Χρέη κι οικονομία.

13/3/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 646 εμφανίσεις

του Γιώργου Μουρουζίδη.

Πολλές, όλες σχεδόν οι οικονομίες δανείζονται, διότι ο δανεισμός παρέχει την δυνατότητα στις κυβερνήσεις να καλύψουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους, χωρίς να υποχρεωθούν άμεσα να αυξήσουν την φορολογία ή να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες τους. Η συσσώρευση υψηλού χρέους μπορεί να καταστρέψει μια οικονομία, ειδικά σε συνθήκες ύφεσης. Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι σε θέση να δανειστούν περισσότερα χρήματα, επειδή οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι γενικά εμπιστεύονται ό,τι τα πλουσιότερα έθνη θα ξεπληρώσουν το χρέος τους στο ακέραιο.
Το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 20 τρις $, ενώ του Ηνωμένου Βασιλείου αγγίζει τα 2 τρις £ (2,5 τρις $).
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι οι πιο χρεωμένες χώρες στον κόσμο.
Το χρέος της Ιαπωνίας έφτασε το 221,8 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). (http://www.oecd-ilibrary.org/…/government-at-a-glance-2017_…)
Εάν οι Ιάπωνες ήθελαν να αποπληρώσουν το εθνικό χρέος τους, ο καθένας θα όφειλε 90.345 $. Ακολούθως οι Ιρλανδοί 62.687 $, οι Αμερικάνοι 61.539 $ , οι Ιταλοί 58.693 $, οι Βέλγοι 58.134 $, οι Αυστριακοί 49.975 $, οι Γάλλοι 49.652 $ και οι Έλληνες 47.869 $.
Το χαμηλότερο ποσό κατά κεφαλή χρέους, αντιστοιχεί στην Εσθονία με 3.761 $.

Το Δημόσιο Χρέος
Η πραγματική αξιολόγηση της “σοβαρότητας” ενός χρέους έχει να κάνει με το κλάσμα ( Χρέος / ΑΕΠ) εκφρασμένο επί τοις εκατό, και όχι με την απόλυτη τιμή του χρέους. {Για την Ελλάδα (χρέος : 328.704 δις €) / (ΑΕΠ : 195 δις $ ) = 179 % }.
Το 2015, το μέσο επίπεδο του δημοσίου χρέους στις χώρες του ΟΑΣΑ έφτασε το 112 % του ΑΕΠ, ενώ πριν την κρίση το 2007 ήταν 81 % του ΑΕΠ. Τα επίπεδα του χρέους αυξήθηκαν περισσότερο στην Ισπανία, την Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά χρέους είναι : η Ιαπωνία με 221.8% του ΑΕΠ, η Ελλάδα με 179 % του ΑΕΠ, η Ιταλία με 157.5% και η Πορτογαλία με 149.2%.
Μόνο τρείς χώρες του ΟΑΣΑ κατάφεραν να περιορίσουν το χρέος τους, από την αρχή της κρίσης : η Νορβηγία, η Ελβετία και το Ισραήλ.
Το επίπεδο του χρέους εκφρασμένου σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, υποδηλώνει την ικανότητα ή την δυσκολία μιας χώρας, να αποπληρώσει το χρέος της χωρίς περαιτέρω δανεισμό.
Όταν μια κυβέρνηση δανείζεται χρήματα, οφείλει να τα αποπληρώσει με τόκο. Έτσι όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν ή η οικονομία καταρρέει, τα επίπεδα του χρέους γίνονται δυσβάσταχτα.
Μολονότι το ποσοστό Χρέους/ ΑΕΠ στην Ελλάδα, είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Ιαπωνίας, οι συνέπειες είναι πολύ πιο σοβαρές στην Ελλάδα, κυρίως επειδή το χρέος της οφείλεται σε ξένους και όχι σε εγχώριους πιστωτές και εξ’ αιτίας της δυναμικής της Ιαπωνικής οικονομίας να αποπληρώσει το χρέος της, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η δυναμική αυτή είναι σχεδόν απίθανη.
(https://theconversation.com/dealing-with-greek-debt-needs-a…)
Η Ελλάδα έχει ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων, αυτών που δεν έγιναν από την αρχή της κρίσης για την τόνωση της οικονομίας της, διαφορετικά δεν πρόκειται να σταματήσει η αυτοπαγίδευση στην καθοδική σπειροειδή τροχιά του θανάτου (χρεοκοπία, κόκκινα δάνεια, τραπεζικά προβλήματα, ύφεση, μείωση αγορών, συρρίκνωση επενδύσεων, ανεργία, μείωση εισόδων του κράτους, ελλείμματα, νέοι φόροι, νέος δανεισμός, νέα μείωση μισθών συντάξεων, κλπ…) .

Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το παγκόσμιο χρέος το 2017 ξεπέρασε τα 233 τρις $, αυξημένο κατά περισσότερα από 16 τρις $ σε σχέση με τα τέλη του 2016 (https://www.iif.com/…/glob…/global-debt-monitor-january-2018)

Στο σημείο αυτό προκύπτουν τα αμείλικτα ερωτήματα :
– Ποιός παρήγαγε τον πλούτο των 233 τρις $ ;

– Πότε και ποιές οικονομίες θα παράγουν τα απαιτούμενα πλεονάσματα για την αποπληρωμή αυτών των χρεών ;

– Ποιοί είναι οι κανόνες συμπεριφοράς των χρηματαγορών ;
Τα ερωτήματα αυτά θα μείνουν ίσως για πάντα αναπάντητα.

«Ούτε να οφείλεις ούτε να δανείζεσαι, οι οφειλές σκοτώνουν τη φιλία και ο δανεισμός την οικονομία », συμβούλευε ο Πολώνιος τον γιό του Λαέρτη (Άμλετ, Σαίξπηρ). Μάλλον οι συμβουλές αυτές δεν έχουν την ίδια αξία για όλα τα κράτη.

Πηγές :
World Economic Forum
Institute of International Finance
https://tradingeconomics.com/greece/indicators

 

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  20/6/18 | (0 σχόλια)
  Το αν η κυβέρνηση συνέδεσε τις επικίνδυνες παραχωρήσεις προς τα Σκόπια με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, θα το μάθουμε κάποια στιγμή και πολύ σύντομα. Σήμερα η έγκυρη ιστοσελίδα euro2day έχει ένα δικό της ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ...

Ροή ειδήσεων

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ Θερμή χειραψία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας Ν. Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην τρίτη διάσκεψη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, στη Ρόδο. Προς συμφωνία διευθέτησης των διμερών διαφορών τους, εντός ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ Τσακαλώτος και Μοσκοβισί συζητούν / Φωτογραφία: European Union 22|06|2018 10:04 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενεργοποιείται η διαδικασία της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης Εμφανώς ανακουφισμένοι εμφανίστηκαν ο Ε. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης, μετά από το ολονύχτιο θρίλερ ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  Αναφορές στα αποτελέσματα του Eurogroup και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια «φιλοξενούνται» στο σύνολο των μέσων του γερμανικού Τύπου. Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ως εξής: Dpa (γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων): Τέλος στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας - το τελευταίο ...

  22/6/18 | (0 σχόλια)
  Συνεδρίαση-θρίλερ μετά τις γερμανικές ενστάσεις οδήγησε τελικά σε συμφωνία για την Ελλάδα. Για ιστορική στιγμή μιλούν Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ. Το 2033 οι πρώτες πληρωμές για τα δάνεια του EFSF. Δημοσιεύθηκε: 22 Ιουνίου 2018 - 01:13 euro2day.gr Σε 10ετή επιμήκυνση και ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας