Κούρδοι, ο εφιάλτης της Τουρκίας.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Ν.Ι. Μέρτζου.

Εφέτος η Τουρκία εξαπέλυσε σφοδρές πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Αφρίν υποστηριζόμενοι από τους Αμερικανούς. Οι Κούρδοι ζουν κατά εκατομμύρια σε όμορες περιοχές στο Ιράν, στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ, όπου ήδη δημιούργησαν ομόσπονδη αυτόνομη περιοχή. Είναι σκληροί πολεμιστές και πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Συνορεύουν άμεσα με τις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας όπου ζουν περισσότεροι από 12 εκατομμύρια Κούρδοι και ο επαναστατικός στρατιωτικός βραχίονάς τους P.K.K. βρίσκεται σε πόλεμο με τον τουρκικό στρατό. Ο εφιάλτης της Άγκυρας είναι να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος, το Κουρδιστάν το οποίο μοιραία θα ενσωματώσει τις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Ήδη στις 20 Ιανουαρίου 2016 ξαφνικά η Ιερουσαλήμ έριξε μια βόμβα μεγατόνων όταν η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Αγελέτ Σακέντ δήλωσε: «Οφείλουμε να ζητήσουμε ανοικτά τη δημιουργία Κουρδικού Κράτους στη γεωγραφική ζώνη μεταξύ Ιράν-Τουρκίας το οποίο θα διατηρεί καλές σχέσεις το Ισραήλ». Εφιάλτης. Εντωμεταξύ η Τουρκία είχε διαρρήξει την αρχική στρατηγική σχέση της με το Ισραήλ βάσει της οποίας σχεδίαζε να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο της ισραηλινής ΑΟΖ που εφάπτεται της κυπριακής. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίον η Τουρκία επενέβη πρόσφατα με πολεμικά πλοία της στην ΑΟΖ της Κύπρου και επί πλέον ο Ερντογάν καταδίκασε δριμύτατα την απόφαση του Προέδρου Τραμ να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η Άγκυρα παίζει με την φωτιά ενώ παράλληλα Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ εντείνουν την στρατηγική συμμαχία τους.

Ο Ερντογκάν είχε αρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον έγκλειστο ηγέτη τους Οτσαλάν αλλά τις διέκοψε και επανέλαβε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του όταν το μετριοπαθές κουρδικό κόμμα έλαβε 10,2% και απείλησε την αυτοδυναμία του. Οι μάχες συνεχίζονται με εκατοντάδες εκατέρωθεν νεκρούς-πολλούς αμάχους Κούρδους. Το κέντρο του Ντιγιαρμπακίρ έχει ισοπεδωθεί. Αρχές του 2016 οι νεκροί ξεπέρασαν τους 5.800 σύμφωνα με τον Ερντογάν. Εντωμεταξύ μαχητές ζωσμένοι εκρηκτικά ή οδηγώντας αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά ανατινάσσονται αλλεπάλληλα στην καρδιά τουρκικών πόλεων. Άγνωστη παραμένει η ταυτότητα και η στόχευση πολλών αλλά είναι βέβαιον ότι έδρασαν Κούρδοι, εσωτερικοί προβοκάτορες και ισλαμιστές. Γνωστό είναι ότι μέσα σε 19 μήνες έως τις 12.1.2016 σημειώθηκαν επτά πολύνεκρες επιθέσεις στις πόλεις Ρεϊχανλί, Σουρούτς, Ντιγιαρμπακίρ, Άγκυρα και -δύο- Κωνσταντινούπολη όπου συνολικά σκοτώθηκαν 210 άτομα και τραυματίσθηκαν 810. Μόνον στην Άγκυρα τον Οκτώβριο 2015 οι νεκροί ανήλθαν σε 107 και οι τραυματίες σε 500!

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρξιακά πλέον προβλήματα που προκάλεσε σε βάρος της είτε η ίδια είτε η εν εξελίξει δυναμική της γεωπολιτικής. Και επιτίθεται.

Στο Βόρειο Ιράκ, όπου λειτουργεί η αυτόνομη επαρχία των Κούρδων, η Τουρκία έχει εγκαταστήσει αυθαίρετα επτά στρατιωτικές βάσεις με σημαντικότερες την Basika και το Bameni όπου ανέπτυξε αεροπορική βάση προκειμένου να εμποδίσει την ίδρυση ενιαίου Κουρδικού Κράτους στις όμορες χώρες και στο έδαφός της.

Η Ρωσία είναι σύμμαχος του ΄Ασαντ και βομβαρδίζει ανελέητα τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε επαφή με την Τουρκία. Έτσι, όμως, ενισχύει έμμεσα τους Κούρδους της Συρίας, τον εφιάλτη της Άγκυρας. Γι’ αυτό η Άγκυρα κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό Σουχόϊ προκαλώντας το ρωσικό εμπάργκο στα καύσιμα και στον τουρισμό με ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τουρκική οικονομία. Η Άγκυρα διακηρύσσει ότι πολεμά το Ισλαμικό Κράτος αλλά η Μόσχα δημοσίευσε αεροφωτογραφίες που δείχνουν ότι μέσω του τουρκικού εδάφους οι ισλαμιστές διεξάγουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου και παράλληλα ανεφοδιάζονται με βαρύ πολεμικό οπλισμό που αγοράζουν πουλώντας πετρέλαιο.

Ο Ερντογάν αποκατέστησε σύντομα τις σχέσεις του με την Ρωσία και τις οδήγησε σε τόσο υψηλό επίπεδο ώστε να προκαλεί την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, παίζει με τη φωτιά διότι η Ρωσία είναι εμπόλεμος σύμμαχος του Σύρου Προέδρου ΄Ασαντ εναντίον του οποίου η Τουρκία έχει κηρύξει επίσημα τον πόλεμο. Ταυτόχρονα η Ρωσία έχει αποκτήσει ισχυρές αεροναυτικές βάσεις στη Συρία την οποία ο Πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί οθωμανική επαρχία. Θεωρεί ότι συνεχίζεται ακόμη ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που διεμέλισε την Οθωμανική Αυτοκρατορία και, γι’ αυτό, πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης!

Στη Συρία η Ρωσία διαθέτει ισχυρή αεροπορική βάση στη Λαττάκεια και ναύσταθμο στην Ταρτούς. Είναι οι αλεξανδρινές πόλεις Λαοδίκεια και Ταρσός. Ο ρωσικός ναύσταθμος είναι ο μοναδικός στη Μεσόγειο. Η συμμαχία διαρκεί συνεχώς από το 1950 με την τότε Σοβιετική Ένωση στην οποία η Δαμασκός όφειλε14 δις δολάρια αλλά το 2005 η Ρωσία της χάρισε τα 10 δις. Περισσότεροι από 10.000 αξιωματικοί και 30.000 επιστήμονες της Συρίας εκπαιδεύθηκαν στη Σ.Ε. και στη Ρωσία η οποία τώρα έχει στρατηγικό στόχο την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία διότι φοβάται ότι Ι.Κ. μπορεί να επεκταθεί στο μαλακό υπογάστριό της όπου ήδη ενεργούν κινήματα ισλαμιστών στις όμορές της μουσουλμανικές χώρες Τσετσενία, Τατζικιστάν, Καζακστάν, Αστραχάν, Καλμουχία, στον Καύκασο και στα σύνορα με Κίνα. Παλαιότερα είχαν διενεργήσει δυναμιτιστικές επιθέσεις στη Μόσχα. Στηρίζοντας όμως τον Πρόεδρο της Συρίας η Ρωσία υπονομεύει την Τουρκία. Γιατί; Επειδή ο ΄Ασαντ είναι Αλεβίτης και οι Αλεβίτες στοιχειώνουν την Άγκυρα, όπως θα εξηγήσει το επόμενο άρθρο αυτής της Τουρκικής Τριλογίας.

 

Ν. Ι. Μέρτζος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα