«Δεν είμαι εδώ για να αρέσω. Είμαι εδώ για να πράξω, λέει ο Μακρόν στους επικριτές του»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, ο Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός του δεν έχουν πια  πλειοψηφικά ποσοστά ικανοποιημένης γαλλικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με το βαρόμετρο της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop που δημοσιεύθηκε από τον Gaël Vaillant στην εφημερίδα Le journal de dimanche στις

19 Φεβρουαρίου 2018 και διεξήχθη μεταξύ 9 και 17 Φεβρουαρίου επί δείγματος 1.953 ατόμων ηλικίας από 18 ετών και άνω. Πράγματι, το 44% των Γάλλων είναι από πολύ (5%) έως και μάλλον ικανοποιημένοι (39%). Ενώ δυσαρεστημένοι είναι το 55% των Γάλλων, εκ των οποίων το 21% είναι πολύ δυσαρεστημένοι και το 34% μάλλον δυσαρεστημένοι. Καταγράφει έτσι ο Μακρόν μια πτώση 6 μονάδων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018. Και για πρώτη φορά, οι επικρίσεις εναντίον του είναι ομοιογενείς γύρω από έναν συγκεκριμένο παράγοντα : την αγοραστική δύναμη των Γάλλων την οποία μειώνουν σωρευτικά οι φορολογικές αυξήσεις, οι αυξήσεις από 1ης Ιανουαρίου 2018 στις τιμές του αερίου, του πετρελαίου κίνησης, του πετρελαίου θέρμανσης ή των ταχυδρομικών εξόδων. Και από τον Μάρτιο η τιμή του πακέτου των τσιγάρων θα αυξηθεί κατά 1 ευρώ, έχει ήδη προαναγγελθεί ως αντικαπνιστικό μέτρο. «Σύμφωνα δε με το ετήσιο βαρόμετρο του Παρατηρητηρίου Cetelem, που δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, το 48% των καταναλωτών λένε ότι η αγοραστική τους δύναμη έπεσε το 2017… ενώ η γαλλική στατιστική υπηρεσία l’Insee, λέει το αντίθετο : η μέση αγοραστική δύναμη των Γάλλων αυξήθηκε κατά 1,6% την περασμένη χρονιά».

Ποια είναι η αντίδραση του μεγάρου των Ηλυσίων ;

Παρά τα κάποια σφυρίγματα, αλλά και χειροκροτήματα, που εισέπραξε ο Μακρόν προχθές στο ετήσιο «Σαλόνι Γεωργίας» (Salon de l’agriculture) όπου παρέμεινε επί 12,5 ολόκληρες ώρες, η πορεία του παραμένει αδιασάλευτη.  Για σκεφτείτε ο κ. Τσίπρας να πήγαινε στην AGROTICA Θεσσαλονίκης στο τέλος του 1ου χρόνου διακυβέρνησής του το 2015 ; Από το «κάνουμε ό,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά» έχει περάσει ο Μακρόν στο «Δεν είμαι εδώ για να αρέσω. Είμαι εδώ για να πράξω». Και παράλληλα βομβαρδίζει η κυβέρνησή του τους αντιπολιτευόμενους με μια σειρά από επανωτά νομοσχέδια σε διάφορους τομείς κυβερνητικής πολιτικής, όπως π.χ. πώς τα γαλλικά πανεπιστήμια θα επιλέγουν τους αυριανούς φοιτητές τους, τα δημόσια οπτικοακουστικά μέσα ενημέρωσης, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους ελλειμματικούς σιδηροδρόμους SNCF (εδώ μάλλον θα εφαρμοστεί το μοντέλο των προεδρικών διαταγμάτων) και στον πρωτογενή τομέα, εν όψει και της συζήτησης που ανοίγει οσονούπω για την «συμφωνία ελεύθερης ανταλλαγής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Mercosur». Πρόκειται για την οικονομική συμμαχία Βραζιλίας, Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης, η οποία αν προχωρήσει, θα επιτρέπει την εισαγωγή 70.000 τόνων βοδινού κρέατος από τις χώρες αυτές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που ανησυχεί τους Γάλλους κτηνοτρόφους. Και ας μη ξεχνάμε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Μακρόν η οποία ξεκίνησε να προετοιμάζει τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης για το δεύτερο μισό της προεδρικής του θητείας, ώστε να μην ψάχνονται τότε. Βλέπε σχετικό μου άρθρο στις Ανιχνεύσεις στις  03-01-2018 https://www.anixneuseis.gr/?p=181934. Τέλος, ο Μακρόν πέτυχε στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες να περάσει την πρότασή του, με εξαίρεση μόνο της Ουγγαρίας, ώστε οι χώρες της Ένωσης να διοργανώσουν δημόσιους διαλόγους για το μέλλον της Ευρώπης κατά τους προσεχείς μήνες, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Cécile Ducourtieux στον ηλεκτρονικό LE MONDE στις 24.02.2018.

Τι κάνει η αντιπολίτευση του Μακρόν ;

Στο σύνολό της δεν έχει συνέλθει ακόμα από τις καθαρές ήττες της στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2017. «Η αντιπολίτευση στον Macron, είτε αριστερή, είτε δεξιά, είτε της άκρας δεξιάς, δεν υπάρχει», αναφέρουν σχετικά οι δημοσιογράφοι Lucie Soullier και  Olivier Faye στην ηλεκτρονική έκδοση του LE MONDE στις 23-2-2018.

Οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι εξέλεξαν τον νέο αρχηγό τους τον Laurent Wauquiez, νυν αιρετό Περιφερειάρχη, ο οποίος όμως φαίνεται να έχει κάνει την στρατηγική επιλογή μέχρι τώρα να μιλάει τη μαλλιαρή γλώσσα του «Λαού», να χρησιμοποιεί οξείς τόνους, όπως έκανε και ο Trump, για αυτό και τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ήδη για «Τραμποποίηση» του Wauquiez ο οποίος στρέφεται προς τους Γάλλους ευρωσκεπτικιστές, ωθώντας στην οικειοθελή έξοδο τους ευρωπαϊστές συντρόφους του,  με τη βουλιμία να φάει μεγάλη μερίδα των ακροδεξιών ψηφοφόρων της Marine Le Pin.

Τον Trump μπορεί πολλοί να μίσησαν, τον Τραμπισμό όμως ουδείς. ‘Η μάλλον ουδεμία, θα έλεγα. Αφού

 

η ωραία και νέα ανιψιά της Marine Le Pin, η Marion Maréchal-Le Pen «θέλει να κάνει και πάλι τη Γαλλία σπουδαία» (μη παραδεχόμενη προσώρας ότι θα επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας της). Αυτό δήλωσε στις 22-2-2018 στο συνέδριο των αμερικανών συντηρητικών (Conservative Political Action Conference) που έγινε  στο Oxen Hill του Maryland, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Lucie Soullier της ηλεκτρονικής LE MONDE. Η Marion προσπάθησε στην ομιλία της στα αγγλικά να κάνει μια σύνδεση μεταξύ λέξεων κλειδιών του Εθνικού Μετώπου με διατυπώσεις του Trump. Ενώπιον της αφρόκρεμας των αμερικανών συντηρητικών η Maréchal-Le Pen είπε συγκεκριμένα : «Δεν σοκάρομαι όταν ο Donald Trump λέει America first. Θέλω πρώτα την Αμερική για τους Αμερικανούς, τη Βρετανία πρώτα για τους Βρετανούς, τη Γαλλία πρώτα για τους Γάλλους!».

Η στρατηγική λοιπόν του Laurent Wauquiez έχει μια εν δυνάμει αντίπαλο, την Marion Maréchal-Le Pen η οποία είναι πασίγνωστη και απευθύνεται στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο, τους εθνικιστές ευρωσκεπτικιστές Γάλλους. Η εν λόγω στρατηγική έχει οδηγήσει ήδη, από την ημέρα της εκλογής του στην αρχηγία, στην αποχώρηση από το κόμμα του 21 αιρετούς, όπως έγραψε ο Michaël Bloch στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche στις 22-2-2018. Άλλοι δυο αιρετοί αποχώρησαν στο μεταξύ από το κόμμα του Wauquiez αναφέρουν  ο Le Monde.fr και το Reuters στις 23.02.2018. Πρόκειται για την  Fabienne Keller, γερουσιαστίνα και  τον βουλευτή Antoine Herth οι οποίοι στην επιστολή τους αποχώρησης διερωτώνται : «Τι μένει από τις ευρωπαϊκές, ανθρωπιστικές, κοινωνικές και φιλελεύθερες αξίες (…) της πολιτικής μας οικογένειας;» Στο μεταξύ είδε το φως της δημοσιότητας στις 24-2-2018 (δημοσιογράφος Pascal Ceaux) από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche η πληροφορία για «την περίεργη κινεζική επένδυση του Laurent Wauquiez», ως περιφερειάρχη. Κατά το δημοσίευμα, «η περιφέρεια Auvergne-Rhône-Alpes, στην οποία προεδρεύει ο Laurent Wauquiez, έχει επενδύσει 5 εκατομμύρια ευρώ σε ένα γαλλο-κινεζικό fund  για να βοηθήσει τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της στην Ασία. Αιρετοί αξιωματούχοι αμφισβητούν τη χρησιμότητα της επένδυσης και αποδοκιμάζουν την έλλειψη διαφάνειας».

Άφησα 3η στην ανάλυσή μου την Marine Le Pin, το τέως φόβητρο πολλών πολιτικών αναλυτών, όχι δικό μου, όπως είχα γράψει στις Ανιχνεύσεις στις 29-07-2017 https://www.anixneuseis.gr/?p=172071 : «Το κόμμα του Εθνικού Μετώπου δεν είναι τόσο κραταιό όσο φάνηκε στην παγκόσμια κοινή γνώμη, προκαλώντας σε πολλούς αστήρικτο τρόμο. Είναι ένα οικογενειακό κόμμα από της ιδρύσεώς του. Ας μη ξεχνάμε την Marion Maréchal Le Pin, η οποία αποσύρθηκε προσωρινά από την πολιτική κονίστρα, ενδεχομένως για να επανέλθει δριμύτερη σε κάποια άλλη στιγμή αδυναμίας της θείας της». H Marine Le Pin δεν πάει καθόλου καλά προς το επικείμενο συνέδριό της. Οι οπαδοί της δεν έχουν ξεχάσει το τηλεοπτικό φιάσκο της με αντίπαλο τον Μακρόν.  Ακόμα έχει τον «μπελά» του πατέρα της, τον Jean-Marie Le Pin, τον οποίο έχει διαγράψει από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε! Τον έχει αποκλείσει από τη συμμετοχή του στο επικείμενο συνέδριο κατά το οποίο θέλει να αλλάξει το όνομα του Εθνικού Μετώπου. Κάτι που ο πατέρας της θεωρεί «προδοσία» και απειλεί με «οδομαχίες», αν η κόρη του επιμείνει να μην συμμετάσχει ο ίδιος στο συνέδριο! Μάλιστα της έστειλε και σχετική ανοικτή  επιστολή που δημοσίευσαν οι δημοσιογράφοι Christine Ollivier και David Revault d’Allonnes στην ηλεκτρονική έκδοση Le journal de dimanche στις 18-2-2018. Στο μεταξύ, το πρώην νούμερο δυο του Εθνικού Μετώπου, ο Florian Philippot, ίδρυσε ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα «Οι Πατριώτες» (Les Patriotes) στις 19-2-2018, έγραψε η Lucie Soullier στον LE MONDE. Χρειάζεστε κι άλλα στοιχεία ; Έχω ήδη αναφερθεί σε αυτά σε προγενέστερα άρθρα μου. Μπορείτε να τα βρείτε στις Ανιχνεύσεις.

Πάντως από τα παραπάνω βλέπουμε 4 πολιτευτές της γαλλικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς να διεκδικούν τον

 

εκλογικό χώρο των εθνικιστών και ευρωσκεπτικιστών.

Τι γίνεται σήμερα με την γαλλική αριστερά ; Ο Jean-Luc lenchon, μη έχοντας ερείσματα στον συνδικαλιστικό χώρο, δεν μπόρεσε να καπελώσει και να γίνει ο ηγέτης τους. Το ομολόγησε ήδη δημόσια, μετά την σχετική αποτυχία των διαδηλώσεων ενάντια στη μεταρρύθμιση του γαλλικού «Κώδικα Εργασίας». Το ΚΚ Γαλλίας έτσι κι αλλιώς είχε συρρικνωθεί εδώ και αρκετά χρόνια και δεν τα πάει και τόσο καλά με τον Mélenchon. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ; Είναι κλινικά νεκρό. Το άφησε καταχρεωμένο ο Benoît Hamon που τώρα είναι σύμμαχος του καθ’ημάς Βαρουφάκη.

Συμπέρασμα

Τα πολιτικά πράγματα δεν είναι ούτε θα γίνουν ρόδινα για τον Μακρόν. Δουλεύει όμως με σχέδιο και με τεχνογνώστες υψηλού επιπέδου των οποίων η βασική κατευθυντήρια γραμμή πλεύσης είναι η αποτελεσματικότητα (efficacité). Δίχως αυτήν οι πολιτικοί αποτυγχάνουν συνήθως. Τα θετικά αποτελέσματα έχουν εξαγγελθεί για μετά από τα δυο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας.

Ο Μακρόν, με τις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει μέχρι τώρα, ικανοποιεί την μεγαλύτερη μερίδα των Γάλλων οι οποίοι βλέπουν τη χώρα τους να πρωταγωνιστεί εκ νέου στο διεθνές και ευρωπαϊκό στερέωμα.

Έχω τη γνώμη ότι μέχρι τώρα ο Μακρόν κατέλαβε την μεσαία πολιτική λεωφόρο του ευρωπαϊσμού και έχει εξωθήσει τους αντιπάλους του στους δεξιούς και αριστερούς παράδρομους του ευρωσκεπτικισμού, του κλεισίματος των γαλλικών συνόρων, ενίοτε και της εξόδου από το ευρώ.

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά για όλους ανεξαιρέτως…

 

 

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα