Ντροπή: Η Τουρκία καραδοκεί ενώ η Ελλάδα “ζει” τον ποδοσφαιρικό πόλεμο “βορρά” και “νότου”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΑΠΕ-ΜΠΕ, PIXEL, STR MARCH 12, 2018

Ειδικός επί του ποδοσφαίρου δεν είμαι, και ομολογώ ότι έχω να πάω στο γήπεδο από τότε που διασύρθηκε η Εθνική Ελλάδος στο Μουντιάλ της Αμερικής, το καλοκαίρι του 1994, αν δεν με απατά η μνήμη μου. Αλλά αυτό δεν μου απαγορεύει να εκφράσω τη γνώμη μου γι’ αυτά τα άθλια που συμβαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου, και τα οποία δυστυχώς επηρεάζουν το μεγαλύτερο «κομμάτι» της κοινωνίας.

Πολλοί άνθρωποι είναι αγνοί οπαδοί, που έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στα γήπεδα, και η ισχνή μειοψηφία είναι χούλιγκανς και γκάγκστερς, που με τις πράξεις τους καταστρέφουν το πιο όμορφο και συναρπαστικό σπορ.

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ,  δείχνουν που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους ο φανατισμός. Πιστεύω ότι τυχαία δεν θρηνήσαμε θύματα… Διότι αν συνέβαινε και αυτό, χθες θα βίωνε η Ελλάδα πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Όχι μόνο αθλητικές, αλλά και πολιτικές. Δεν αμαυρώνεται μόνο η εικόνα της χώρας, αλλά και του πολιτικού κόσμου. Δεν λέω… Και οι πολιτικοί οπαδοί και φίλαθλοι είναι.

Αλλά αυτό που βλέπω με ενοχλεί και με μειώνει σαν άνθρωπο. Κάθε πολιτικός και κάθε κόμμα είναι στο τσεπάκι των ποδοσφαιρικών παραγόντων. Παλιά μιλούσαμε για την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου. Τώρα ομιλούμε για την ποδοσφαιρικοποίηση της πολιτικής καθώς η ανάμειξη αυτών των δύο, της πολιτικής και του ποδοσφαίρου, εξελίχθηκε σε εκρηκτικό μείγμα.

Νοιώθω ευτυχής που δεν έχω καμία ανάμειξη στην πολιτική και το ποδόσφαιρο. Αλλά αισθάνομαι πολύ δυσάρεστα όταν όλη η Ελλάδα ασχολείται με τα ποδοσφαιρικά αίσχη, την ίδια στιγμή που η χώρα διατρέχει πραγματικό κίνδυνο από την Τουρκία, η οποία «παίζει» επιθετικά και ακραία, σε σημείο που όσοι παρακολουθούμε και αναλύουμε τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, να νοιώθουμε όπως και τότε, τον Ιούλιο του 1974, όταν οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι μαγείρευαν την τουρκική εισβολή εναντίον της Κύπρου και εμείς ζούσαμε στον απατηλό και φανταστικό μας κόσμο.

Πως να το πω πιο ξεκάθαρα; Ναι, ειλικρινά πιστεύω ότι οι δηλώσεις των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και οι δράσεις τους, είναι κακό μήνυμα. Και, Ναι, είμαι βέβαιος ότι δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν, υπό την πίεση της σχιζοφρενικής του κατάστασης, επιχειρήσει αυτό που απευχόμαστε. Πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά μία χώρα, που ασχολείται φανατικά με το ποδόσφαιρο, αντί να το θεωρεί όπως το βλέπουν οι πολιτισμένοι άνθρωποι: Ως ένα άθλημα, ως ένα θέαμα, όπου κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Και όχι όποιος «έπιασε» τον διαιτητή ή κάποιους αντίπαλους παίκτες.

Πόσες ιστορίες για σικέ αγώνες άκουσα στη διάρκεια της δημοσιογραφικής μου καριέρας; Άπειρες… Στην αρχή έλεγα «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται», αλλά οι ψαγμένοι -ή αν θέλετε οι «πιασμένοι» γραφιάδες με έπεισαν ότι είδαν με τα μάτια τους, άρα γνώριζαν από πρώτο χέρι.

Δεν μου άρεσε καθόλου το θέαμα του προέδρου του ΠΑΟΚ με το πιστόλι στη ζώνη, ακόμα και αν έχει άδεια επειδή κινδυνεύει η ζωή του, ακόμα και αν τον «έπνιγε το δίκιο» για ένα γκολ που ακυρώθηκε. Για μένα είναι τρελά πράγματα αυτά, είναι εκτός της λογικής μου και της αισθητικής μου. Ούτε μπορώ να φανταστώ τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να δέρνει ο ένας τον άλλο επειδή η ομάδα τους έχασε, δικαίως ή αδίκως. Ή να κτυπάνε τον διαιτητή για μία απόφασή του που θεωρούν λανθασμένη. Στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα δεν γνωρίζω αν μπορεί να κάνει πλέον κάτι η Πολιτεία.

Μελέτησα τη χθεσινοβραδινή δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, τον οποίο θεωρώ ικανό και καθαρό πολιτικό. Την αναδημοσιεύω και αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι καλείται να κόψει τον γόρδιο δεσμό. Μακάρι να τα καταφέρει:

«Οι σημερινές εικόνες», δήλωσε, «πληγώνουν πρώτα από όλα τους φίλους του ΠΑΟΚ και κατ’ επέκταση όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου. Εικόνες όπου παράγοντες μπαίνουν οπλοφορώντας στους αγωνιστικούς χώρους μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω. Τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου απέναντι σε πανίσχυρους αντιπάλους και κατεστημένα κυκλώματα. Και φέτος μετά από χρόνια είχαμε το πιο συναρπαστικό και πιο δίκαιο πρωτάθλημα. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εκτρέψει από το στόχο μας, ακόμη κι αν χρειαστεί σε συνεννόηση με την UEFA να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.

Μία καλή λύση είναι αν έπαιρνε την πολύ δύσκολη απόφαση και ακύρωνε το φετινό πρωτάθλημα. Ίσως το σοκ που θα προκαλέσει μία τέτοια απόφαση να αποβεί καταλυτική και να σωθεί το όμορφο άθλημα. Αντιλαμβάνομαι ότι γύρω από το ποδόσφαιρο «χορεύουν» εκατομμύρια των εκατομμυρίων. Και ότι τρέφεται ένα διεφθαρμένο σύστημα. Πόσοι από αυτούς που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο μπορούν να σηκώσουν το χέρι και να υποστηρίξουν πως είναι καθαροί; Αν απαντήσετε ο εξής κανένας δίκιο θα έχετε… Τούτες τις πολύ δύσκολες ώρες για την Ελλάδα και την Κύπρο, που αντιμετωπίζουν μία άνευ προηγουμένου επιθετικότητα από την Τουρκία, το τελευταίο πράγμα που έχει «ανάγκη» η χώρα, είναι ένας αδυσώπητος ποδοσφαιρικός πόλεμος «νότου» και «βορρά»…

Πηγή: Ντροπή: Η Τουρκία καραδοκεί ενώ η Ελλάδα “ζει” τον ποδοσφαιρικό πόλεμο “βορρά” και “νότου” http://hellasjournal.com/2018/03/ntropi-i-tourkia-karadoki-eno-i-ellada-zi-ton-podosferiko-polemo-vorra-ke-notou/

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πως να το συνυπογράψω με όση ένταση το βιώνω ?
    Είναι δυνατόν να έχουμε φθάσει τόσο χαμηλά?
    Λέει κάπου ο θεός ‘θα τους κλείσω τ αυτιά για να μην ακούνε και τα μάτια για να μη βλέπουνε μη τυχόν και δουν την πραγματικότητα και σωθούν’.
    Αυτό για τις καταδικασμένες κοινωνίες.
    Είναι δυνατόν να είμαστε σ αυτή την θέση?
    Πιάσαμε πάτο?
    Μήπως έχει ακόμη παρακάτω?
    Ο Θεός να μας φυλάει.
    Μας ρήμαξε η ψυχολογία του Διδυμότειχου blues
    https://youtu.be/1TpEcp3M-Zg?t=4

  2. Ἐπιτροπεία δὲν χρειαζόμαστε μόνον στὰ οἰκονομικά! Χρειαζόμαστε ἐπιτροπεία σὲ δικαιοσύνη, σὲ νομοθεσία, σὲ διοίκηση! Τὸ κράτος ἔχει ξοφλήσει! Χ.Α σέρνεται πόσα χρόνια; Σίμενς; Τσαλικίδης; Ἠρωϊνη 2 τόννοι; Νοβάρτις; Ἐγκληματικὴ ὀργάνωση; .. … … …

  3. Επειδη ο θαυμασμος του κ. αρθρογραφου προς τον υφυπουργο αθλητισμου κ. Βασιλειαδη ειναι απεριοριστος , θα μπορουσε να τον ερωτησει ,η, να γραψει αν ο ιδιος θυμαται καλυτερα εκ της ιδιοτητος -της δικης και φιλων του αθλητικων συντακτων- ”Πότε υπηρξαν στο παρελθον τετοιες εικονες , που μας γυρνουν πολλλα χρονια πισω” μια που ο κ. υφυπουργος δεν ανεφερε χρονολογιες και δραστες των συμβαντων αυτων, ουτε τι καταληξη ειχαν οι δραστες. ”Ουτε το παληο, ουτε το νεο ειναι μονοσημαντο” και εκ προοιμιου καλυτερο, αφθορο και αδιαφθορο, αφου ανθρωποι δημιουργουν και το παλαιο και το νεο και οι ανθρωποι για τους συνανθρωπους ειναι λυκκοι, καθως απεφανθη και Ρωμαιος σοφος. Κατα το παρελθον-που δηλωσε ο κ. υφυπουργος- ειχαν συλληφθει και ειχαν τιμωρηθει οι δραστες και οι ομαδες τους;;;. Επειδη τρια χρονια τωρα ”καταρωμαστε -οσοι καταρωμαστε- το παρελθον αυτης της Χωρας ,καλα θα ηταν να θυμηθουμε ολοι μας οτι αυτο το ”κατηραμενο” παρελθον δημιουργησε αυτην την 44χρονη ευρωπαικη πολυκομματικη Ελληνικη Δημοκρατια, μας εκανε πρωταθλητες Ευρωπης στο ποδοσφαιρο και Παγκοσμιους στο μπασκετ και οπως ολα τα εγκοσμια εχουν την ακμη και την παρακμη τους. Καλο θα ηταν να συνειδητοποιησουμε οτι σαυτην την περιοδο περναμε την εσχατη παρακμη- να την αποδεχθουμε -κυβερνωντες και κυβερνωμενοι- και να προσπαθησουμε να βρουμε λυσεις ,αντιγραφοντας νομικες διαταξεις και πρακτικες εφαρμογες ολων των Ευρωπαικων κρατων και μαλιστα της Νοτιου Ευρωπης , που πρωτοπορουν στα πιο δυνατα και ησυχα ποδοσφαιρικα πρωταθληματα (Ισπανια, Γαλλια, Ιταλια και… Τουρκια), με εντασεις μονο στις εξεδρες. Αλλα με – ελληνιστι σεκιουριτυ -ιδιωτικες Ατυνομιες ,των ομαδων κιολας- και μια κρατικη Αστυνομια ,χωρις γραπτες και σαφεις οδηγιες και χωρις ταυτοποιηση των οπαδων ,βασει του ειτηριου τους , μπορει να επιβληθει ταξη στο γηπεδο;;;. Εδω δεν μπορει να επιβληθει ταξη στους δρομους και τις πλατειες με 50-100 συγκεντρωμενα ατομα ,θα επιβληθει ταξη σε δεκαδες χιλιαδες των γηπεδων , που τα περισσοτερα πηγαινουν για να ”εξαγαγουν τα προσωπικα και οικογενειακα τους τους προβληματα”;;;. Δεν ειναι και αυτο αυταπατη ,μια και η λεξη εγινε του συρμου τα τελευταια χρονια;;;.

  4. Michael Ignatiou on football(αστεία πράγματα, θά πεί!):

    «Για μένα είναι τρελά πράγματα αυτά, είναι
    εκτός της λογικής μου και της αισθητικής μου.»,
    όμως

    εκτός τής λογικής τού Μιχάλη Ιγνατίου φαίνεται ότι είναι καί τό αληθές ότι

    «…τον Ιούλιο του 1974,
    όταν οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι μαγείρευαν την τουρκική εισβολή εναντίον της Κύπρου…»

    διά τού εβραιοκάνου Χένρι Κίσιγκερ (Τζότζεφ Σίσκο, υφυπ/ργού, Τζότζεφ Λούνς, Γ.Γ. ΝΑΤΟ),

    τό εγκληματικό κατά τής ανθρωπότητας εβραίϊκο τσαντίρι
    τό στημένο μέ τό έτσι θέλω μέσα στή σαλοτραπεζαρία τού Παλαιστίνιου,
    τό αιμοσταγές ισραηλ, αυτό τό κράτος-τρομοκράτης τών εβραίων μισελλήνων χανουκατζήδων,

    βρίσκονταν σέ στρατηγική συμμαχία εναντίον μας μέ τήν τουρκια τών νεότουρκων κεμαλιστών,
    τούς οποίους έστησαν μέ τήν αμέριστη βοήθεια
    τής παγκόσμιας εβραίϊκης συμμορίας τους
    οί έν Θεσσαλονίκη αιμοσταγείς εβραίοι έξ εβραίων εισβολέων τού 1492, πού
    μάς σκότωσαν καί μάς εκμεταλλεύτηκαν γιά αιώνες μέ τίς πλάτες τών άλλων εισβολέων καί στρατηγικών συμμάχων τους αιώνων, τών τουρκομογγόλων,
    αυτοί οί έν Θεσσαλονίκη αιμοσταγείς εβραίοι σφαγείς τών Ναουσαίων συμπατριωτών τού συναδέλφου τού Μιχάλη Ιγνατίου, Κώστα Μπλιάτκα,
    τόν Απρίλη τού 1822,
    γιά νά πάρουν τά όπλα κατά τού Απελευθερωτικού Στρατού τών Ελλήνων τό 1912…
    κι έν συνεχεία νά μάς σφάζουν τούς Έλληνες κι όλους τούς Χριστιανούς στή Μικρασία επί μία ολόκληρη δεκαετία, 1912-1922, διά τών οργάνων τους «Ένωσις καί Πρόοδος», ΣΕΚΕ/ΚΚΕ…
    καί τού έξ αυτών “ατατουρκ”,

    κι αφού μέ τή λογική τού Μιχάλη Ιγνατίου δέν βλέπω νά γίνεται τίποτα,
    άς κάνω μιά προσπάθεια μήπως καί καταφέρω νά τού δώσω νά καταλάβει ότι

    ό εβραιοπροπαγανδιστικός όρος “αντισημιτισμός”
    είναι κουτοπόνηρος κι αγράμματος,
    στερούμενος νοήματος,
    καθώς
    μόνο «αντιαραβισμός»* θά σήμαινε, άν υπήρχε τέτοιος όρος μέχρι σήμερα
    στήν πραγματική ζωή πού δέν είναι προϊόν μισάνθρωπης προπαγάνδας
    τών “περιούσιων” πού μάς έχουν ορίσει γιά δούλους τους
    διά τής αρχαίας μήτρας τού ναζισμού
    israel über alles,

    τσοντάροντας τήν «αισθητική» του:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Latuff#/media/File:Cry-wolf.png

    *
    οί Άραβες είναι Σημίτες καί περισσότεροι από τετρακόσια εκατομμύρια…

  5. Ό,τι επιχειρήθηκε με το κκε το 46-49 ακριβώς το ίδιο θα ξαναεπιχειρήσει η Ρωσία, οπότε αυτή η διαμάχη βορρά νότου είναι εσκεμμένως επιδεινούμενη.

    • Αν αυτο συμβει-ο μη γενοιτο- δεν νομιζετε, αγαπητε κ. Στεφανε , οτι θα ξεκινησει απο τα ”Μακεδονικα” Σκοπια, οπως τοτε, γιαυτο και ”επειγομαστε” για την λυση του Σκοπιανου;;;. Οσον αφορα στην υπαρκτη διαμαχη Βορρα -Νοτου ”κραταει χρονια αυτη η κολωνια” ,γιατι οι ομαδες του Κεντρου -του παλαι ποτε ΕΠΟΚ- ηθελαν να κερδιζουν τις ομαδες της Θεσ/νικης και της Βορειου Ελλαδος -εποχη Δοξης Δραμας- και στις εδρες τους (Θεσ/νικη, Δραμα) , παρ’οτι υστερουσαν ποδοσφαιρικως ,με τον παραγοντισμο του Κεντρου και τους ”λιγουρηδες” διαιτητες και παραλληλως τις αφαιμασαν και απο τους καλυτερους ποδοσφαιριστες (Λουκανιδη, Κουδα κλπ). Αλλα αυτο δεν θα ειναι η αφορμη -οπως δεν ηταν μεχρι τωρα- για επεμβαση απο Βορρα . Απλως τον Ελληνικο βερρα τον ποναει πολυ το Σκοπιανο και η λυση του ,που παει να δοθει απ’αυτην την κυβερνηση. Και πανω σαυτο το θεμα πρεπει ολοι οι συνελληνες να τους δωσουμε μεγηαλο δικηο και να τους συγχαρουμε για την επιμονη τους να βροντοφωναζουν πως η Μακεδονια ηταν, ειναι και θα ειναι μονο Ελληνικη, γιατι η Ιστορια δεν διαγραφεται ,δεν παραγραφεται και ουτε ξαναγραφεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα