Ο ΠΑΟΚ, η επιστράτευση και η Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 Ο φίλος Χρήστος Καπουτσής, και συνάδελφος κατά τα 2/3, (ο κ. Καπουτσής είναι απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, Μαθηματικός και Δημοσιογράφος), έγραψε ένα σχόλιο στο fb που επικρίνει την ανακοίνωση κάποιων οπαδών του ΠΑΟΚ ότι θα σκίσουν τα χαρτιά της επιστράτευσης αν κληθούν να υπερασπιστούν την πατρίδα. Θεωρεί επικίνδυνη την ανακοίνωση αυτή και βάζει δίπλα της και έναν στοιχειώδη διάλογο που αναπτύχθηκε στο διαδίκτυο για τη δημιουργία πολιτικού φορέα εκτός Αθηνών για να καταλήξει στο συμπέρασμα πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στη χώρα. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, όχι, όμως, για τους λόγους που επικαλείται ο Χρήστος.
Επειδή η πρόταση του πολιτικού φορέα προήλθε απο εμένα (δεν ξέρω αν έκαναν και άλλοι) θα ήθελα να απαντήσω φιλικά.
1.-Το γεγονός ότι κάποιοι οπαδοί του ΠΑΟΚ έβγαλαν μια τέτοια ανακοίνωση δεν σημαίνει τίποτε. Δεν εκφράζει όλους τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και, βεβαίως, δεν εκφράζει τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος. Η μεγαλειώδης συγκέντρωση που πραγματοποίησαν για το “Μακεδονικό” στη Θεσσαλονίκη, δείχνει την βαθιά επιθυμία τους να προασπίσουν και την ιστορία και τη γεωγραφία και την ακεραιότητα του ελληνισμού. Αντιθέτως, αμφισβήτηση αυτών των κινητοποιήσεων προήλθε, κυρίως, απο τη νότια Ελλάδα. Η περίπτωση του κ. Μπουτάρη, την οποία, ίσως, επικαλεστείτε, είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
2.-Πρόκειται για έναν ακραίο τρόπο έκφρασης μιας βαθιάς ριζωμένης δυσαρέσκειας. Δεν σημαίνει ότι αυτό που λένε στην ανακοίνωσή τους οι οπαδοί, το εννοούν επι της ουσίας. Μήπως εκεί κάτω πρέπει να δούν τι διεργασίες συντελούνται στην ελληνική κοινωνία και να αναζητήσουν τρόπους διαχείρισής της, αντί να ασχολούνται με την επιφάνεια;
3.-Για το κόμμα. Το Σύνταγμα, επιτρέπει στους Έλληνες πολίτες να δημιουργούν πολιτικούς σχηματισμούς χωρίς να περιορίζει την έδρα των κομμάτων. Είναι το Σύνταγμα επικίνδυνο; Αν είναι επικίνδυνη η δημιουργία ενός κόμματος εκτός Αθηνών, γιατί δε αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα ότι η έδρα του πρέπει να είναι η πρωτεύουσα της χώρας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος … διαμελισμού;
4.-Δεν ζούμε, πια, στην αυγή του εθνικισμού ως επαναστατικού κινήματος και της δημιουργίας συγκεντρωτικών εθνικών κρατών, ως αποτέλεσμα της ιδεολογίας του. Τα εθνικά κράτη είναι και σήμερα απαραίτητα αλλά πολλές απο τις συγκεντρωτικές λειτουργίες τους διαχέονται στην περιφέρειά τους.
5.-Με την βαθιά κρίση που περνάμε, πολλοί Έλληνες πολίτες, έχουν απορρίψει τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς. Πόσο δημοκρατικό είναι να εξαναγκαστούν οι πολίτες, να ψηφίσουν κάτι που δεν το πιστεύουν; Μήπως η δημιουργία τοπικών πολιτικών φορέων με τις προϋποθέσεις που επιτάσσει το Σύνταγμα και οι νόμοι του Ελληνικού κράτους είναι μια διέξοδος στο πολιτικό αδιέξοδο;
6.- Το κόμμα που πρότεινα, είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή της Θεωρίας Δικτύων. Θα μπορούσε να είναι και μια πειραματική εφαρμογή μιας νέας επιστημονικής θεωρίας. Πόλεις της Ελλάδας, θα συνδεθούν μεταξύ τους ως κόμβοι σε ένα δίκτυο που με κάποιον σύννομο τρόπο θα συγκροτεί πολιτικό φορέα. Το θέμα θα το αναλύσω κάποια άλλη στιγμή.
7.-Η αντίδραση σε μια καινοτόμα προσπάθεια, όπως η παραπάνω, έχει αποτέλεσμα.Φοβίζει τον κόσμο και η προσάθεια αποτυγχάνει. Δυστυχώς, όλες οι πρωτοβουλίες δημιουργίας πολιτικού φορέα εκτός πρωτεύουσας, που έγιναν στο εξωτερικό είχαν ως αναφορά αποσχιστικές τάσεις. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και όποιος τον επισείει ή κάνει λάθος, όπως ο φίλος μου ο Χρήστος, ή το κάνει σκοπίμως, για να ακυρώσει την προσπάθεια. Τα κράτη όπως η Ιταλία, π.χ. με τη λέγκα της δημιουργήθηκαν με άλλον τρόπο απο ό,τι η Ελλάδα. Οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, σε μεγάλο βαθμό πρόσφυγες, έννοιωσαν τι σημαίνει απουσία κρατικής προστασίας όταν αντιμετώπιζαν τη βαρβαρότητα του Κεμάλ. Θέλουν ενιαία, δημοκρατική και δίκαιη την πολιτεία στην οποία ζούν. Και θα φροντίσουν να γίνει.
8.- Ο ΠΑΟΚ είναι χαρακτηριστική περίπτωση ομάδας που φέρει αυτό το ιδεολογικό φορτίο.
9.-Τελειώνω με μια ερώτηση: γιατί είναι επικίνδυνη η δημιουργία ενός διαδικτυακού κόμματος, βασισμένου στη θεωρία δικτύων, αμεσοδημοκρατικού, που θα συνενώνει πόλεις και περιοχές της Ελλάδας και δεν είναι άκρως επικίνδυνη η λειτουργία ενός συγκεντρωτικού κράτους με ξεπερασμένους θεσμούς και τρόπο λειτουργίας, του οποίου οι επιχειρηματίες πήραν κρατικό χρήμα για να επενδύσουν στη Θράκη και το καταχράστηκαν χωρίς να δημιουργήσουν τις οικονομικές υποδομές για τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν;
10.- Μια προσωπική δημόσια δήλωση: το διαδικτυακό κόμμα έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Προσωπικά, δηλώνω δημοσίως, ότι αν γίνει επιστράτευση, δέχομαι να προσκληθώ και να σταλώ στην πρώτη γραμμή, παρά το γεγονός ότι λόγω των 64 χρόνων μου ο νόμος δεν το προβλέπει.
spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επειδή η πρόταση του πολιτικού φορέα προήλθε απο εμένα (δεν ξέρω αν έκαναν και άλλοι) θα ήθελα να απαντήσω φιλικά.

    Ποιός είναι ο..Εμένα;

    Οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, σε μεγάλο βαθμό πρόσφυγες, έννοιωσαν τι σημαίνει απουσία κρατικής προστασίας όταν αντιμετώπιζαν τη βαρβαρότητα του Κεμάλ.

    Μπορείτε να μας παραπέμψετε στα στατιστικά που αναφέρεστε και την υπηρεσία που τα συνέταξε;

    Ευχαριστώ!

  2. Το διαδίκτυο δεν είναι κατάλληλος τόπος-τρόπος ανταλλαγής απόψεων. Εδώ με τον προφορικό λόγο και προκύπτει τόση παρεξήγηση, φανταστείτε τι θα γίνει όταν μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες συζητούν για πολιτικές μέσω κειμένων…

  3. Αγαπητες ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ -Κ.Σαββιδη . Μη βυζαντινολογουμε . Προχωρηστε μονος ,η, μετα ολιγων αριστων στην ιδρυση του διαδικτυακου κομματος και θα δειτε και εσεις και ολοι οι αλλοι ”ποσα ψαρια πιανει ο σακκος σας” .Μη περιμενετε να συγκατανευσουν πολλοι για δημιουργια πολιτικου κομματος ,με εδρα την Θεσ/νικη και ψηφοφορους τους γηγενεις βορειοελλαδιτες . Δεν εχει εξαλειφθει το τοπικιστικο συνδρομο του Αθηναιου ρητορος Δημοσθενη ,με τους Φιλιππικους και Ολυνθιακους του και κανεις δεν θυμαται την προτροπη του αδικοσκοτωμενου και θυματος του Εθνικου διχασμου Ιωνος Δραγουμη εκ Βογατσικου ” σωστε την Μακεδονια και η Μακεδονια θα σωσει ολη την Ελλαδα”. Παντως η πρωτη απαιτηση αυτου του κομματος να ειναι η τοποθετηση απο τον Δημο Αθηναιων του αδριαντος του Μ.Αλεξανδρου σε γνωστη πλατεια των Αθηνων, που εδω και 15 τοσα χρονια δεν λεει να τοποθετηθει. ΤΥΧΑΙΟ;;;. Η ειναι τυχαιο που ο μεν κ. δημαρχος Αθηνων δεχθηκε και ουσιαστικα νομιμοποιησε τον ”μακεδονα” Δημαρχο των Σκοπιων , ο δε κ. δημαρχος της Θεσ/νικης τον ξερπερασε και δεχθηκε τον Σκοπιανο πρωθυπουργο , προτου τους βαφτισουμε και εμεις-οπως ο ΤΙΤΟ το 1944-ως ”μακεδονες ” σε ευθεια κληρονικη γραμμη απο τους Μεγαλεξανδρινους Ελληνες . Υ.Γ Εχετε και τα συμβολα .Τον Μ.Αλεξανδρο με τον βουκεφαλα του και τον Βυζαντινο δικεφαλο, που ολοι οι βορειοι γειτονες μας τα ζηλευουν

  4. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς μπορεί να είναι και πως μπορεί να λειτουργήσει ένα “διαδικτυακό κόμμα”, αλλά με το ακόλουθο απόσπασμα απ το άρθρο συμφωνώ απόλυτα:

    “5.-Με την βαθιά κρίση που περνάμε, πολλοί Έλληνες πολίτες, έχουν απορρίψει τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς. Πόσο δημοκρατικό είναι να εξαναγκαστούν οι πολίτες, να ψηφίσουν κάτι που δεν το πιστεύουν; Μήπως η δημιουργία τοπικών πολιτικών φορέων με τις προϋποθέσεις που επιτάσσει το Σύνταγμα και οι νόμοι του Ελληνικού κράτους είναι μια διέξοδος στο πολιτικό αδιέξοδο;”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα