Ο Μάθιου Νίμιτς προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια: Γιατί τώρα ελπίζει;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τους λόγους που τον κάνουν αισιόδοξο ότι, μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, το θέμα του ονόματος μπορεί να λυθεί τους επόμενους έξι μήνες, εξήγησε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, “Sitel”.

Όπως εξήγησε, η όλη κατάσταση έχει αλλάξει και η σημερινή περίοδος είναι καλύτερη από το παρελθόν. Ο πρώτος λόγος, όπως ανέφερε, αφορά τις δύο κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια. Όπως είπε, η μεν Αθήνα βγαίνει από μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή. «Για να το καταφέρει, θα πρέπει να λύσει ορισμένα προβλήματα και το όνομα είναι ένα από αυτά» σημείωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «στα Σκόπια υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, που φαίνεται αφοσιωμένη στην επίλυση των προβλημάτων και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση αυτής της διαφοράς, ώστε να προχωρήσει η χώρα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να σημειώσει οικονομική πρόοδο».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο Μάθιου Νίμιτς, οι διεθνείς εξελίξεις, η έξοδος από τη διεθνή οικονομική ύφεση, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, οδηγούν τους ηγέτες στο να αρχίζουν να λύνουν τα προβλήματα με τους γείτονες και να κοιτάζουν μπροστά και όχι πίσω.

Σε ερώτηση τι περιλαμβάνει η δέσμη ιδεών που παρουσίασε στις δύο πλευρές, την περασμένη Τετάρτη, ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ ανέφερε: «Δεν μπορώ να το ανακοινώσω. Έδωσα τη δέσμη ιδεών στους δύο εκπροσώπους, τον πρέσβη Βασιλάκη και τον πρέσβη Ναουμόφσκι και μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για τη διαδικασία. ‘Αποψή μου είναι πως οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να το εξετάσουν και μετά να το συζητήσουμε. Ορισμένες πλευρές έχουν ήδη αποκαλυφθεί, γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι είστε πολύ αποτελεσματικοί και επίμονοι στο να αποσπάτε πληροφορίες. Δεν είναι μυστικό ότι η συμφωνία είναι περιεκτική. Προσπάθησα να καλύψω τα σημαντικότερα τμήματα. Όχι όλα, αλλά τα σημαντικότερα. Προσπάθησα να χειριστώ το θέμα του ονόματος με τρόπο που θα είναι αποδεκτός και από τις δύο πλευρές».

Σε σχόλιο ότι η ΠΓΔΜ ζητά η λύση να μην υπεισέρχεται σε θέματα εθνικής ταυτότητας και σε ερώτηση αν το νέο πακέτο ιδεών που παρουσίασε αγγίζει θέματα ταυτότητας, ο κ.Νίμιτς ανέφερε: «Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπεισέρχεται στην ταυτότητα, αλλά αντίθετα ενισχύει την ταυτότητα του κράτους και του λαού. Από την επικοινωνία μου με τους ανθρώπους στη χώρα σας, νομίζω ότι έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα εδώ και πολλά χρόνια, είσαστε ανεξάρτητοι κάπου 25 χρόνια αλλά είχατε ταυτότητα και όταν ήσασταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, είχατε ταυτότητα όταν ήσασταν μέρος του Βασίλειου της Σερβίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη γνώμη μου, η ταυτότητα των ανθρώπων είναι ασφαλής και πιστεύω πραγματικά ότι οι ιδέες που παρουσίασα περισσότερο ενισχύουν, παρά πλήττουν την ταυτότητα».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποιες πρώτες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια για τις προτάσεις του, ο Μάθιου Νίμιτς ανέφερε: «Όχι. Τους παρέδωσα αυτό το έγγραφο, είναι τέσσερις σελίδες, οι εκπρόσωποι το έστειλαν στις πρωτεύουσες τους. Νομίζω πως χρειάζεται κάποιος χρόνος να μελετηθεί κάτι τέτοιο, γιατί δεν αφορά την άποψη ενός μόνο ανθρώπου στην Αθήνα ή τα Σκόπια. Υπάρχει ένας αριθμός σημαντικών ανθρώπων που πρέπει να το μελετήσουν… Νομίζω ότι θα χρειαστούν τρεις ή τέσσερις ημέρες για συνομιλίες. Θα είμαι σε επαφή με τις δύο πλευρές. Σκέφτομαι να επισκεφθώ την περιοχή τις επόμενες δέκα ημέρες αν το επιθυμούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και εφόσον είναι ελεύθεροι, να καθίσουμε και στις δύο χώρες και να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις για το τι αυτές θεωρούν χρήσιμο, τι συζητήσιμο και τι όχι και τόσο χρήσιμο. Αυτό ελπίζω, και νομίζω ότι χρειάζεται χρόνος για να εξεταστούν όλες αυτές οι ιδέες». Κληθείς να σχολιάσει τις αρνητικές αντιδράσεις του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναουμόφσκι ότι οι προτάσεις που παρουσίασε αποκλίνουν από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ο Μάθιου Νίμιτς ανέφερε ότι άκουσε τη δήλωση του Ναουμόφσκι και δεν επιθυμεί να τη σχολιάσει. «Είναι ένας καλός νέος διπλωμάτης, έχει το δικαίωμα να συνομιλεί με τον Τύπο», είπε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, πρόσθεσε ωστόσο ότι χρειάζεται χρόνος για την εξέταση των προτάσεων και ότι οι βιαστικές εντυπώσεις δεν είναι χρήσιμες. Ανέφερε, ακόμα, ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός σε προτάσεις από τα δύο μέρη. «Είμαι ανοιχτός, θέλω να ακούσω τις δύο πλευρές. Υπάρχουν (σ.σ. στο πακέτο που παρουσίασε) πολλά χρήσιμα πράγματα, ίσως κάποια είναι προβληματικά, ένα-δύο είναι δύσκολα», είπε ο κ.Νίμιτς και πρόσθεσε:

«Για το αν αποκλίνει από το πλαίσιο, αυτά είναι θέματα που συζητάμε εδώ και καιρό. Για ορισμένα από αυτά μιλάμε περισσότερα από 20 χρόνια».

Σε ερώτηση αν το πακέτο του έχει χαρακτήρα “take it or leave it” και αν οι επόμενοι έξι μήνες είναι αρκετός χρόνος για την επίτευξη λύσης, ο κ.Νίμιτς ανέφερε ότι δεν πιστεύει σε προσέγγιση του τύπου “take it or leave it”, που μπορεί να λειτουργήσει σε πιο απλές καταστάσεις. «Εγώ είμαι διαμεσολαβητής. Δεν δίνω εντολές σε ανθρώπους τι να κάνουν. Είμαι εδώ για να βοηθήσω τις δύο πλευρές, γι’ αυτό υπάρχουν τα Ηνωμένα Έθνη», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αξιοποιήσουν τη συγκυρία. «Στις δύο πλευρές υπάρχει ενδιαφέρον. Οι δύο κυβερνήσεις έχουν εστιάσει στο πρόβλημα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινή γνώμη το ίδιο. Δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεστε πολλές νέες ιδέες, επειδή, όπως έχω πει αρκετές φορές, για πολλές πλευρές αυτού του ζητήματος έχουμε μιλήσει στο παρελθόν και ίσως έχουμε μιλήσει πάρα πολύ. Το θέμα δεν είναι αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος, το θέμα είναι να ληφθεί απόφαση» ανέφερε ο κ.Νίμιτς.

Σημείωσε ότι αν πρέπει να ληφθεί μία απόφαση, αυτή είναι μία καλή στιγμή, επειδή δεν υπάρχουν εκλογές ή άλλα θέματα στην ατζέντα. «Μπορείτε αν θέλετε να περιμένετε άλλα 25 χρόνια, πιστεύετε όμως ότι θα είναι πιο εύκολο τότε;», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί πως οι κυβερνήσεις στις δύο χώρες θα πρέπει να εμπλέξουν την αντιπολίτευση στη διαδικασία επίλυσης του θέματος της ονομασίας, ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι ο ρόλος του δεν είναι να μιλήσει για την εσωτερική πολιτική στις δύο χώρες και για το τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις. Υπενθύμισε, ωστόσο, πως όταν επισκέπτεται τις δύο χώρες συνήθως έχει συναντήσεις και με την αντιπολίτευση, επειδή θεωρεί ότι αυτή παίζει έναν σημαντικό ρόλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας N. Φραγκόπουλου Σκόπια, The Former Yugoslav Republic of Macedonia

Πηγή: Ο Μάθιου Νίμιτς προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια: Γιατί τώρα ελπίζει; http://mignatiou.com/2018/01/o-nimits-protithete-na-episkefthi-tin-athina-ke-ta-skopia-giati-tora-elpizi/

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είχαν ισχυρή ταυτότητα και επι οθωμανικής αυτοκρατορίας;;;; Τι λεει ο άνθρωπος;;; Αυτο που λενε ταυτότητα το αποκτήσανε μετα τον Τιτο, με την σύμπραξη Καραμανλή, και απο τότε απλώς εμεις ως στρατηγική κρύβαμε το πρόβλημα κάτω απο το χαλί. Και θεωρώ οτι τωρα πλέον ειμαςτε εγκλωβισμένοι στην ονομασία fyrom, στα 30-40χρονια διεθνούς και άτυπου ονομασίας Μακεδονία, και τωρα προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Γιατι καλή η πολιτική δεν πράττω αν δεν κερδίζω, αλλα εδω έχουμε καταντήσει κατι σαν την χρησικτησία στα χωράφια. Εφόσον το χρησιμοποιώ 20 χρονια και βάλε ειναι δικο μου. Αρα ειμαςτε στη θέση να πρεπει να αποδεχθούμε ονομασία με Μακεδονία μέσα, η νεα νομιζω ειναι καλύτερη, κατι σαν νεο Μεξικό σε σχέση με το Μεξικό, εκει ομως κανεις απο το νεο δεν νομιζω να θέλει να πάει στο παλιό, κατι οπως η Βρετανή και η μεγάλη Βρετανία, μόνο που εκει η Βρετανή της Γαλλίας έφτιαξε την Βρετανία. Κοροιδευομαστε νομιζω. Ας τελειώνουμε. Οχι όσο όσο αλλα ας τελειώνουμε.

    • Για την ιστορικη αληθεια και μονον σημειωνω οτι, την ψευτοταυτοτητα την αποκτησανε απο παληα ( την Κομμουνιστικη Κομιντερν) , αλλα μετα το 1944 απο τον Τιτο, οταν ενοποιησε με Ομοσπονδιακες ”Δημοκρατιες” την Κομμουνιστικη Γιουγκοσλαβια και οταν το 1947 με αποφαση του Πολιτικου του Γραφειου της 5ης Ολομελειας του το ΚΚΕ ”εστερξε” υπερ της Αυτονομης και Ανεξαρτητης Μακεδονιας ,που κατειχαν απο το 1913 οι Ελληνες , Γιουγκοσλαβοι και Βουλγαροι. Σαυτην την ”Μακεδονικη” ταυτοτητα των Σκοπιανων ,οπως βλεπετε αγαπητε κ. συνανιχνευτα, δεν συνεπραξε ο Καραμανλης, που ως πρωθυπουργος ανελαβε το 1955. Προ αυτου υπηρξαν πρωθυπουργοι οι γνωστοι Γ.Παπανδρεου , Σοφουλης, Τσαλδαρης, Πλαστηρας και Παπαγος και ενδιαμεσα καποιοι 3μηνιτες και μετα απο αυτον το 1963 παλι Γ.Παπανδρεου, οι τρεις ”αποστατες ” οι δυο στρατιωτικοι δικτατορες και μετα το 1981 ο Ανδρεας Παπανδρεου και ο Κ.Μητσοτακης. Τα χρονια λοιπον απο το 1944 μεχρι το 1992 ειναι (48) ,αλλα μεχρι τοτε η Ελλας-Πατριδα μας -με οποιον πρωθυπουργο , δεν μπορουσε να αντιδρασει σε Διεθνεις Οργανισμους για να απαγορευσει την ονομασια, γιατι αυτη και ολες οι αλλες ομοσπονδες Δημοκρατιες της Γιουγκοσλαβιας δεν αναγνωριζονταν ως κρατη απο τον ΟΗΕ και δεν ειχαν κρατικη σφραγιδα και ουτε εξεδιδαν διαβατηρια. Ηταν θεμα εσωτερικο της Γιουγκοσλαβιας και ηταν ολοι Γιουγκοσλαβοι υπηκοοι , οπως ειμαστε και εμεις Ελληνες υπηκοοι ,ασχετως αν ειμαστε Θρακες, Μακεδονες, Θεσσαλοι , Ηπειρωτες ,Στερεοελλαδιτες , Πελοποννησιοι και Νησιωτες. Σημερα ,ας πουμε, που και η Βουλγαρια και η Τουρκια εχουν περιοχες με την ονομασια Θρακη δεν μπορουν ουτε αυτα τα κρατη να μας απαγορευσουν να ονομαζουμε την Θρακη μας ΘΡΑΚΗ αλλα ουτε και εμεις να τους απαγορευσουμε να ονομαζουν τις περιοχες τους Θρακη . Αν ομως γινει κρατος μια απο τρεις Θρακες τοτε τα αλλα δυο κρατη θα προσφυγουν στον ΟΗΕ γιαυτο το κρατος, που τους εκλεψε την ονομασια και που επιβουλευεται ,η, θα επιβουλευεται με εδαφικες διεκδικησεις τις δικες τους Θρακες. Ελπιζω να μη κατηγορειτε πια ολους τους αειμνηστους απο το 1944 μεχρι το 1992 πρωθυπουργους . Μετα …ε… μετα ευτυχως ”καρφωσαμε” την ομοφωνη αποφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρεστι το 2008 με πρωθυπουργο -να το πουμε- τον κ. Κωστα Καραμανλη και τωρα τρεχουν και δεν φτανουν οι Σκοπιανοι. Οσο για το σημερα . Δεν ειναι χωραφια οι Πατριδες , η γλωσσα και η Ιστορια της μιας και μονης Μακεδονιας της Ελληνικης ,για να τα χασουμε με την 20ετια της χρησικτησιας . Καμια Ελληνικη ηγεσια και καμια γενηα Ελληνων δεν θα ”σκοτωσει” (25) αιωνες ιστοριας και πολιτισμου, Φιλιππους και Μ.Αλεξανδρους , για να ικανοποιησει και τους ικετες ακομη , που αμετανοητοι και ανιστορητοι επιμενουν στην ψευδωνυμια τους και με εθνικοτητα και γλωσσα ,επειδη εχουν ”μπαρμπα” τον κ. ΝΙΜΙΤΣ. Το σημερινο συλλαλητηριο στην Θεσ/νικη ”παγωσε” πολλους και ”θα παγωσει” και τις βιαστικες και ”υπο πιεση” συνομιλιες. Αλλοι εχουν την αναγκη και αυτοι θα εχουν και το κριμα. Τα χρονια δεν φοβιζουν τον Ελληνισμο ,που υστερα απο 500 χρονια απελυθερωσε με ποταμους αιματων ηρωων συνελληνων τα αγια χωματα της Μακεδονιας μας. Για να σηκωθουμε λιγο ψηλοτερα συνελληνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα