Τουρκία, επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις;  

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Τ.Ερντογάν και το τουρκικό πολιτικό Ισλάμ ανήλθαν στην εξουσία υποσχόμενοι τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την επίλυση όλων των σοβαρότατων χρονιζόντων προβλημάτων της (κουρδικό, οικονομικές ανισότητες, ελεύθερη έκφραση θρησκευτικής ταυτότητας, θεσμικό εκσυγχρονισμό). Δεκαπέντε χρόνια αργότερα αυτό που κατάφερε είναι να έχει επιβάλει σε ολόκληρη την επικράτεια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η χώρα να πνίγεται στη βίαιη καταστολή, εμπλεκόμενη και σε εξωτερικές στρατιωτικές περιπέτειες. Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν ένδειξη δύναμης του καθεστώτος αλλά αδυναμίας.

Οι συλλήψεις και οι συνεχιζόμενες διώξεις στο εσωτερικό και η όλο και πιο επιθετική διεθνής συμπεριφορά και ρητορική των ιθυνόντων είναι άκρως απογοητευτικές. Οι στοχευμένες εκκαθαρίσεις ηγετικών στελεχών και οργανώσεων του ισλαμικού χώρου που ασκούν κριτική στις ακολουθούμενες κρατικές πολιτικές, οι φυλακίσεις χιλιάδων πολιτικών ακτιβιστών του δημοκρατικού χώρου και οι εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό που συνεχίζουν με αμείωτη ένταση, είναι ανησυχητικές ενδείξεις μιας πορείας αστάθειας και παρακμής.

Η συμμαχία που έχει συνάψει ο Τ.Ερντογάν με το παλαιοκεμαλικό κατεστημένο έχει δώσει τους καρπούς της. Η τοποθέτηση κεμαλιστών σε θέσεις κλειδιά στις δυνάμεις ασφαλείας και στο στρατό είναι ενδεικτική μιας σοβαρής τάσης. Η προσπάθεια στρατιωτικής επίλυσης του κουρδικού προβλήματος μέσα από εισβολές και σε γειτονικά κράτη είναι μια κεμαλικής εμπνεύσεως πολιτική την οποία ακολουθούν πιστά και οι Τούρκοι ισλαμιστές. Η επιθετική ρητορική και πρακτική έναντι της Ελλάδας το ίδιο. Έτσι κλείνει η παρένθεση της όποιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Η Τουρκία φαίνεται πως κατά κάποιον τρόπο επιστρέφει στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί αυτή την επιστροφή και τις συνέπειές της; Η πρόσφατη απολιτίκ απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για τα Ίμια, δείχνει πως οι αρμόδιοι διαμόρφωσης πολιτικής για την Τουρκία βρίσκονται σε αμηχανία.

Ο κος. Νίκος Κ. Μιχαηλίδης είναι διδάκτορας του πανεπιστημίου Πρίνστον.

“Το Βήμα”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα