Στην πόλη Αφρίν δυνάμεις που πρόσκεινται στη Δαμασκό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Στην πόλη Αφρίν δυνάμεις που πρόσκεινται στη Δαμασκό
Πηγή: REUTERS/Khalil Ashawi

Στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν έφτασαν δυνάμεις που πρόσκεινται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, προκαλώντας ανησυχία στην παγκόσμια πολιτική σκηνή λόγω του αυξημένου κινδύνου ένοπλων μαχών με τους Τούρκους που βρίσκονται στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις μια ημέρα μετά τη σχετική ανακοίνωση της Δαμασκού, μέσω κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, ότι κυβερνητικές δυνάμεις θα μεταφερθούν στο Αφρίν για να πολεμήσουν εναντίον των «Τούρκων εισβολέων».

Σε πλάνα τηλεοπτικών σταθμών, εμφανίζονται άντρες με στολές παραλλαγής που δείχνουν τα όπλα τους και ανεμίζουν συριακές σημαίες.

Τα οχήματα που τους μεταφέρουν πέρασαν από έναν σταθμό ελέγχου που έφερε το έμβλημα μιας κουρδικής δύναμης ασφαλείας.

Σύμφωνα με ένα μέσο ενημέρωσης που ελέγχεται από την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μαχητές των Λαϊκών Δυνάμεων, οι οποίοι στηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση, άρχισαν να αναπτύσσονται στην περιοχή του Αφρίν, προερχόμενοι από το Χαλέπι.

Οι μαχητές αυτοί, που σύμφωνα με τη δημόσια συριακή τηλεόραση θα βοηθήσουν να αποκρουστεί η τουρκική επίθεση στην περιοχή, μπαίνουν στην Αφρίν μέσω της διάβασης αλ Ζιγιάρα, στα βόρεια του Νουμπούλ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την είσοδο συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στην Αφρίν.

«Μία Συρία, μία Συρία» ακούγονται να φωνάζουν οι άνδρες αυτοί, στο βίντεο που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση. «Ήρθαμε για να πούμε στον λαό μας στο Αφρίν ότι είμαστε ένα», είπε ένας μαχητής, αναφερόμενος στην πάγια θέση της Δαμασκού ότι η Συρία πρέπει να παραμείνει ενωμένη και οι εσωτερικές κατατμήσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο θα πρέπει να εξαλειφθούν.

Το κρατικό πρακτορείο Sana κατηγόρησε τις τουρκικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν μια περιοχή κοντά στη διάβαση απ’ όπου πέρασαν οι μαχητές των «Λαϊκών Δυνάμεων» για να μπουν στο Αφρίν.

Για βομβαρδισμούς από τουρκικές δυνάμεις μιλούν συριακά μέσα ενημέρωσης

Τα συριακά δημόσια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τους φιλοκυβερνητικούς μαχητές αφού μπήκαν στο Αφρίν για να βοηθήσουν στην απόκρουση της επίθεσης του τουρκικού στρατού.

«Η συριακή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στη φωνή του καθήκοντος και έστειλε σήμερα στρατιωτικές μονάδες (…) για να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων και να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της ενότητας του εδάφους και των συνόρων της Συρίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των YPG Νούρι Μαχμούντ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία απέτρεψε ενδεχόμενη ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βορειοδυτικό καντόνι Αφρίν, έπειτα από συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους θα αρχίσουν να πολιορκούν την πόλη Αφρίν τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την επίθεση που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα για την εκδίωξη μιας κουρδικής πολιτοφυλακής από τα νότια σύνορά της.

«Η (συριακή ανάπτυξη) σταμάτησε χθες… Σταμάτησε», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους έπειτα από μια ομιλία στο κοινοβούλιο.

Στην ερώτηση αν η ανάπτυξη συριακών δυνάμεων σταμάτησε έπειτα από συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε: «Ναι, σταμάτησε έπειτα από εκείνες τις συνομιλίες».

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα