Δεχόμαστε αύξηση της θητείας;

16/2/18 | 3 σχόλια | 3 απαντήσεις | 991 εμφανίσεις

Κώστας Γιαννακίδης protagon.gr

Η ελληνική κοινωνία κάνει συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και απαιτεί αποφασιστική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Ομως κατά πόσο είναι διαθέσιμη να στείλει τα παιδιά της μερικούς μήνες παραπάνω στον Ελληνικό Στρατό;

Κώστας ΓιαννακίδηςΚώστας Γιαννακίδης15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 10:12 

Ο επίτιμος αρχηγός του Στόλου, ο ναύαρχος Γρηγόρης Δεμέστιχας δήλωσε ότι αν, πράγματι, η χώρα θέλει να διατηρεί υψηλό το επίπεδο ετοιμότητας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τότε θα πρέπει να δυσαρεστήσει οικογένειες, αλλά και να ξοδέψει χρήματα.

Ο ναύαρχος εξήγησε το αυτονόητο: αν θέλουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεση αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Αυτό θα στείλει άνδρες στις μονάδες και θα αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων εφέδρων. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις του αμυντικού υλικού προκειμένου να λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων του.

Ομως, μισό λεπτό, ας δούμε τον συσχετισμό δυνάμεων μέσα από τους αριθμούς. Πρώτα τα λεφτά: η Τουρκία ξοδεύει τα τριπλάσια από μας σε αμυντικές δαπάνες -18 δισ. δολάρια τον χρόνο. Σήμερα η Τουρκία διαθέτει 410.500 μάχιμους στρατιώτες. Εμείς έχουμε 180.000. Για να αντιληφθούμε τη διαφορά, κάθε χρόνο 1.36 εκατ. Τούρκοι φτάνουν σε στρατεύσιμη ηλικία, έναντι 105.000 Ελλήνων. Αν και οι δύο χώρες διαθέτουν σχεδόν ίσο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, η Τουρκία διαθέτει διπλάσιο αριθμό ελικοπτέρων και διπλάσιο αριθμό μεταγωγικών. Επίσης η Τουρκία διαθέτει διπλάσια δύναμη σε άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα. Σύμφωνα με το globalfire.com, που ειδικεύεται στον υπολογισμό της στρατιωτικής ισχύος, η Τουρκία έχει διπλάσια δύναμη από την Ελλάδα. Βρίσκεται στην 11η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στρατιωτικής ισχύος, ενώ εμείς βρισκόμαστε στην 28η, πάνω από αρκετές χώρες που είναι και πιο πλούσιες.

Οι επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων πιέζουν για αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Σήμερα τα παιδιά στον Στρατό Ξηράς υπηρετούν 9 μήνες, ενώ η θητεία είναι τρεις μήνες μεγαλύτερη για Ναυτικό και Αεροπορία. Αύξηση θητείας έχει ζητήσει και… η τρόικα προκειμένου να περιοριστεί το κόστος για επαγγελματίες οπλίτες. Ωστόσο, την τελευταία φορά που ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του χρόνου της θητείας, κάτι που, προς το παρόν, δεν μπορεί να γίνει.

Εδώ, λοιπόν, ανοίγει μία ωραία κουβέντα με πολιτική, ηθική και φιλοσοφική διάσταση. Η ελληνική κοινωνία ανησυχεί για την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων. Κάνει συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και απαιτεί αποφασιστική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Ομως κατά πόσο είναι διαθέσιμη να στείλει τα παιδιά της μερικούς μήνες παραπάνω στον Ελληνικό Στρατό; Και με πόση προθυμία θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να κάνει αμυντικές προμήθειες, έστω περιορισμένου κόστους; Βέβαια όταν υπάρχει ανάγκη, η πατρίδα δεν μπαίνει στον κόπο να απευθύνει ερωτήσεις, ούτε να δει δημοσκοπήσεις. Στέλνει μόνο φύλλα πορείας. Ωστόσο η αύξηση της θητείας δεν είναι κάτι που γίνεται σε περίοδο κρίσεων. Γίνεται όταν προετοιμάζεσαι για μία κρίση και συχνά δηλώνει την προθυμία και την ετοιμότητά σου να την αντιμετωπίσεις.

Μπορεί ο Τσίπρας να φωνάξει την κάμερα στο Μαξίμου, να σταθεί μπροστά της και να πει στους Ελληνες ότι η πατρίδα χρειάζεται τα παιδιά τους μερικούς μήνες παραπάνω; Δεν το έχει τολμήσει κανένας εκ των προκατόχων του. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο οφείλουν να χαμηλώσουν τους τόνους όσοι ζητούν δυναμικές, πατριωτικές λύσεις. Αυτές οι λύσεις έχουν κόστος που δεν περνάει μόνο μέσα από το Μαξίμου. Περνάει και μέσα από το καθιστικό της μέσης ελληνικής οικογένειας που, ενίοτε, ανησυχεί μη χάσουμε το όνομα της Μακεδονίας και μη στείλουν το παιδί στον Εβρο.

protagon.gr

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 3 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Θ.Γ. says:

  Θα μπορούσε με κατάργηση του θεσμού των αναβολών όλοι όσοι είναι σε ηλικία ενηλικιωσης να υπηρετήσουν 2 έτη, και μετά οι σπουδές. Εναλλακτικά το ένα έτος θα μπορεί να υπηρετηθεί/εξαγοράζεται κατά τους θερινούς μήνες ως άοπλη θητεία στις σχολικές ηλικίες 12-17 υπό μορφή προσκοπισμού μέσα σε στρατόπεδο, ώστε να αυξήσει το φρόνημα/στρατικοποίηση από μικρές ηλικιες. Αυτονόητο είναι ότι όλες οι γυναίκες θα πρέπει να συνεισφέρουν άοπλη θητεία στις υπηρεσίες των στρατοπέδων, μαγειρεία, γραφεία, καθαριότητες, θαλαμοφύλαξη, ΚΨΜ.

  • 1.1
   ΣΑΝ says:

   Καπως ετσι προετοιμαζεται το κρατος του Ισραηλ ,μονο που εκει δεν υπαρχουν ειρηνοφιλοι, αρνητες της στρατευσης και διεθνιστες , που αυξανονται και πληθυνονται γεωμετρικα στην Ελλαδα ,εδω και 35 τοσα χρονια. Αφηστε ,που για πολλους συνελληνες προτεινετε την Σπαρτιατικη -στρατοκρατικη κοινωνια, η οποια σε εκλογες θα ψηφιζει πατριωτικα και αυτο ποτε των ποτων θα υλοποιηθει . Δεν φοβομαστε τα Σκοπια ,αλλα χαριν καλης γειτονιας και φιλιας τους χαριζουμε το ενδοξωτερο ονομα της Ελληνικης περιφερειας με τους ενδοξοτερους ηγετες του Ελληνικου Εθνους, μεταξυ των οποιων τον ενα και μοναδικο παγκοσμιως Μ.Αλεξανδρο. Ετσι θα πορευθουμε με την συγκυβερνηση και ο,τι ηθελε προκυψει.

 2. 2
  Κων/νος Α. Καραγιαννίδης says:

  Καίριο το ερώτημα του αρθρογράφου, αλλά εσφαλμένα εστιάζει – όπως πολλοί άλλοι – στην ποσοτική διάσταση μόνο.

  Μου είναι αδιάφορο αν η θητεία γίνει 18 μήνες αντί για 9 και το μοναδικό που θα αποκομίσει η συντριπτική πλειονότητα στρατευσίμων θα είναι η γνώση καθαρισμού τουαλετών ή στην καλύτερη περίπτωση το σωστό βάδισμα σε μια παρέλαση.

  Το πρώτο που πρέπει να αποφασίσουμε, πριν συζητήσουμε για την διάρκεια της θητείας είναι ο σκοπός του στρατού. Τον θέλουμε για τόνωση της τοπικής οικονομίας εγκαταλελειμμένων χωριών/κωμοπόλεων, για απόδοση τιμών σε επετείους, για “δημιουργική στατιστική” με τα ποσοστά ανεργείας, ή για υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων διά των όπλων;

  Να θυμίσω τον αείμνηστο Γεώργιο Ράλλη, ο οποίος απεδείχθη ο μόνος πολιτικός που συνέλαβε το μήνυμα των Ιμίων, το 1996, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει να γίνει Ισραήλ!

  Αν καταλήξουμε πράγματι σε αυτό, τότε κάποια (ανέξοδα) βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσαν να είναι τα ακόλουθα:

  α) Να αποφασίσει ο στρατός, με αποκλειστικά επιχειρησιακά κριτήρια (άνευ κομματικών/τοπικών παρεμβάσεων), πόσα κέντρα, στρατόπεδα, μονάδες χρειάζεται και πού.

  β) Να καταργηθεί ο θεσμός της αναβολής, πλην σπουδών σε γνωστικά αντικείμενα που θα χρησίμευαν στον στρατό (π.χ. γιατροί, μηχανικοί) και μόνο για την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών.

  γ) Οργάνωση της εφεδρείας. Η θητεία να μην ολοκληρώνεται με την απόλυση, αλλά να θεσμοθετηθεί τακτική (ανά 1 ή 2 έτη, αναλόγως την ειδικότητα) και καθολική επανεκπαίδευση για διατήρηση του αξιόμαχου της εφεδρείας.

  δ) Η διάρκεια της θητείας να οριστεί σε συνάρτηση με τα α), β) και το επιθυμητό ποσοστό επάνδρωσης μονάδων εν καιρώ ειρήνης. Το ποσοστό επάνδρωσης πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να επιτρέπει στον κύριο όγκο στρατευσίμων να αφιερώνεται στην εκπαίδευση, απασχολώντας μικρό μόνο κλάσμα της δύναμής τους σε δευτερεύοντα καθήκοντα (σκοπιές, αγγαρείες, κλπ).

  Και φυσικά, μην παραβλέπουμε τον παράγοντα ηθικό και φρόνημα, τα οποία θα έπρεπε να καλλιεργούνται από το δημοτικό ακόμη. Αν η παιδεία μας βασίζεται σε εγχειρίδια τύπου Ρεπούση και θεωρίες Φίλη, όσο εκπαιδευμένος, εξοπλισμένος, ή μεγάλος να είναι ο στρατός μας, θα είναι εντελώς αναποτελεσματικός στην αποστολή του.

  Ας ελπίσουμε κάποτε να υπερβούμε το καθεστώς “failed state” και να συμπεριφερθούμε ως σοβαρό κράτος.

 3. 3
  Επισκέπτης says:

  Από τούς 300 εθνοπατέρες, πόσοι έχουν υπηρετήσει πλήρη θητεία; Είχα διαβάσει παλιότερα μία έρευνα και το ποσοστό ήταν απελπιστικά χαμηλό. “Από το κεφάλι βρωμίζει το ψάρι”. Τι να καταλάβουν αστράτευτοι λουφαδόροι, ριψάσπιδες, από στράτευση, στρατό κι ανάγκη ύπαρξής του; Πόσο και πού έχει υπηρετήσει ο Τσίπρας, για να έχει μούτρα να καλέσει την κάμερα στο Μαξίμου;

  Εδώ προσπαθούν να κάνουν οικονομία κι επιτρέπουν στους στρατιώτες καθημερινή έξοδο, για να εξοικονομούν έξοδα διατροφής. Κλείνουν στρατόπεδα, συμπτύσσουν μονάδες κλπ.κλπ. Κράτος για γέλια και κλάματα μαζί.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  21/3/19 | (1 σχόλια)
  Στη δημοσιογραφία κάποτε όλα πληρώνονται. Πρέπει να φροντίζεις το κλαδί στο οποίο κάθεσαι. Αν το πριονίζεις, κάποια στιγμή θα σπάσει. Θα γράψω μερικές γραμμές με αφορμή την ανακοίνωση Εργαζομένων της ΕΡΤ με πόνο ψυχής. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι όσο ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας