«Οι συνθήκες προεκλογικής εκστρατείας στη Ρωσία : η περίπτωση του Navalny, αντιπάλου του Πούτιν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

 

Ο αντίπαλος νούμερο ένα του Κρεμλίνου, ο Alexeï Navalny, συνελήφθη από την αστυνομία την Κυριακή στη Μόσχα (και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος), ενώ χιλιάδες άνθρωποι στη Ρωσία διαδήλωσαν, μετά  την έκκλησή του, να καταγγείλουν «τις συνθήκες» των προεδρικών εκλογών της 18ης Μαρτίου 2018. Ο Alexei Navalny ήξερε ότι υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να διαδηλώσει με τους οπαδούς του στο δρόμο ενάντια στον Πούτιν. Μόλις λίγα λεπτά μετά την προσέγγισή του σε μια από τις διαδηλώσεις  στη Μόσχα, στην οδό Tverskaya, συνελήφθη από 10 αστυνομικούς και οδηγήθηκε  με τη βία σε ένα βαν με φιουμέ τζάμια, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τους υποστηρικτές του. Στη Μόσχα, περίπου 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP (περίπου 1.000 σύμφωνα με αστυνομικό ανακοινωθέν), συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, περικυκλωμένοι από μια εντυπωσιακή αστυνομική δύναμη. Εκατοντάδες αστυνομικοί και μέλη των μονάδων καταστολής των ταραχών με κράνη διέταξαν τους διαδηλωτές να διαλυθούν. Στην Αγία Πετρούπολη περισσότεροι από 1.000 διαμαρτυρόμενοι έψαλλαν «Ρωσία χωρίς Πούτιν» ή «Ένα, δύο, τρία, Πούτιν, φεύγεις», που επίσης ήταν περικυκλωμένοι από μεγάλη αστυνομική δύναμη. Συνολικά, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε 118 περίπου επαρχιακές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Nijni-Novgorod, Tcheboksari (στην Κεντρική Ρωσία), Tomsk (Σιβηρία) και Iakoutsk στην Άπω Ανατολή Ρωσίας, παρά τη πολική θερμοκρασία -45 ° C. Σύμφωνα με τη ρωσική ΜΚΟ OVD-Info, τουλάχιστον 180 ακτιβιστές συνελήφθησαν πριν από τις 2 μ.μ. σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων.

Από την τσαρική, στην μπολσεβίκικη έως και την σημερινή ολιγαρχική περίοδο η Ρωσία δεν είχε και δεν έχει μια κανονική κοινοβουλευτική δημοκρατία, άσχετα αν κάνει εκλογές σε τακτά χρονικά διαστήματα κι αν διαθέτει κοινοβούλιο (τη Ντούμα). Αυτά είναι για το θεαθήναι, αφού η ρωσική δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, τα αντιπολιτευόμενα τον Poutine ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι τους διώκονται ή και δολοφονούνται. Η Ρωσία σήμερα φαίνεται να έχει μια «δημοκρατία» τύπου Ερντογάν με τον οποίο όποιος διαφωνεί θεωρείται, ως γνωστόν, υποστηρικτής των «τρομοκρατών» και κυνηγιέται για να συλληφθεί μέχρι το κέρατο του βοδιού.

Ποιοι είναι σήμερα οι συνυποψήφιοι του  Poutine για τις προεδρικές εκλογές ;

Σύμφωνα με δημοσιογραφικό ρεπορτάζ του François Clemenceau στις 24-1-2018 της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le journal de dimanche,  υπάρχουν άλλοι συνυποψήφιοι του Vladimir Poutine για την ρωσική προεδρία. Αλλά είναι σχεδόν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Και κανένας τους δεν αμφισβητεί επίσημα το σύστημα και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Είτε πρόκειται για το κομμουνιστικό κόμμα, είτε για τα εθνικιστικά ή για τα περιφερειακά κόμματα, ο καθένας αγωνίζεται με έναν πολύ συντεχνιακό τρόπο. Η μόνη περίπτωση, πιο περίπλοκη, είναι της  τριαντα-εξάχρονης τηλεοπτικής παρουσιάστριας, συνυποψήφιας,  Ksenia Sobchak, κόρης του Anatoli Sobchak, πρώην δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης, που ήταν κολλητός του Boris Yeltsin και ο οποίος επέτρεψε στον Vladimir Poutine να πάρει μια θέση στα υψηλότερα πατώματα της ρωσικής εξουσίας. Η Ksenia Sobchak λέει σήμερα ότι «ο Navalny κάνει λάθος που μποϋκοτάρει τις προεδρικές εκλογές. Οφείλει να καλέσει τους οπαδούς του να την ψηφίσουν επειδή η ίδια θέλει να αγωνιστεί για περισσότερη δημοκρατία». Αλλά πολλοί αμφιβάλλουν για την ειλικρίνειά της και φοβούνται ότι χρησιμοποιείται από τον Pοutine για να του προσφέρει ένα άλλοθι δημοκρατικότητας στην κούρσα των επικείμενων προεδρικών εκλογών οι οποίες θεωρούνται από τώρα κερδισμένες από τον ίδιο.

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Alexei Navalny

Ενώ είχε τις 500 υπογραφές για να είναι υποψήφιος, δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα. Ο λόγος της απόρριψης ; Μια δικαστική καταδίκη του για μια υπόθεση που θεωρεί «κατασκευασμένη» από το μηδέν για να τον βλάψει, λέει ο ίδιος. Ο άνθρωπος που καταγγέλλει τη διαφθορά στη χώρα του για την τελευταία δεκαετία κάλεσε τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τις εκλογές. «Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών», δήλωσε.

Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, πρώτος αντίπαλος του Πούτιν ;   

  1. Ένας Blogger κατά της διαφθοράς

Ηλικίας 41 ετών, που γεννήθηκε στη Μόσχα, ο Alexei Navalny είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Ένας δικηγόρος ειδικευμένος στα χρηματοοικονομικά, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Yale, κάτι που συμβάλλει να φορολογείται συχνά για τα χρήματα  χρηματιστή Αμερικάνου από τους υποστηρικτές του Πούτιν. Γνώρισε την καταξίωση στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν δημιούργησε ένα blog για να καταγγείλει τη διαφθορά στη χώρα του. Για να διεισδύσει στις γενικές συνελεύσεις μεγάλων ρωσικών εταιρειών, αγόρασε μετοχές. Ο μόνος τρόπος για αυτόν να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τη συμπαιγνία μεταξύ των ολιγαρχών που νέμονται τους πόρους της χώρας μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και της ρωσικής πολιτικής τάξης. Ο ιστότοπός του ονομάζεται «ρωσικά Wikileaks», όταν δημοσιεύει το 2010 αποκαλύψεις για ένα τεράστιο σύστημα υπεξαίρεσης δημόσιων κονδυλίων που αφορούν τη Gazprom, την πρώτη εταιρεία της χώρας, και τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Transfnet. Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στον δικτυακό τόπο του δικηγόρου, 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιων πόρων καταχρώνται στο πλαίσιο της κατασκευής ενός αγωγού που συνδέει τη Σιβηρία με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αποκαλύψεις που θα οδηγήσουν δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στους δρόμους για να καταγγείλουν την ενδημική διαφθορά στη χώρα. Η κυβέρνηση του Πούτιν ανοίγει τότε μια έρευνα και αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών ενέργειας απολύονται. Ο Alexei Navalny αργότερα ίδρυσε ένα Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

  1. Ένα σκοτεινό πολιτικό παρελθόν του

Ωστόσο, πριν από λίγα χρόνια, ο Alexei Nalvany πρέσβευε λιγότερο προοδευτικά επιχειρήματα. Υπήρχαν βίντεο στο διαδίκτυο όπου εξέθετε τις μάλλον συντηρητικές του απόψεις σχετικά με την παράνομη μετανάστευση ή τη μεταφορά όπλων. Σε ένα από αυτά, μεταμφιεσμένος ως οδοντίατρος σύγκρινε τους μετανάστες και την τερηδόνα. Ερωτηθείς γι ‘αυτό το θέμα από ένα δημοσιογράφο του Guardian, ο πολιτικός άνδρας είπε ότι δεν λυπάται για τίποτα. Πιστεύει ότι είναι μια δύναμη εξουσίας που απευθύνεται τόσο στους φιλελεύθερους όσο και στους εθνικιστές. Βάλλεται επίσης για τη συμμετοχή του στο «ρωσικό Οδοιπορικό», μια ετήσια ρατσιστική συγκέντρωση υπερεθνικιστών, που καταγγέλλει την παράνομη μετανάστευση.

  1. Ένας συνηθισμένος υπό κράτηση άνθρωπος

Συνελήφθη και καταδικάστηκε σχεδόν 10 φορές, ο Αλεξέι Ναβάλνι, ισχυρίζεται ότι είναι θύμα πολιτικών διώξεων για να του βουλώσουν το στόμα. Λίγο μετά τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά, ο blogger κατηγορήθηκε για μια υπόθεση κατάχρησης μεγάλης κλίμακας, ύψους περίπου 400.000 ευρώ, σε εταιρεία δασοκομίας, όταν ήταν σύμβουλος του κυβερνήτη της επαρχίας Kirov. Κριθείς ένοχος, τελικά θα του επιβληθεί μια πενταετής ποινή φυλάκισης με αναστολή τον περασμένο Φεβρουάριο σε δεύτερο βαθμό εκδίκασης. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε την πρώτη δίκη «άδικη», καταδικάζοντας τη Ρωσία να πληρώσει 79.000 ευρώ ως αποζημίωση στον αντιφρονούντα. Καταδικάστηκε, στα τέλη του 2014, σε 3,5 χρόνια με αναστολή για υπεξαίρεση από την ρωσική θυγατρική του Yves Rocher. Ο αδερφός του Oleg, καταδικάστηκε στην ίδια υπόθεση και εκτίει τώρα την ποινή του. Στις 2 Οκτωβρίου 2017, καταδικάστηκε σε 20 ημέρες φυλάκιση για «κάλεσμα σε συμμετοχή σε μη αδειοδοτημένη  δημόσια εκδήλωση». Με την απελευθέρωσή του, ανακοίνωσε μέσω ενός selfie που δημοσιεύτηκε στο Instagram, τη διοργάνωση μιας συγκέντρωσης λίγες μέρες αργότερα.

  1. Υποστηρίζεται από την ψηφιοποιημένη νεολαία

Οι εκρήξεις του κατά της διαφθοράς και η πανταχού παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα του προσδίδουν πολλούς οπαδούς στη ρωσική νεολαία. Αυτή η νέα γενιά ακτιβιστών δεν καλείται φυσικά στις φιλο-κυβερνητικές τηλεοπτικές εκπομπές. Προτιμούν να ακολουθούν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Twitter, όπου έχει 2.21 εκατομμύρια ακολούθους και στο Instagram 316.000 ανθρώπους που ακολουθούν το νήμα των ημερών του. Εμφανίζεται τακτικά δημόσια στον κινηματογράφο με την οικογένειά του ή εν ώρα εργασίας με την εκλογική του ομάδα. Δημοσιεύοντας τις έρευνές του κατά της διαφθοράς στο Youtube, ο αντιφρονών έχει προσελκύσει χιλιάδες νέους που δεν συμφωνούν με την πολιτική του Πούτιν. Τις αποκαλύψεις του για τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ τις έχουν δει περισσότερες από 25 εκατομμύρια φορές από τον Μάρτιο του 2017.

  1. Μια αρχή της επιτυχίας στις κάλπες

Τον Δεκέμβριο του 2011, ένα κύμα διαμαρτυριών ενάντια στην καλπονοθεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές βάζει φωτιά στη χώρα και του επιτρέπει να αποκτήσει φήμη. Ξεχωρίζει ως ο αντίπαλος νούμερο 1 εναντίον της κυβέρνησης του Πούτιν. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα το 2013 στις οποίες δημιουργεί την έκπληξη με την αναρρίχησή του στη 2η θέση με το 27% των ψήφων. Αμφισβητεί ωστόσο τα αποτελέσματα εκτιμώντας ότι έγινε καλπονοθεία και 9.000 άτομα συγκεντρώνονται για να τον υποστηρίξουν. Τρία χρόνια αργότερα, ο Alexei Navalny ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2018 μέσω ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εκστρατείας του. «Δεν υπάρχουν πραγματικές εκλογές στη Ρωσία από το 1996», δήλωσε. Ωστόσο, η συμμετοχή του στις εκλογές απορρίφθηκε από τη ρωσική εκλογική Επιτροπή μετά την καταδίκη του για υπεξαίρεση το Φεβρουάριο του 2017. Μια ετυμηγορία που οδήγησε σε de facto μη επιλεξιμότητά του μέχρι το 2028., σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία της δημοσιογράφου Iris Ouedraogo στις 25-12-2017 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche.

Αλήθεια τι ωραία δημοκρατία έχει η Ρωσία ;

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα