Διπλωματία με κανονιοφόρους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
13 Φεβρουαρίου 2018, 5:00 πμ

Μια νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Αυτό που κανείς δεν περίμενε ήταν ότι η Άγκυρα θα προχωρούσε σε παρεμπόδιση του ερευνητικού πλοίου της ΕΝΙ. Η πρωτοφανής αυτή κίνηση των Τούρκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί νέα δεδομένα. Από την πρώτη στιγμή που σταμάτησε το SAIPEM 12000 από του να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» η Λευκωσία κινητοποιήθηκε σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, καταγγέλλοντας τις τουρκικές προκλήσεις. 

Οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν χθες δημοσίως κινούνται στα γνωστά πλαίσια της πάγιας θέσης που εξέφρασαν και στο παρελθόν. Όπως ήταν η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και με ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Μετά το τηλεφώνημά μου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη απόψε, καλώ την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και αντ’ αυτού να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ειρηνική διευθέτηση διαφορών και σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία», ανέφερε ο κ. Τουσκ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. Τις τουρκικές προκλήσεις καταδίκασαν δημοσίως με ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας.

Αυτό που έχει σημασία είναι οι παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα. Από αυτές τις κινήσεις θα διαφανεί εάν θα καταφέρει το ερευνητικό πλοίο της ΕΝΙ να προχωρήσει προς τον στόχο του.

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
“Φιλελεύθερος”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα