Γιατί οι Τούρκοι προκαλούν, και τί επιδιώκουν

17/2/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 769 εμφανίσεις

Δ. Τσαϊλάς

Υπάρχουν δυο πιθανές εξηγήσεις για τo “Χιτσκοκικό θρίλερ” στην περιοχή των Ιμιών, γεγονότα που ξεκίνησαν πριν από τα μεσάνυκτα της Τρίτης και 13 Φεβρουαρίου 2018 με την πρόκληση μείζονος ναυτικού ατυχήματος από το τουρκικό πλοίο ακτοφυλακής εναντίον του ελληνικού αντιστοίχου το οποίο παρακολουθούσε ακινητοποιημένο τις κινήσεις των τουρκικών.

Αιτίες και Σημασία των τουρκικών προκλήσεων

Το ένα είναι η επιθυμία της Τουρκίας να διεξάγει μια συγκεκαλυμμένη κίνηση, στα πλαίσια μάλιστα ενός ακήρυκτου υβριδικού πολέμου εναντίον της Ελλάδος,  για να εξετάσει τις δυνατότητές της και τις αντιδράσεις μας. Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι η Τουρκία ξεκίνησε μια εσκεμμένη πρόκληση με σαφή εκδήλωση αποφασιστικότητας προκειμένου να επαναπροσδιορίσει για μια ακόμη φορά τους κανόνες του παιχνιδιού στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδος.

Η απάντηση της Ελλάδας

Η απάντηση της Ελλάδος ήταν διπλωματική και περιλάμβανε φραστικές διακοινώσεις του τύπου, «Δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά».

Το Τετράπτυχο με το οποίο πρέπει να δράσει η Ελλάδα τώρα

Επιπλέον αυτών, το περιστατικό απαιτεί εξέταση του ρόλου που διαδραματίζει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην ελληνοτουρκική αρένα.

Πέρα από τη λειτουργία μέσω πολιτικών διαύλων, η Ελλάδα πρέπει επίσης να εκτελέσει στρατιωτικές κινήσεις, όπως μεταφορά στρατευμάτων και ασκήσεις ώστε να επιδείξει την πολιτική βούληση της ισχυροποίησης της αποτροπής.

Σαφώς ένας βαθύτερος διάλογος  με την ΕΕ, με τα σοβαρά στοιχεία των αναβαθμισμένων, αριθμητικά και ποσοτικά προκλήσεων, είναι απαραίτητος για τη διευθέτηση της κρίσεως.

Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρξει και διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον αγώνα κατά της δημιουργίας της τουρκικής περιφερειακής επιρροής, με σκοπό την ένταξή τους στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και την πρόληψη της αναδυόμενης προσπάθειας της Τουρκίας  να εμμένει μακροπρόθεσμα σε αυτήν την αρένα.

Επίλογος

Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα αποφύγει τις προκλήσεις και αναμένω η ένταση και η προκλητικότητα να βαίνουν αυξανόμενες καθώς οι τούρκοι θα προβάλλουν τη στρατιωτική τους ισχύ σε κάθε ευκαιρία, για τη διόρθωση αυτού που θεωρούν ιστορική και γεωγραφική αδικία.

Η Εθνική μας στρατηγική είναι υποχρεωμένη να έχει προ οφθαλμών ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών εξελίξεων και να δεσμευθεί για την προστασία της πατρίδας και νίκης του έθνους μας σε πιθανούς πολέμους συνδυάζοντας τους σκοπούς μας με μια αντίστοιχη δέσμευση για την πρόληψη ή αν επιθυμείτε την αποτροπή του πολέμου.

Δημήτριος  Ν. Τσαϊλάς Υποναύαρχος (εα) ΠΝ

Δ. Τσαϊλάς: Γιατί οι Τούρκοι προκαλούν, και τί επιδιώκουν

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

    21/3/19 | (1 σχόλια)
    Στη δημοσιογραφία κάποτε όλα πληρώνονται. Πρέπει να φροντίζεις το κλαδί στο οποίο κάθεσαι. Αν το πριονίζεις, κάποια στιγμή θα σπάσει. Θα γράψω μερικές γραμμές με αφορμή την ανακοίνωση Εργαζομένων της ΕΡΤ με πόνο ψυχής. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι όσο ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας