Χρέη κι οικονομία.

13/3/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 685 εμφανίσεις

του Γιώργου Μουρουζίδη.

Πολλές, όλες σχεδόν οι οικονομίες δανείζονται, διότι ο δανεισμός παρέχει την δυνατότητα στις κυβερνήσεις να καλύψουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους, χωρίς να υποχρεωθούν άμεσα να αυξήσουν την φορολογία ή να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες τους. Η συσσώρευση υψηλού χρέους μπορεί να καταστρέψει μια οικονομία, ειδικά σε συνθήκες ύφεσης. Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι σε θέση να δανειστούν περισσότερα χρήματα, επειδή οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι γενικά εμπιστεύονται ό,τι τα πλουσιότερα έθνη θα ξεπληρώσουν το χρέος τους στο ακέραιο.
Το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 20 τρις $, ενώ του Ηνωμένου Βασιλείου αγγίζει τα 2 τρις £ (2,5 τρις $).
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι οι πιο χρεωμένες χώρες στον κόσμο.
Το χρέος της Ιαπωνίας έφτασε το 221,8 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). (http://www.oecd-ilibrary.org/…/government-at-a-glance-2017_…)
Εάν οι Ιάπωνες ήθελαν να αποπληρώσουν το εθνικό χρέος τους, ο καθένας θα όφειλε 90.345 $. Ακολούθως οι Ιρλανδοί 62.687 $, οι Αμερικάνοι 61.539 $ , οι Ιταλοί 58.693 $, οι Βέλγοι 58.134 $, οι Αυστριακοί 49.975 $, οι Γάλλοι 49.652 $ και οι Έλληνες 47.869 $.
Το χαμηλότερο ποσό κατά κεφαλή χρέους, αντιστοιχεί στην Εσθονία με 3.761 $.

Το Δημόσιο Χρέος
Η πραγματική αξιολόγηση της “σοβαρότητας” ενός χρέους έχει να κάνει με το κλάσμα ( Χρέος / ΑΕΠ) εκφρασμένο επί τοις εκατό, και όχι με την απόλυτη τιμή του χρέους. {Για την Ελλάδα (χρέος : 328.704 δις €) / (ΑΕΠ : 195 δις $ ) = 179 % }.
Το 2015, το μέσο επίπεδο του δημοσίου χρέους στις χώρες του ΟΑΣΑ έφτασε το 112 % του ΑΕΠ, ενώ πριν την κρίση το 2007 ήταν 81 % του ΑΕΠ. Τα επίπεδα του χρέους αυξήθηκαν περισσότερο στην Ισπανία, την Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά χρέους είναι : η Ιαπωνία με 221.8% του ΑΕΠ, η Ελλάδα με 179 % του ΑΕΠ, η Ιταλία με 157.5% και η Πορτογαλία με 149.2%.
Μόνο τρείς χώρες του ΟΑΣΑ κατάφεραν να περιορίσουν το χρέος τους, από την αρχή της κρίσης : η Νορβηγία, η Ελβετία και το Ισραήλ.
Το επίπεδο του χρέους εκφρασμένου σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, υποδηλώνει την ικανότητα ή την δυσκολία μιας χώρας, να αποπληρώσει το χρέος της χωρίς περαιτέρω δανεισμό.
Όταν μια κυβέρνηση δανείζεται χρήματα, οφείλει να τα αποπληρώσει με τόκο. Έτσι όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν ή η οικονομία καταρρέει, τα επίπεδα του χρέους γίνονται δυσβάσταχτα.
Μολονότι το ποσοστό Χρέους/ ΑΕΠ στην Ελλάδα, είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Ιαπωνίας, οι συνέπειες είναι πολύ πιο σοβαρές στην Ελλάδα, κυρίως επειδή το χρέος της οφείλεται σε ξένους και όχι σε εγχώριους πιστωτές και εξ’ αιτίας της δυναμικής της Ιαπωνικής οικονομίας να αποπληρώσει το χρέος της, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η δυναμική αυτή είναι σχεδόν απίθανη.
(https://theconversation.com/dealing-with-greek-debt-needs-a…)
Η Ελλάδα έχει ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων, αυτών που δεν έγιναν από την αρχή της κρίσης για την τόνωση της οικονομίας της, διαφορετικά δεν πρόκειται να σταματήσει η αυτοπαγίδευση στην καθοδική σπειροειδή τροχιά του θανάτου (χρεοκοπία, κόκκινα δάνεια, τραπεζικά προβλήματα, ύφεση, μείωση αγορών, συρρίκνωση επενδύσεων, ανεργία, μείωση εισόδων του κράτους, ελλείμματα, νέοι φόροι, νέος δανεισμός, νέα μείωση μισθών συντάξεων, κλπ…) .

Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το παγκόσμιο χρέος το 2017 ξεπέρασε τα 233 τρις $, αυξημένο κατά περισσότερα από 16 τρις $ σε σχέση με τα τέλη του 2016 (https://www.iif.com/…/glob…/global-debt-monitor-january-2018)

Στο σημείο αυτό προκύπτουν τα αμείλικτα ερωτήματα :
– Ποιός παρήγαγε τον πλούτο των 233 τρις $ ;

– Πότε και ποιές οικονομίες θα παράγουν τα απαιτούμενα πλεονάσματα για την αποπληρωμή αυτών των χρεών ;

– Ποιοί είναι οι κανόνες συμπεριφοράς των χρηματαγορών ;
Τα ερωτήματα αυτά θα μείνουν ίσως για πάντα αναπάντητα.

«Ούτε να οφείλεις ούτε να δανείζεσαι, οι οφειλές σκοτώνουν τη φιλία και ο δανεισμός την οικονομία », συμβούλευε ο Πολώνιος τον γιό του Λαέρτη (Άμλετ, Σαίξπηρ). Μάλλον οι συμβουλές αυτές δεν έχουν την ίδια αξία για όλα τα κράτη.

Πηγές :
World Economic Forum
Institute of International Finance
https://tradingeconomics.com/greece/indicators

 

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  11/12/18 | (0 σχόλια)
  Βαγγέλης Γεωργίου slpress.gr «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από το να δίνει μάχη κανείς έχοντας συμμάχους και αυτό είναι να αγωνίζεται χωρίς αυτούς» έλεγε ο Τσόρτσιλ από το Λονδίνο κάποτε. Από την ίδια κοσμοπολίτικη πόλη, αρκετές δεκαετίες πιο μετά, έφυγε ...

Ροή ειδήσεων

  12/12/18 | (0 σχόλια)
    Το τέλος της κυριαρχίας της Δύσης και η ανάδυση του κινεζικού πολιτισμού και της κινεζικής κυριαρχίας είναι το θέμα της εκπομπής "Τομές στην Επικαιρότητα" της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100 σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018. Προσκεκλημένοι: η Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη ...

  12/12/18 | (0 σχόλια)
  ΘΥΜΙΟΣ ΤΖΑΛΛΑΣ* Καθημερινή Ο πρώτος ευρωπαίος πολιτικός που επέλεξε να δει η Τερέζα Μέι, την επομένη της ακύρωσης της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για το Brexit, ήταν ο Μαρκ Ρούτε. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, μίας παραδοσιακής συμμάχου των Βρετανών, είχε ...

  12/12/18 | (0 σχόλια)
  12.12.2018 : 12:00 Ενεργοποιήθηκε από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της. Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες ...

  11/12/18 | (0 σχόλια)
  Βαγγέλης Γεωργίου slpress.gr «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από το να δίνει μάχη κανείς έχοντας συμμάχους και αυτό είναι να αγωνίζεται χωρίς αυτούς» έλεγε ο Τσόρτσιλ από το Λονδίνο κάποτε. Από την ίδια κοσμοπολίτικη πόλη, αρκετές δεκαετίες πιο μετά, έφυγε ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας