Θέλει πόλεμο η Τουρκία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στο ερώτημα “θέλει πόλεμο η Τουρκία”; επιχείρησε να απαντήσει η εκπομπή “Τομές στην Επικαιρότητα”, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018.

Η εκπομπή μεταδίδεται απο τις 9μμ-10μμ της Πέμπτης και επαναλαμβάνεται απο τις 5μμ-6μμ του Σαββάτου.

Την παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ

Ιωάννης Μάζης καθηγητής Γεωπολιτικής Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νικόλαος Παούνης         Βαλκανιολόγος- Διεθνολόγος

Ιεμπραχέμ Μουσλέμ      Διπλωματικός Εκπρόσωπος YPG στα Βαλκάνια

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος Ειδικός Επιστήμων Άμυνας και Ασφάλειας

στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θέλει η Τουρκία πόλεμο με την Ελλάδα;

    Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στο θέμα.

    Κατά την πρώτη προσέγγιση, η μόνη επιφύλαξη της Τουρκίας είναι η απασχόληση σημαντικού μέρους των αεροπορικών δυνάμεων της, στον πόλεμο της Συρίας.

    Κατά τη δεύτερη προσέγγιση, η ένταση που δημιουργεί η Άγκυρα, δεν αποβλέπει σε πολεμική αναμέτρηση αλλά σε κατοχύρωση, ντε φακτο, των διεκδικήσεών της, ασκώντας στρατιωτική πίεση στην Ελλάδα.

    Που βρίσκεται η αλήθεια;

    Ας δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα. Το παιχνίδι της παγκόσμιας ηγεμονίας παίζεται στον έλεγχο του Ειρηνικού ωκεανού και στον έλεγχο της πλουσιότερης ηπείρου, της Ευρωπαϊκής. Τον στρατιωτικό έλεγχο της Ευρώπης, τον έχουν οι ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ. Τον οικονομικό έλεγχο της Ευρώπης, τον έχουν οι Γερμανοί. Τον ενεργειακό έλεγχο της Ευρώπης, τον έχουν οι Ρώσοι. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να πάρουν τον οικονομικό έλεγχο της Ευρώπης από τους Γερμανούς, χειριζόμενοι υποθέσεις όπως η Siemens, η Novartis, η VW κτλ. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να πάρουν και τον ενεργειακό έλεγχο της Ευρώπης, από τους Ρώσους, με τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγξουν την Ευρώπη στρατιωτικά, οικονομικά και ενεργειακά, θέλουν να έχουν τριπλό έλεγχο της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

    Δίπλα στη μεγάλη εικόνα, υπάρχει και η μικρότερη. Η Τουρκία θέλει, ως περιφερειακή δύναμη, να μην αποκλειστεί, από μικρότερες κρατικές οντότητες, από τη διαχείριση των υδρογονανθράκων της μεσογείου, να μην αποκλειστεί από το μεγάλο γεωπολιτικό παίγνιο του 21ου αιώνα.

    Θέλει η Τουρκία πόλεμο με την Ελλάδα;

    Ο πόλεμος δεν είναι αυτοσκοπός για τα κράτη. Ο Κλαούζεβιτς μας ορίζει τον πόλεμο ως μία πράξη βίας, προορισμένη στο καταναγκάσει τον αντίπαλο, να εκτελέσει τη θέληση μας. Επομένως στο ερώτημα εάν η Τουρκία θα κάνει πόλεμο με την Ελλάδα και την Κύπρο, την απάντηση μπορεί να δώσει μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος! Εάν η απλή στρατιωτική πίεση στην Ελλάδα (βλέπε Ίμια) και στην Κύπρο, αρκεί ώστε να προσαρμοστούν στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, πόλεμος δεν χρειάζεται. Η Ελλάδα αποφεύγοντας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, αποφεύγει τον πόλεμο, υποτασσόμενη στη θέληση του αντιπάλου. Εάν η Ελλάδα δεν εκτελέσει τη θέληση του αντιπάλου της, τότε σύμφωνα με τον Κλαούζεβιτς, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει το Casus Belli.

    Αυτή όμως η προσπάθεια της Τουρκίας, να κατοχυρώσει ντε φάκτο τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της, δεν είναι που θέτει στην Ελλάδα το δίλημμα, παράδοση ή σύγκρουση;

    Ο μεγάλος στρατηγιστής της Ανατολής, ο Σουν Τσου, μας επισημαίνει πως «ο έμπειρος ηγέτης υποτάσσει το στρατό του εχθρού, χωρίς μάχη»!

    Μπορεί η Ελλάδα και να μην παραδοθεί στη θέληση (κατά Κλαούζεβιτς) της Τουρκίας και να αποφύγει τη σύγκρουση, υποτάσσοντας το στρατό του εχθρού χωρίς μάχη; (κατά Σουν Τσου;)

    Ο μόνος άλλος τρόπος επίλυσης των διαφορών, μεταξύ των υποκειμένων του διεθνούς δικαίου, πέρα από το δίκαιο της ισχύος, είναι με το Διεθνές Δίκαιο. Ο πατέρας του πολιτικού ρεαλισμού ο Θουκυδίδης μας επισημαίνει πως το Δίκαιο είναι το μέσο επίλυσης των διαφορών, των κρατικών οντοτήτων ίσου μεγέθους. Όταν υπάρχει ανισορροπία ισχύος, τότε ο ισχυρός παίρνει ότι του επιτρέπει η ισχύς τους και ο ασθενής υποχωρεί όσο του επιβάλει η αδυναμία του.

    Το μήνυμα για το παλιό πολιτικό σύστημα είναι πως οι εξοπλισμοί (ο κρατικός προϋπολογισμός γενικότερα) δεν είναι μέσο προσωπικής οικονομικής μεγέθυνσης, ενώ για το καινούργιο και ιδεοληπτικό πολιτικό προσωπικό, το μήνυμα είναι πως οι εξοπλισμοί, δεν είναι μιλιταρισμός αλλά αποτροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα