Κύπρος: Συναγερμός προς Ευρώπη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
21 Φεβρουαρίου 2018, 5:00 πμ
 Συναγερμό σήμανε στο Προεδρικό η έκδοση νέας τουρκικής Navtex που επηρεάζει το τεμάχιο 3, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει με κάθε μέσο την ένταση στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη αποσκοπώντας σε πάγωμα των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διπλωματική κινητικότητα δεν απέτρεψε το αδιέξοδο, με τη Λευκωσία να επιχειρεί σε αυτή τη φάση τη μεταφορά της πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ενεργοποίηση των χαρτιών που έχει στα χέρια της.

Στο ίδιο μήκος κύματος συνεχίζονται και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες από τρίτες χώρες που έχουν συμφέροντα και επιθυμούν όπως εξελιχθούν ομαλά οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά. Η Λευκωσία, παράλληλα, προβαίνει σε διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τη διακοπή της ιδιότητας του υπό ένταξη κράτους για την Τουρκία, όπως και τη διακοπή της παροχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικής βοήθειας προς την Άγκυρα. Το πρώτο βήμα θα γίνει στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, με τον Πρόεδρο να επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν την πίεση πάνω στην Τουρκία, η οποία έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα την πειρατική δράση της στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία κρατών – μελών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς συντονισμό της δράσης τους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, με την οποία και συζήτησε τις τουρκικές ενέργειες. Τσίπρας και Μέρκελ θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και η τουρκική προκλητικότητα θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης.

Δίωρη σύσκεψη στο Προεδρικό χθες βράδυ ανασκόπησε την κατάσταση και εξέτασε διάφορα σενάρια. Είτε διπλωματικά είτε νομικά. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.

Σήμερα, ο Πρόεδρος θα ανταλλάξει απόψεις για τις τουρκικές προκλήσεις και την αντιμετώπισή τους με τους ηγέτες των κομμάτων. Θα ακολουθήσει συνάντηση με την πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

Πηγή: O Φιλελεύθερος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα