Αναβαθμίζεται πλέον ο ρόλος Κύπρου-Ελλάδος, ή οδεύουμε σε ένα γεωπολιτικό βατερλώ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 του Δημήτρη Τσαϊλά*   

Η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία δίδει αξία στη  γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρ’ όλα αυτά, τα περιθώρια της ασφάλειας είναι στενά και δεν μπορούμε ούτε πρέπει να επαναπαυθούμε στις δάφνες αυτές ή να βασιζόμαστε μόνο στη στρατιωτική δύναμη των ελληνικών και κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων. Απαιτείται να υπάρχει συνεχής πολιτική δράση για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων του ελληνισμού, με δημοκρατική διαδικασία, ασφαλή και ηθική κατάσταση. Οι προκλήσεις στην εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας, συνδέονται στενά προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η Τουρκία σε νέο ιμπεριαλιστικό ρόλο

Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις φιλοδοξίες της Τουρκίας , η οποία επιθυμεί να αυξήσει την περιφερειακή επιρροή της, γι’ αυτό ο ελληνισμός  πρέπει να δημιουργεί εταιρικές σχέσεις με περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες συμμετέχοντας σε κοινές προσπάθειες.

Ελλάς και Κύπρος πρέπει να επαγρυπνούν στις προκλήσεις

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει σχεδιαστεί η άσκηση Ηνίοχος 2018 που θα λάβει χώρα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο τον ερχόμενο Μάρτιο, με συμμετοχή της Ελλάδας των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας και της Κύπρου.

Ενα νέο αμυντικό τόξο γεννιέται;

Η πρόοδος στο κυπριακό ζήτημα θα επιτρέψει στον ελληνισμό να προωθήσει τη δημιουργία ενός ευρέως διεθνούς συνασπισμού για τον περιορισμό αρνητικών επιπτώσεων της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, κάθε πρόκληση πρέπει να εξεταστεί με τη σοβαρότητα της απειλής που αντιπροσωπεύει.

Χρειάζεται σαφής στρατηγική

Εκτιμάται ότι μόνο με την αναζήτηση ικανών ευκαιριών θα προωθήσουμε τα συμφέροντα του ενιαίου αμυντικού χώρου στην επόμενη φάση της ύπαρξής του ώστε να εξασφαλίζεται η επιθυμητή πορεία. Η διατήρηση ασάφειας ως προς τους στόχους του ελληνισμού για το μέλλον και την αναβολή των δύσκολων αποφάσεων ενδέχεται να διαβρώσει τα  τρέχοντα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος και Κύπρου.

Δημήτριος  Ν. Τσαϊλάς Υποναύαρχος (εα) ΠΝ

Δ. Τσαϊλάς: Αναβαθμίζεται πλέον ο ρόλος Κύπρου-Ελλάδος, ή οδεύουμε σε ένα γεωπολιτικό βατερλώ;

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα