Γιατί οι Τούρκοι προκαλούν, και τί επιδιώκουν

17/2/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 584 εμφανίσεις

Δ. Τσαϊλάς

Υπάρχουν δυο πιθανές εξηγήσεις για τo “Χιτσκοκικό θρίλερ” στην περιοχή των Ιμιών, γεγονότα που ξεκίνησαν πριν από τα μεσάνυκτα της Τρίτης και 13 Φεβρουαρίου 2018 με την πρόκληση μείζονος ναυτικού ατυχήματος από το τουρκικό πλοίο ακτοφυλακής εναντίον του ελληνικού αντιστοίχου το οποίο παρακολουθούσε ακινητοποιημένο τις κινήσεις των τουρκικών.

Αιτίες και Σημασία των τουρκικών προκλήσεων

Το ένα είναι η επιθυμία της Τουρκίας να διεξάγει μια συγκεκαλυμμένη κίνηση, στα πλαίσια μάλιστα ενός ακήρυκτου υβριδικού πολέμου εναντίον της Ελλάδος,  για να εξετάσει τις δυνατότητές της και τις αντιδράσεις μας. Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι η Τουρκία ξεκίνησε μια εσκεμμένη πρόκληση με σαφή εκδήλωση αποφασιστικότητας προκειμένου να επαναπροσδιορίσει για μια ακόμη φορά τους κανόνες του παιχνιδιού στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδος.

Η απάντηση της Ελλάδας

Η απάντηση της Ελλάδος ήταν διπλωματική και περιλάμβανε φραστικές διακοινώσεις του τύπου, «Δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά».

Το Τετράπτυχο με το οποίο πρέπει να δράσει η Ελλάδα τώρα

Επιπλέον αυτών, το περιστατικό απαιτεί εξέταση του ρόλου που διαδραματίζει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην ελληνοτουρκική αρένα.

Πέρα από τη λειτουργία μέσω πολιτικών διαύλων, η Ελλάδα πρέπει επίσης να εκτελέσει στρατιωτικές κινήσεις, όπως μεταφορά στρατευμάτων και ασκήσεις ώστε να επιδείξει την πολιτική βούληση της ισχυροποίησης της αποτροπής.

Σαφώς ένας βαθύτερος διάλογος  με την ΕΕ, με τα σοβαρά στοιχεία των αναβαθμισμένων, αριθμητικά και ποσοτικά προκλήσεων, είναι απαραίτητος για τη διευθέτηση της κρίσεως.

Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρξει και διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον αγώνα κατά της δημιουργίας της τουρκικής περιφερειακής επιρροής, με σκοπό την ένταξή τους στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και την πρόληψη της αναδυόμενης προσπάθειας της Τουρκίας  να εμμένει μακροπρόθεσμα σε αυτήν την αρένα.

Επίλογος

Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα αποφύγει τις προκλήσεις και αναμένω η ένταση και η προκλητικότητα να βαίνουν αυξανόμενες καθώς οι τούρκοι θα προβάλλουν τη στρατιωτική τους ισχύ σε κάθε ευκαιρία, για τη διόρθωση αυτού που θεωρούν ιστορική και γεωγραφική αδικία.

Η Εθνική μας στρατηγική είναι υποχρεωμένη να έχει προ οφθαλμών ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών εξελίξεων και να δεσμευθεί για την προστασία της πατρίδας και νίκης του έθνους μας σε πιθανούς πολέμους συνδυάζοντας τους σκοπούς μας με μια αντίστοιχη δέσμευση για την πρόληψη ή αν επιθυμείτε την αποτροπή του πολέμου.

Δημήτριος  Ν. Τσαϊλάς Υποναύαρχος (εα) ΠΝ

Δ. Τσαϊλάς: Γιατί οι Τούρκοι προκαλούν, και τί επιδιώκουν

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  Η Ελλάδα αποδέχτηκε πλέον οριστικά ότι ο όρος «Μακεδόνας» ως παράγωγο της «Μακεδονίας», δεν είναι γεωγραφικός όρος αλλά είναι εθνικός. Και ότι ως τέτοιος αφορά αποκλειστικά στους Σλαβομακεδόνες (των Σκοπίων και όχι μόνο!). απο σχόλιο στο site pontosandaristera. Δική μου ...

Ροή ειδήσεων

  19/6/18 | (0 σχόλια)
  ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Οι κ. Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς υπογράφουν τη συμφωνία των Πρεσπών, παρουσία των κ. Ζάεφ και Τσίπρα, στο χωριό Ψαράδες, την περασμένη Κυριακή. Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ...

  18/6/18 | (2 σχόλια)
  ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ Φωτογραφία αρχείου: AP 18|06|2018 20:00 Το επιτελικό σχέδιο και τους στόχους του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο, περιγράφει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt. «H Τουρκία αναπτύσσει εδώ και 13 χρόνια το ναυτικό της. Τώρα αισθάνεται προφανώς αρκετά ...

  18/6/18 | (0 σχόλια)
  prespesssss
  ΠΡΕΣΠΕΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Χθες το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας και  ο Ζόραν Ζαεφ, κοιμήθηκαν με τα φαντάσματα της ιστορίας. Στον ύπνο τους, ήρθαν ο Παύλος Μελάς, Γερμανός Καραβαγγέλης, Καπεταν Κώττας, Μάρκος Βαφειάδης, Νίκος  Ζαχαριάδης, Βαγκελ Γκοτσεφ, Τέμπο, Νταμε Γκρουε, ...

  18/6/18 | (0 σχόλια)
  Είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός Οι Ψαράδες είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός του νομού Φλώρινας που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, στη νότια όχθη της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας, ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας