς τους, επιμένοντας στα ειρηνικά μέσα επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα