Στην ψυχρότητα με τη Δύση, η Τουρκία αναζητά νέες αγορές στην Αφρική

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Yves Bourdillon,   Les Echos

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιοδεύει στην Αφρική. Μια διαμάχη με την Κύπρο, για το φυσικό αέριο επιδεινώνει περαιτέρω, τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με ψυχρότητα στις σχέσεις με τους δυτικούς εταίρους της, η Τουρκία αναζητά νέες αγορές. Συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε από την Αλγερία την Τρίτη, μια αφρικανική περιοδεία. Ο αρχηγός του κράτους της Τουρκίας προΐστατο στην υπογραφή μιας σύμβασης μεταξύ των τουρκικών ιδιωτικών επιχειρήσεων Rönesans και Bayegan και του Αλγερινού δημόσιου μονοπωλίου Sonatrach. Αυτή η σύμβαση προβλέπει επένδυση ύψους 1 δισ. Δολαρίων, για την παραγωγή πολυπροπυλενίου.

Πριν από την αναχώρησή του για τη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη και το Μάλι, ο Ρετζέπ Ερντογάν ζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ της χώρας του και της Αλγερίας, της 4ης χώρας στον τομέα του φυσικού αερίου, τομέα στον οποίο η Τουρκία έχει  ματαιωμένες φιλοδοξίες. Για παράδειγμα, το Ισραήλ, ένας παράδοξος και παλιός σύμμαχος, με το οποίο ο Ερντογάν  συγκρούστηκε πάλι τον Δεκέμβριο, για το παλαιστινιακό ζήτημα (για τρίτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2003), επέλεξε την Αίγυπτο ως εταίρο, για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου, στην ανατολική Μεσόγειο. Μια απόφαση που φαίνεται να εξαναγκάζει την Τουρκία σε αποκλεισμό από την κατασκευή του αγωγού East Med για την μεταφορά φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα Leviathan, στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Αν και έχουν ατονήσει οι τουρκικές φιλοδοξίες για να καταστεί η χώρα ένας σχεδόν αναπόφευκτος ενεργειακός κόμβος μεταξύ Μέσης Ανατολής ή του Καυκάσου και της Ανατολικής Ευρώπης,  την ωθούν περαιτέρω, να αντιπαρατεθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να εμποδίσει τις γεωτρήσεις σε ύδατα, που θεωρεί υπό την κυριαρχία της, η Τουρκία απέστειλε πέντε στρατιωτικά πλοία στις αρχές Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας ένα πλοίο της ιταλικής ΕΝΙ να αποχωρήσει από την  αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η ENI και η Total ανακοίνωσαν πριν από λίγες εβδομάδες, την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, που θα μπορούσε να είναι ισοδύναμο με το γιγαντιαίο κοίτασμα Zohr, στην Αίγυπτο.

Έχοντας ήδη κατηγορηθεί ότι διακινδυνεύει να απειλήσει το ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι μέλος από το 1952, με την επίθεση της στη Συρία εναντίον των Κούρδων, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αυτή η στιβαρή θαλάσσια επέμβαση στην Κύπρο, προκάλεσε την αποδοκιμασία των Βρυξελλών, εναντίον της Τουρκίας. Πράγμα, που απειλεί ακόμη και να ακυρώσει μια Σύνοδο Κορυφής στις 26 Μαρτίου, που θα έπρεπε να εξομαλύνει τις διμερείς διαφορές, που επιδεινώνονται από τις επιθέσεις εναντίον του κράτους δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται στην Τουρκία για να κρατήσει τους πρόσφυγες από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, παραμένει μακράν ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Άγκυρας. Αποτελεί το 45% των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας, μπροστά από την Κίνα (8%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία (5%). Καμία αφρικανική χώρα δεν είναι μεταξύ των δέκα κορυφαίων εταίρων της Άγκυρας.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα