Έντιμη Λύση στο Μακεδονικό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Ηλία Αποστολίδη, Δασολόγου.

Είναι φυσικό ο κ. Σαμαράς να μην θέλει την επίλυση του Μακεδονικού, για να μπορεί να κάνει τον Νταή και τον Εθνικόφρονα, εκ του ασφαλούς. Δεν δείχνει την ίδια εικόνα με τους Τούρκους, ούτε με τους Αλβανούς.

Από την παραπάνω παράγραφο τονίζεται εμφατικά, ίσως και άδικα, πως ορισμένοι συμπολίτες μας έχουν συμφέρον να μην θέλουν την λύση του Μακεδονικού, παίζοντας με τις αγωνίες των Μακεδόνων και Θρακών, σε μια περίοδο ταραγμένη, πουλώντας φτηνή πατριδοφιλία και κατηγορώντας τους «άλλους» για υποχωρητικότητα και συμβιβασμό. Αμφισβητούν την καλή συγκυρία για την λύση του προβλήματος, όπως και τους καλούς, μέχρι τώρα, χειρισμούς από την Κυβέρνηση.

Σε αυτό το κείμενο γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί καλύτερα το πρόβλημα, ώστε να οδηγηθούμε σε μια έντιμη και οριστική λύση.

Η κυβέρνηση, στο εσωτερικό μέτωπο, δεν εκτίμησε σωστά την αγωνία των Μακεδόνων, αφού το πρόβλημα που ξεκίνησε την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, λύθηκε εν μέρει με τα σύνορα των πολέμων των ετών 1912-1918, επανήλθε με την Βουλγάρικη κατοχή 1941-1944, ξεκαθάρισε με τις μετακινήσεις που έγιναν την περίοδο 1944-1949, όμως επανεμφανίστηκε ολοζώντανο με την διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας το 1991. Δεν είναι καθόλου εύκολο να περιγράψει ο Μακεδόνας το τοπικό κλίμα του τελευταίου αιώνα, με τις αντιπαλότητες, τις φοβέρες, τους εκβιασμούς συνειδήσεων, τις αδικίες και τα εγκλήματα που έγιναν με αφορμή, ή με αιτία αυτό το πρόβλημα.

Οι Μακεδόνες νοιώθουν αδικημένοι από το «κράτος της Αθήνας» και χάντρες του τύπου «συμπρωτεύουσα» και «πρωθυπουργικό γραφείο στην Θεσσαλονίκη» ή «Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης», είναι για να πείσουν εντεταλμένους κονδυλοφόρους, να γράψουν για το «κόμπλεξ» των θεσσαλονικέων, να δικαιολογήσουν τις άδικες αποφάσεις της Παλαιάς Ελλάδας στα θέματα της ανάπτυξης, της κατανομής των πόρων, του πολιτισμού στον Βορειοελλαδικό χώρο.

Ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης, γίνονται εύκολα θύματα του Αθηναϊκού συστήματος με άδικες τιμωρίες, που ακολουθούν πάντα μια προκλητική συμπεριφορά. Σήμερα, στην «Αυγή» ένας κακός δημοσιογράφος γράφει: «Τον ΠΑΟΚ δίκαια τον περιμένει μεγάλη τιμωρία, εντός και εκτός συνόρων. Από την άλλη η ΑΕΚ έδειξε με την συμπεριφορά της σε όλη την αγωνιστική περίοδο ότι το φετινό πρωτάθλημα της αξίζει». Δηλαδή είναι και δικαστής με απόφαση, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και απόλυτος κριτής της ομάδας του ΠΑΟΚ και απονέμων το πρωτάθλημα 6 αγωνιστικές πριν το τέλος του. Φυσικά, αυτός ο κύριος, αυτή την συμπεριφορά δεν την έχει πρώτη φορά, είναι συστηματικά  η λογική του και είναι Αντιμακεδονική, προκλητική και δυστυχώς γράφεται σε μια εφημερίδα (που διαβάζω 28 χρόνια) της αριστεράς. Τι να πουν τότε ο κ. Καραπαππάς και ο κ. Θεοδωρίδης που δουλεύουν στην εταιρεία του κ. Μαρινάκη.

Η αριστερά έκανε και κάνει πολλά λάθη σε αυτό το εθνικό θέμα. Οι αριστεροί της Αθήνας με μεγάλη ευκολία αποφασίζουν τι πρέπει να γίνει με το «Συνταγματικό όνομα», με την συμπεριφορά μας προς την γειτονική χώρα, με τα «συλλαλητήρια». Δεν βλέπουν αλυτρωτισμό, αγνοούν την προπαγάνδα  των γειτόνων μας για την αποκλειστικότητα στο γενεαλογικό δέντρο του Μεγαλέξαντρου, δεν βλέπουν τα ακαλαίσθητα αγάλματα, την βοήθεια των Αμερικάνων και των Τούρκων. Είναι μια ομάδα αριστερών του σαλονιού, του δοκιμαστικού σωλήνα, όμως βλάπτουν όλο τον πολιτικό χώρο και κυρίως την πατρίδα.

Εχθροί της λύσης είναι και μια ομάδα οικονομικών συμφερόντων που δεν βλέπουν με καλό μάτι την προσέγγιση της οικονομίας της Μακεδονίας και της Θράκης με τις γειτονικές χώρες. Κομβικά θέματα σε αυτό τον τομέα είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενεργειακά ζητήματα, η ελεύθερη ανάπτυξη επενδύσεων σε μια ανοιχτή αγορά.

Το Μακεδονικό είναι και Θρακικό Ζήτημα

Η Θράκη είναι η συνέχεια της Ελλάδας, ως απόληξη της Μακεδονίας. Χωρίς την Μακεδονία δεν υπάρχει Θράκη, ενώ και η νεώτερη ιστορία τους είναι σχεδόν ταυτόσημη. Βασικός αμφισβητίας της Ελληνικότητας των 2 Ελληνικών περιοχών είναι οι Βούλγαροι, με πολλά εγκλήματα όταν τις είχαν πρόσκαιρα στην κατοχή τους. Η μοίρα τους είναι κοινή, όπως και η ανησυχία τους για την λύση του Μακεδονικού, που είναι και Θρακικό πρόβλημα.

Ο Εμφύλιος, η Βουλγαρική κατοχή, ο Ψυχρός πόλεμος

Τα κατάλοιπα της Γερμανικής και Βουλγαρικής κατοχής στην Μακεδονία και την Θράκη είναι πολύ πρόσφατα για να ξεχαστούν, όπως και ο Εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος είχε σαν βασικό του θέατρο την Δυτική Μακεδονία. Εκεί έγιναν όλες οι φονικές μάχες, από εκεί ήταν οι περισσότεροι αντάρτες που έφυγαν στις ανατολικές χώρες με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού. Οι περιοχές αυτές είναι που δέχτηκαν και την μεγαλύτερη πίεση την περίοδο του Ψυχρού πολέμου, αφού τα σύνορά τους ήταν με αντίπαλες χώρες (Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία). Μόνο σε αυτό το τμήμα της Ελλάδας υπήρχαν Ζώνες Επιτήρησης του στρατού και η είσοδος επιτρεπόταν μόνο με ειδικές άδεις της Αστυνομίας. Φυσικά την μεγαλύτερη πίεση την δέχονταν οι αριστεροί, που κατηγορούνταν ως κατάσκοποι, και οι ομιλούντες την Σλαβομακεδονική, που θεωρούνταν ως ξενοσυνείδητοι και ξενοκίνητοι.

Σλαβομακεδόνες

Αφού απέτυχε ο Γρούεφσκι και η ομάδα του να περάσουν το όνομα Μακεδονία στην διεθνή σκηνή, έμεινε στην αντιπολίτευση, με μια ανιστόρητη θεωρία περί απογόνων του Μεγαλέξανδρου, με προκλητικά αγάλματα στις πόλεις, με προβλήματα με τους Αλβανούς της χώρας του.

Οι Έλληνες, χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο, βρέθηκαν αυτή περίοδο μπροστά στο πρόβλημα, σε καλύτερη θέση από το 1990, αλλά και το 2006. Μια καλή και έντιμη λύση και για τις 2 πλευρές, θα ήταν για το γειτονικό «έθνος» να έχει τον όρο Μακεδόνες, αλλά να διαχωρίζεται από τους Έλληνες και τους άλλους λαούς της γεωγραφικής Μακεδονίας. Αυτό είναι κάτι που μάλλον δέχονται οι γείτονές μας, από την εποχή του Γκλιγκόρωφ, αλλά και από την σημερινή τους κυβέρνηση.

Σλαβομακεδονική

Η γλώσσα τους, που μοιάζει πολύ με την Βουλγαρική και απέχει πολύ από την Σερβική, θα μπορούσε να έχει επίσης τον όρο Μακεδονική, αφού σε αυτή την περιοχή πήρε την ιδιαιτερότητά της, όμως είναι σλάβικη διάλεκτος και οπωσδήποτε δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική. Η γλώσσα σαν Σλαβομακεδονική (ενίοτε και σαν Βουλγαρική) αναφέρεται πολλά χρόνια πίσω και η υιοθέτησή της μάλλον δεν προσβάλλει κανένα από τα 2 μέρη.

Τι γνωρίζει ο Πρωθυπουργός

Για να μπορέσει να λύσει μια κυβέρνηση το Μακεδονικό, θα πρέπει να το γνωρίζει πολύ καλά ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών. Επειδή και οι δύο είναι μη Μακεδόνες, θα πρέπει να το μάθουν, αν δεν το έκαναν ήδη, στην πηγή του. Ο Πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Φλώρινα, την Μελίτη, την Αχλάδα, τον Σκοπό, την Στέτινα, την Αριδαία, τον Αρχάγγελο, την Βασιλική του Αγίου Αχίλλειου, το Μοναστήρι. Να συζητήσει με απλούς πολίτες και να μάθει την γνώμη τους, να δει τις αγωνίες τους, να ζητήσει την άποψή τους για τις προτεινόμενες λύσεις. Μόνο έτσι θα αποκτήσει πλήρη εικόνα, ώστε να προχωρήσει στην πιο συμφέρουσα τα εθνικά χρώματα λύση. Ακόμη, να διαβάσει τις «Οδοιπορικές Σημειώσεις» του Νικόλαου Σχινά που συνέταξε το 1886 για την περιοχή της Μακεδονίας, χαρτογραφώντας τον πληθυσμό της. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τον Νίκο Κοτζιά.

Επειδή η αλήθεια δεν χαϊδεύει αυτιά, ας είναι αυτό το κείμενο, έστω και με τις προσωπικές απόψεις του, ένα ψήγμα για την λύση του Μακεδονικού. Η Μακεδονία δεν είναι χώρος για αντιπαλότητες, είναι χώρος για ανάπτυξη στην καρδιά των Βαλκανίων, είναι πολύ ευρύχωρη για φιλοξενήσει πολλούς λαούς, πολλούς πολιτισμούς, πολλούς εμπόρους. Η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει μια βαθειά πληγή, για το καλό της ειρήνης και των όλων των λαών της Βαλκανικής.

Αθήνα 18/3/2018

 

Αποστολίδης Ηλίας

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ο κ. Ηλίας Αποστολίδης, με πρώτη ματιά στο κείμενο του, δεν κομίζει γλαύκας εις Αθήνας!

    με τη δεύτερη ματιά, δείχνει να αποτυπώνει τις σκέψεις του, δίχως καμία ιστορική αναφορά στις θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1949 έως σήμερα, απέναντι, κυρίως, στους Σλάβους των Σκοπίων, οι οποίες δεν διαφέρουν διόλου από τις προσωπικές του, αλλά, πού μας κατέληξαν;;; Στις σημερινές, εντέλει, θέσεις του Ζάεφ οι οποίες μας προτείνουν αλλαγή του δικού μας Συντάγματος, και όχι του δικού τους που επιμένει ότι στην περιοχή των συνεταιρικώνΣκοπίων από Σλάβους-Αλβανούς–Βούλγαρους, κατοικεί έθνος μακεδονικό, με γλώσσα μακεδονική!!!

    Απέναντι σε αυτές τις θέσεις των Σκοπίων, τι έχετε να μας πείτε κ. Αποστολίδη;;;

    Διότι τοις πάσι είναι γνωστό, πλέον, ότι η ονομασία με γεωγραφικό περιεχόμενο που κάνει αποδεκτή η ηγεσία των Σκοπίων, είναι μόνο προσχηματική, απέναντι στον αλυτρωτισμό που κρύβει πίσω της με αναφορά στο έθνος και την εθνική γλώσσα!

    Και μιας κι αναφέρεστε και στη Θράκη,ένας λόγος παραπάνω, όταν στην Θράκη απειλούμαστε από την Τουρκία, να είμαστε προσεκτικοί μην επιτρέποντας διέξοδο στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έπαψε να “εργάζεται” προς την κατεύθυνση ευόδωσης του,για να μπορεί, δοθείσης ευκαιρίας, να μας απειλεί από κοινού με Σκόπια-Αλβανία-Βουλγαρία!

    ή μήπως θεωρεί ότι αν τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, θα πετάξουν στα σκουπίδια τον αλυτρωτισμό τους;;;

    γιατί κάτι τέτοιο υπέθετε και η ελληνική πλευρά όταν με δεξιά κυβέρνηση ψήφιζε την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ τη δεκαετία του “50”, κάτι τέτοιο υπέθετε και το ΠΑΣΟΚ στα Ίμια το “96”, και τι κερδίσαμε από αυτή την εναπόθεση των εθνικών μας προβλημάτων στο ΝΑΤΟ;;; μία εγκληματική συμφωνία Λονδίνου-Ζυρίχης που έμπασε μέσα στην Κύπρωτα τουρκικά στρατεύματα χωρίζοντας τη Νήσο στα δυο, “γκρίζες ζώνες”, casus belli για δώδεκα μίλια και ΑΟΖ, φτάνοντας σήμερα σε ημι-εμπόλεμη κατάσταση!

    ο κ. Αποστολίδης, οφείλει να αναγνωρίσει ότι τις σχέσεις μας με γείτονες με διαχρονικά εις βάρος μας αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις δεν θα πρέπει να τις καθορίζουν οι καλές μας προθέσεις, αλλά η αποτρεπτική ισχύς μας. Και τέτοια στρατηγική οφείλει να διαθέτει κάθε ελληνική κυβέρνηση σε κάθε επίπεδο διαπραγμάτευσης μαζί τους.

    όλα τα άλλα, δείχνουν έπεα πτερόεντα, και μάλιστα, σε κρίσιμη εποχή!

  2. Απλη και κατανοητη η αναλυση του ”ελευθερου σκοπευτη” απο πλευρας δημοσιογραφιας , δασολογου κ. Αποστολιδη, -μαλλον εκ Βορειου Ελλαδος ορμωμενου-, αλλα χωρις τελικη προταση, διοτι την φραση ΕΝΤΙΜΗ ΛΥΣΗ την πρωτοειπαν οι κ.κ. Τσιπρας και Κοτζιας (και ειναι αοριστη), η δε λεξη ”ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ”-που χρησιμοποιησε στον τιτλο- αντι του ΣΚΠΟΠΙΑΝΟ ,ουδεποτε χρησιμοποιηθηκε απο τους Μακεδονοθρακες,- που δηλωνει οτι τους υποληπτεται και τους σκεφτεται και που πραγματι κινδυνευουν απο τον συνεχη και σκληρο Σλαβικο αλυτρωτισμο απο το 1878. Οντας δε αναγνωστης επι 28 χρονια της εφημεριδος ΑΥΓΗΣ , με την μικροτερη κυκλοφορια ανεκαθεν , λογικο ειναι να ξεκινησει απο τον φερομενο ως ακροδεξιο κ. Σαμαρα -μπλεγμενο και με την Νοβαρτις- και να κανει αλματα ιστορικα για τις ιδεες και κυβερνητικες κινησεις των δυο Μακεδονων πρωην πρωθυπουργων ,που ακουουν στο επιθετο Καραμανλης και οι οποιοι ξεκαθαρισαν το Σκοπιανο θεμα , χωρις υποδιαστολες και αστερισκους, ασχετως αν σημερα οι περισσοτεροι εκμεταλλευονται την φυσικη απουσια του μεγαλου και την απολυτη σιωπη του νεωτερου,- που ομως εξασφαλισε την ”ταπα” στους Σκοπιανους στο Βουκουρεστι το 2008 -και ανατρεχουν σε παραπολιτικα ,ησσονος σημασιας και χωρις Διεθνεις επιπτωσεις ,γεγονοτα.Τελος θεωρουμε απλοικη την προταση του κ. αρθρογραφου να επισκεφθουν οι κ.κ. πρωθυπουργος και ΥΠΕΞ τους Νομους Φλωρινης και Πελλης και το Ε , για να μαθουν ”απο πρωτο χερι ,που λεμε” το εθνικο θεμα που κατακαιει και το οποιο επιδιωκουν να λυσουν. Μηπως απεφυγαν να το κανουν οι παντα ”αναλυτες ”της Ιστοριας και των λαικων διερκδικησεων ,επιδη φοβηθηκαν μηπως αλλαξουν γνωμη και ”δεν εξυπηρετησουν τα μακροχρονα εθνικα συμφεροντα”;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα