Απειλές Ασφάλειας καί το Τουρκικό εκκρεμές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δ. Τσαϊλά, υποναυάρχου ε.α.

Η μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια της Ευρώπης προέρχονται από το διεθνή ταραξία σύμμαχο και γείτονά μας την Τουρκία που διαθέτει το δεύτερο σε μέγεθος στρατό στο ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξωτερική απειλή καθώς η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει όχι μόνο τον ελληνισμό αλλά και όλη την Ευρώπη είτε με τους μετανάστες, ή με τα προβλήματα που δημιουργεί στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τα μεγάλα διλήμματα

Ως τροφή για σκέψη, τίθενται τα ρητορικά ερωτήματα: μήπως η Ευρώπη πρέπει πρώτον να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές συνεργασίας των κρατών που συνεργάζονται με τους ισλαμιστές, όπως η Τουρκία; Και δεύτερο να συντονίσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της, ώστε να μοιραστούν τα δεδομένα με όλους τους εμπλεκομένους;

Τι κρύβεται πίσω απο τα προβλήματα ασφαλείας;

Το πραγματικό «πρόβλημα ασφάλειας», που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι μάλλον η έλλειψη για θέληση επιβολής σκληρής ισχύος. Πράγματι, πολλά από τα εξωτερικά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα υπάρχουν γιατί οι Ευρωπαίοι έχουμε καταντήσει, αξιολύπητα πλάσματα που δεν αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους και δεν πιστεύουμε σε τίποτα περισσότερο από την προσωπική μας άνεση.

Γιατί η ΕΕ θέλει να συνεχίσει να αναθέτει την προστασία των παγκόσμιων συμφερόντων της στην Ουάσιγκτον;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που κατά κύριο λόγο αντλεί τη στρατιωτική της ισχύ από τον κύριο σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και που εξαρτάται η συνολική ασφάλειά της από τις διαθέσεις των εταίρων της, ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγικούς στόχους πρέπει να είναι η διατήρηση της σχέσης με τον εν λόγω σύμμαχο ανέπαφη. Ως εκ τούτου, η διαχείριση της σχέσης, με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Αυτό είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, που γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο από το γεγονός ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που είναι αναμφισβήτητα ο κύριος αμυντικός οργανισμός για τη διαχείριση και την εγγύηση της ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, έχουν επικαλυπτόμενες δραστηριότητες.

Ποιό είναι το ζητούμενο απο την Ευρώπη σήμερα;

Εάν η ΕΕ αποδέχεται το καθεστώς της απόδοσης της περιστασιακής εξουσίας, όπως φαίνεται επί του παρόντος να κάνει, θα πρέπει να αγκαλιάσει μερικές πραγματικότητες και πολιτικές για να κάνει αυτό το καθεστώς βιώσιμο. Άρα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι θα είναι συχνά, αν όχι για πάντα, υπό το καθεστώς της αμερικανικής λήψης αποφάσεων. Αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή αδυναμία λήψης στρατηγικών αποφάσεων.

Πώς θα λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός και το επεισόδιο στην Κύπρο

Αν οι Ευρωπαίοι θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα ασφαλείας μας, πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Πρώτον, πρέπει να επανεκτιμήσουμε τι συμβολίζουν οι έννοιες διεθνούς δικαίου, φιλελευθερισμού, του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και θα πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες αυτές σθεναρά ενάντια σε όποιον τολμά να τις αμφισβητήσει. Δεύτερον, πρέπει να ξαναχτίσουμε τους μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας, τόσο εννοιολογικά όσο και πραγματικά. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει οι αμυντικοί προϋπολογισμοί να ενισχυθούν, και να παύσει ο εφησυχασμός. Εννοώ ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ πρέπει να είναι πρόθυμη να κάνει χρήση βίας, τόσο προληπτικά όσο και επιθετικά στην πηγή της απειλής, με σκοπό να επαναβεβαιώσει την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Αν όχι, οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίζουμε πλέον μια σειρά προβλημάτων ασφάλειας  που η πρόσφατη παρεμπόδιση ευρωπαϊκού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία θα φαντάζει παρωνυχίδα.

Δημήτριος  Ν. Τσαϊλάς Υποναύαρχος (εα) ΠΝ

http://new-economy.gr/2018/02/12/turkey-ekkremes-tsailas/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα