Τουρκικά πλοία επιχείρησαν να χτυπήσουν το SAIPEM 12000 για να εμποδίσουν τη μετακίνησή του στη “Σουπια”

23/2/18 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 763 εμφανίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκε το πρωί το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 το οποίο επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο Σουπιά, στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό λόγω των τουρκικών απειλών.

`Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η θέση του SAIPEM 12000 λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι Πηγή: Marinetraffic

“Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου δυστυχώς το γεωτρύπανο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

 

 

 

 

 

 

Η πορεία και οι ελιγμοί του SAIPEM 12000 όπως αποτυπώνονται στον χάρτη Πηγή: Marinetraffic

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της καθώς και η αποφασιστικότητα και της εταιρείας αλλά και του καπετάνιου του πλοίου να προχωρήσουν προς τον στόχο Σουπιά για την γεώτρηση.

Πρόκειται για το ίδιο σκηνικό που υπήρξε και την προηγούμενη φορά, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας πως χθες είχε λήξει η προηγούμενη NAVTEX της Τουρκίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως η όλη προσπάθεια του γεωτρύπανου έχει οπτικογραφηθεί και οι σχετικές συνομιλίες έχουν ηχογραφηθεί και θα χρησιμοποιηθούν σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τη νέα τουρκική παρανομία και προκλητικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ ‘ ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

 

http://mignatiou.com

 

Category: Ειδησεις

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Για τα όσα συμβαίνουν σε Κύπρο και Ελλάδα, η ΕΕ φέρει σοβαροτάτη ευθύνη. Και τα δύο κράτη είναι μέλη της και των δύο κρατών τα εθνικά χωρικά ύδατα είναι και δικά της. Αλλά και η Ιταλία υφίσταται ζημία, αφού η Eni S.p.A. είναι ιταλική.

  Δεν είναι σε θέση η ΕΕ να υπερασπίσει τα συμφέροντα των κρατών-μελών της. Αντί να αρκείται σε κούφιες συστάσεις προς την Τουρκία, θα μπορούσε κάλλιστα να την αναγκάσει να σεβαστεί τα σύνορά της, αλλά δεν το κάνει. Αντ’ αυτού, αυτό που φαίνεται να την “καίει” είναι πως θα τα επεκτείνει, συμπεριλαμβάνοντας στους κόλπους της δύο νέα και εντελώς “αμφιβόλου ποιότητος” κράτη, ήτοι την Αλβανία και τα Σκόπια. Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, το μόνο που μετρά για την ΕΕ είναι ο παράς και τίποτε άλλο. Έχει προ πολλού πάψει να κρατά έστω και τα προσχήματα, έχοντας γίνει εντελώς αναξιόπιστη.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  21/3/19 | (1 σχόλια)
  Στη δημοσιογραφία κάποτε όλα πληρώνονται. Πρέπει να φροντίζεις το κλαδί στο οποίο κάθεσαι. Αν το πριονίζεις, κάποια στιγμή θα σπάσει. Θα γράψω μερικές γραμμές με αφορμή την ανακοίνωση Εργαζομένων της ΕΡΤ με πόνο ψυχής. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι όσο ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας