Η Αλεξανδρούπολη θα γίνει νέα Ρεβυθούσα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Στις 15 Οκτωβρίου «Ο ΔΗΚΤΗΣ» της Καθημερινής δημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο: «Προβληματισμός για τον νέο τερματικό σταθμό αερίου στην Αλεξ/πολη». Εκεί καταγράφονταν οι προβληματισμοί του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου της Αλεξ/πολης, τον οποίο βλέπει ανταγωνιστικά με τον σταθμό της Ρεβυθούσας που διαχειρίζεται. «Ο προβληματισμός, όπως μεταφέρεται από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, σημειώνεται στο σχόλιο,  συνδέεται με το γεγονός ότι μετά την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας με την ολοκλήρωση της τρίτης δεξαμενής μέσα στον Ιούνιο του 2018 και με βάση τα δεδομένα της σημερινής ζήτησης αερίου, η χρήση της (δεξαμενής) θα καλύπτει μόλις το 20% της δυναμικότητάς της. Αυτό σημαίνει ότι επιπλέον αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα μπορεί να καλυφθεί από τη Ρεβυθούσα και άρα δεν υπάρχει λόγος το σύστημα να επιβαρυνθεί με πρόσθετο κόστος ενός δεύτερου τέρμιναλ». Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι το τέρμιναλ της Αλεξ/πολης υπερβαίνει τις ανάγκες της χώρας και δεν έχει καμιά σχέση με την εξυπηρέτηση τους.

Η ίδια εφημερίδα, με τίτλο «Επενδύσεις σε Αλεξανδρούπολη φέρνει ο σταθμός LNG», μας ενημέρωνε στις 4/11/2017: «…Το επιχειρηματικό σχήμα του σταθμού (σημ. εννοεί τον πλωτό τερματικό σταθμό στα ανοιχτά της Μάκρης) αναμένεται ότι θα ενδιαφερθεί για την απόκτηση ή /και παραχώρηση του λιμένα της Αλεξ/πολης, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου φέρεται ακόμη να έχει αποκτήσει μεγάλες εκτάσεις στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) της Αλεξ/πολης…. Η δυναμικότητα του σταθμού… ανταγωνίζεται εκείνη του ΤΑΡ δεδομένου ότι θα φθάσει στο 65% της δυναμικότητάς του. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο πλωτός αυτός σταθμός θα αποτελέσει στη περιοχή την πρώτη πύλη φυσικού αερίου προς την Ευρώπη… Σημειώνεται ότι ο σταθμός της Ρεβυθούσας αξιοποιείται για να καλύψει αποκλειστικά ενεργειακές ανάγκες της εγχώριας αγοράς και ως συνέπεια δεν αποτελεί ενεργειακή πύλη για την υπόλοιπη Ευρώπη». Μάλιστα σε επικοινωνία του γράφοντος, ο συντάκτης του κειμένου ισχυρίστηκε ότι «η Ρεβυθούσα θα ωχριά μπροστά στην Αλεξ/πολη» και ότι προοπτικά η δυναμικότητα του πλωτού σταθμού θα φθάσει τη δυναμικότητα του ΤΑΡ.

Τα ίδια αναπαρήγαγε η εβδομαδιαία εφημερίδα της Θράκης «Θράκη Press» με τίτλο «Ανταγωνιστικό προς Ρεβυθούσα το LNG της Αλεξανδρούπολης» στις 20 Οκτωβρίου 2017. Αλλά και  ο εγκυρότερος όλων, ο Αν ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη στον Ρ/Σ Status 94.2 FM της Αλεξανδρούπολης στις 3 Δεκεμβρίου 2017, χαρακτήρισε το δυναμικό του έργου του υγροποιημένου φυσικού  αερίου στην Αλεξανδρούπολη ισοδύναμο με τον σταθμό της Ρεβυθούσας. Βέβαια, θα αποδειχθεί πολλαπλάσιο της Ρεβυθούσας, διότι η Ρεβυθούσα αποτελεί την πύλη εισόδου φυσικού αερίου για την Ελλάδα ενώ η Αλεξ/πολη θα αποτελέσει την πρώτη πύλη εισόδου αερίου για χώρες με πολλαπλάσιες ανάγκες όπως π.χ. η Ουκρανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία ώστε να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Ποια είναι η Ρεβυθούσα; Η Ρεβυθούσα είναι ένα μικρό νησί του Σαρωνικού, ακατοίκητο, όπου από το 1999 λειτουργεί ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της χώρας. Με τις εργασίες αναβάθμισής του μπορεί να τροφοδοτεί το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς με 5,2-5,3 δισεκατομμύρια κ. μ. φυσικού αερίου ετησίως ενώ με την κατασκευή της 3ης δεξαμενής που ολοκληρώνεται θα αυξήσει το συνολικό χώρο αποθήκευσης στα 225.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου ενώ η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων ακόμη μεγαλύτερης χωρητικότητας (από 140.000 σε 260.000 κ.μ.).

Συμπέρασμα: Το project της Αλεξ/πολης δεν περιορίζεται μόνον στον τερματικό σταθμό στα ανοιχτά της Μάκρης αλλά αφορά και δεξαμενές αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου αφού στοχεύει στον εφοδιασμό κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και η ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων είναι αναγκαία για να διασφαλίζεται η συνεχής ροή σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Πού θα κατασκευαστούν οι αποθήκες; Πιθανότατα στις «μεγάλες εκτάσεις στην ΒΙΠΕ της Αλεξ/πολης» που φέρεται να αγόρασε ο όμιλος Κοπελούζου σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής. Δεν θα έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί υπεύθυνα για όλα αυτά; Όλα αυτά, τερματικός σταθμός και αποθήκες, υπάρχουν και στη Ρεβυθούσα, αλλά η Ρεβυθούσα είναι ένα ακατοίκητο νησί σε μια ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά ευρύτερη περιοχή, σε αντίθεση με την Αλεξ/πολη.

Ποια είναι η αφετηρία όλων αυτών; Όπως μας ενημέρωνε το δελτίο Τύπου του Δήμου Αλεξ/πολης στις 5 Φεβρουαρίου 2016: «Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη…. Ο υπουργός πιστοποίησε προς τον δήμαρχο ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει η ελάχιστη επιφύλαξη και μετά την ταύτιση της θέλησης της τοπικής κοινωνίας και της κυβέρνησης για την κατασκευή του ΤΕΡΜΙΝΑΛ, οι επενδυτές πρέπει να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου». Και οι βουλευτές που παρίσταντο; Δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν εκλεγεί για να υπεραμύνονται των συμφερόντων των κατοίκων του Έβρου κόντρα στις ηγεσίες τους ή τουλάχιστον να τους ενημερώνουν για όλα αυτά; Διότι έχω την εντύπωση ότι αν ο κ. Σκουρλέτης τάσσονταν κατά της κατασκευής του τέρμιναλ θα ήταν τώρα όλοι στους δρόμους ξεσηκώνοντας τον κόσμο, όπως συνέβη με τα μεταλλεία χρυσού. Αλλά από πού προέκυψε και η «ταύτιση της θέλησης της τοπικής κοινωνίας»; Μπορεί ο εκάστοτε Δήμαρχος να το ισχυρίζεται αυτό; Ψηφίσαμε ποτέ σε αυτή την πόλη δήμαρχο εξουσιοδοτώντας τον να καθορίσει το μέλλον μας για την επόμενη πεντηκονταετία ερήμην μας; Συνεχίζει όμως το δελτίου Τύπου του Δήμου εκπλήσσοντας:  «Επιπλέον, ο Δήμαρχος έθεσε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη της τροποποίησης του μεταλλευτικού κώδικα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να έχουν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία ή όχι χρυσωρυχείων». Γιατί οι τοπικές κοινωνίες να έχουν αποφασιστικό ρόλο ΜΟΝΟΝ σε ότι αφορά τα χρυσωρυχεία και όχι για το φυσικό αέριο που θα αλλάξει άρδην τη ζωή των δημοτών ή για ο,τιδήποτε άλλο καθοριστικό για τη ζωή τους; Γιατί επιλεκτικά μόνον τα χρυσωρυχεία; Μήπως είναι επιλεκτικός και ο χαρακτήρας της δημοκρατίας; Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι η εκλογική διαδικασία ανά πενταετία και η εκ προοιμίου εξασφαλισμένη πλειοψηφία της πρώτης εκλογικά δημοτικής παράταξης επιτρέπει την εν λευκώ διαχείριση του μέλλοντος της πόλης στο όνομα της δημοκρατίας; «Οι δήμοι, όπως διαπιστώνει ο Αndrew Sancton, δεν είναι απλώς πάροχοι υπηρεσιών. Είναι δημοκρατικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων κοινότητες ανθρώπων με κοινή εδαφική βάση κυβερνούν τον εαυτό τους σε τοπικό επίπεδο». Στη Γερμανία στο επίπεδο των ομοσπονδιακών κρατιδίων, των περιφερειών και των πόλεων το ένα δημοψήφισμα διαδέχεται το άλλο με τελευταίο αυτό στο Βερολίνο για τη διατήρηση του ιστορικού αεροδρομίου Τέγκελ, ή την τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων στο Αμβούργο, μέχρι και για την προσθήκη νέου διαδρόμου στο αεροδρόμιο του Μονάχου αλλά και δεκάδες άλλα για θέματα μεγάλης ή ήσσονος σημασίας.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν και αποτελούν το δέλεαρ όλων αυτών, αυτές σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του δημάρχου ανέρχονται στις 80 – 85. Μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσες θέσεις θα χαθούν από τον τουρισμό, την αλιεία αλλά και πόσο θα απαξιωθούν οι παραλιακές εκτάσεις της Μάκρης, των Δικέλλων και όχι μόνον αυτές; Κυρίως πόσο θα υποβαθμιστεί η ζωή μας προκειμένου να προωθηθούν ξένα συμφέροντα και σκοπιμότητες; Ας μην ξεχνάμε ότι «το είδος της πόλης την οποία θέλουμε δεν μπορεί να διαχωριστεί από το είδος ανθρώπου που θέλουμε να είμαστε». Αυτό είναι το μέτρο που πρέπει να καθορίζει τις επιλογές μας.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

20-1-2018

 

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν και ανεπικαιρο το θεμα σας ,αγαπητε συντοπιτη κ. Μακροδημοπουλε-εδω ο κοσμος καιγεται με το Σκοπιανο- αρκουμαι προς το παρον σε δυο υπογραμμισεις . ” ΦΕΡΕΤΑΙ ο Ομιλος Κοπελουζου να εχει αποκτησει μεγαλες εκτασεις στην ΒΙΠΕ Αλεξ/πολεως ”. Αυτο μπορειτε να το διαπιστωσετε , για να φυγει η λεξη ”φερεται”. Ο κ. Σκουρλετης – το 1916 αρμοδιος υπουργος- , ενω ”χτυπουσε το χερι του ” για την καταστροφη του περιβαλλοντος απο την εξορυξη του χρυσου της Χαλκιδικης αδιαφορησε για την μολυνση του περιβαλλοντος απο την ”Ρεβυθουσα” της Αλεξ/πολεως , επειδη -ομορφα τον δικαιολογειτε- φοβηθηκε τις αντιδρασεις του λαου του Εβρου , που τον εκπροσωπουσαν τρεις βουλευτες του Συριζα και ενας της Ν. Δημοκρατιας και ο εγκριτος νομικος και επι 8ετια και πλεον δημαρχος της Αλεξ/πολεως. Μαλλον δεν ειναι τοσο φοβερα και τρομερα τα πραγματα και μαλλον δεν πρεπει να ζουνε οι κοινωνιες των ανεργων και των αγαμων νεων του Εβρου και καθε περιοχης της Ελλαδος μας απο τον φοβο ενος μελλοντικου αοριστως περιγραφομενου κινδυνου. Αλλοιως δεν θα ειχαμε το ελληνικο ”ρουρ” στην Πτολεμαιδα ,το εργοστασιο λιπασματων στην Καρβαλη, τις βιομηχανιες ΕΣΣΟ ΠΑΠΑΣ στην Θεσ/νικη και τοσες εγκαταστασεις περι το κλεινον αστυ ,που εδωσαν εργασια και χρηματα στους μετα τον ανταρτοπολεμο συνελληνες, που δεν προτιμησαν τις φαμπρικες της Γερμανιας και του Βελγιου τις στοες. Για σκεφτειτε τις αποψεις των κατοικων των περιοχων των διαφορων Τσερνομπιλ . Φυσικα -ευτυχως- δεν εχουμε την κομμουνιστικη ”δημοκρατια ”στην Ελλαδα μας , γιαυτο και ,εφοσον προβλεφθει σε νεα- μετα το 2022- αναθεωρηση του Συντ/τος διαταξη για τοπικα δημοψηφισματα ας πρωτοστατησουν οι ”ενοχλουμενοι” για να αποτρεψουν την νεα Ρεβυθουσα” της Αλεξ/πολεως, επι βλαβη της συνολικης αναπτυξεως του πλεον ακριτικου και αραιοκατοικημενου νομου της Ελλαδος. ΤΟ ευ ζην ,αγαπητε μου φιλε , επιδιωκεται -και με αγωνες και αγωνιες – οταν ειναι εξασφαλισμενο το απλως ζην, που τωρα πια στην Ελλαδα μας θα ειναι στο εξης ειδος εν ανεπαρκεια. Υ.Γ. Παντως στην Θεσ/νικη στις προηγουμενες εκλογες εγινε ”δημοψηφισμα” εξω απο τα εκλογικα τμηματα για την πωληση ,η, μη του νερου και τωρα ετοιμαζεται να πωληθει το νερο σε Γαλλικη Εταιρεια, παρα το αρνητικο,- οπως τοτε ανακοινωθηκε- αποτελεσμα. Ζουμε πανω απο (8 ) χρονια την κατ’επιφαση δημοκρατια με τα κατα συνθηκη ψευδη της, ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΔΕ . Καλη χρονια.

    • Αγαπητέ ΣΑΝ εσείς τα βλέπετε όλα Δεξιά ή Αριστερά. Αυτό προφανώς σας εμποδίζει να δείτε το σύνολο. Το θέμα είναι επίκαιρο διότι αφορά το άμεσο μελλον. Όσον αφορά το Σκοπιανό γιατί δεν ρωτάτε τον κ. Σαμαρά να σας πει τί έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 1991, όταν επιστρέφοντας από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΟΚ που συναίνεσε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μίλησε για ελληνικό θρίαμβο και κυρίως τί ακολούθησε. Το κείμενο αναφέρεται στην Αλε/όλη και όχι στο Σκοπιανό. Η Αλεξ/πολη δεν είναι Ρουρ και έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα λόγω της θέσης της: Πρώτον τον τουρισμό των γειτόνων, Τούρκων, Βουλγάρων και Ρουμάνων χειμ΄ώνα και καλοκαίρι που αναπτύσσεται ταχύτατα και δεύτερον το λιμάνι της με την μεγάλη αξία που διαπιστώνει οποιοσδήποτε ρίξει απλά μια ματιά στο χάρτη. Γιαυτό η ΕΕ είχε εντάξει καιτον σιδηροδρομικό άξονα στον Διευρωπαικό άξονα 9 προσδοκώντας στην αξιοποίηση του λιμένα, αλλά μάταια. Ο άξονας ένωνε το λιμάνι της Αλεξ/πολης με τη Μόσχα, το Κίεβο τη Βαρσοβία κ.α. και κατέληγε στο Ελσίνσκι. Στο λιμάνι προσδοκούσαμε και προσδοκούμε και ‘όχι να γίνουμε Ελευσίνα ή Ρεβυθούσα. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας οι 80 – 85 θέσεις δεν νομίζω ότι αποτελούν κίνητρο για να αλλάξεις τη ζωή σου. Καλή Χρονιά με υγεία και λιγότερο πάθος.

      • Δεν τα βλεπω εγω Δεξια και Αριστερα . Αλλα αυτο δεν διαφημιζεται και δεν ενεργειται στην πολιτικη ζωη της Ελλαδος μετα την Μεταπολιτευση;;;. Αλλα στο συγκεκριμενο σχολιο πουθενα δεν αναφερθηκα σε Δεξια και Αριστερα . Το Τσερνομπιλ -στο οποιο αναφερθηκα- δεν εγινε απο την Αριστερα αλλα απο την Σοβιετικη Κομμουνιστικη Δικτατορια του προλεταριατου , που καλως το ΚΚΕ ,προς ιδιον οφελος, βδελυσεται -οπως σημερα στην Ελλαδα- την αυτοαποκαλουμενη Αριστερα. Μαλιστα για την περιπτωση εισηγηθηκα την προσπαθεια διενενεργειας στην Αλεξ/πολη -ατυπου εστω-”δημοψηφισματος” για την Ρεβυθουσα της Αλεξ/πολεως, ασχετως αν, αναλογο δημοψηφισμα για ΜΗ πωληση του Λιμενος και του νερου της Θεσ/νικης εξασφαλισαν την σημερινη πωληση τους σε Εξωελλαδικες Επιχειρησεις , με ολιγωτερο τιμημα απο το προ 10ετιας . Η τεκμηριωμενη αληθεια δεν ειναι παθος . Ειναι υποχρεωση . ΧΑΙΡΕ.

        • Τα βλέπετε Δεξιά – Αριστερά διότι κατακρίνεται πάντα πολιτικούς ΜΟΝΟΝ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και εξωραίζεται της Δεξιάς που βράζουν στο ίδιο καζάνι. Τί δουλειά έχει η ΕΣΣΔ και το ΚΚΕ, ιδιαίτερα το τσερνομπιλ. Με αυτή τη λογική έχει και η Φουκοσίμα; Με αυτή τη λογική ποιός έριξε τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι. Ποιός πυροδότησε τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Πάντως όχι η ΕΣΣΔ. Για το θέμα του νερού νομίζω ότι υπάρχει απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας σύμφωνα με την οποία το νερό δεν μπ[ορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Πρέπει να θεσπισθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος περιφερειακά και τοπικά για σοβαρά θέματα.

          • Μτα το 2010 ολα ιδιωτικοποιουνται και θα ιδιωτικοποιουνται μεχρι το 2060, καθως γραφουν οι υπογεγραμμενες απο τα τρια Μνημονια γραφες. Στο Τσερνομπιλ παντως δεν πιστευω να τολμησε κανεις να ζητησει -οπως εσεις για την Αλεξ/πολη – τοπικο δημοψηφισμα . Στη Φουκουσιμα οι πειθαρχημενοι-καμικαζι Ιαπωνες δεν αντιλεγουν στις ”σοφες ”κυβερνησεις τους ,ενω η Χιροσιμα και το Ναγκασακι εγιναν σε πολεμικη περιοδο μετα απο 5ετη ανθρωποσφαγη σε ολον σχεδον τον πλανητη . Οσο για το ποιος πυροδοτησε τον Β’ Παγκοσμιο πολεμο, ας ξαναδιαβασουμε καλυτερα το Συμφωνο μοιρασιας της Πολωνιας το 1939 ,μεταξυ της Ναζιστικης Γερμανιας και της Κομμουνιστικης Ρωσιας. Πολλες φορες επιβεβαιωνεται στην Ιστορια οτι τα ακρα συμφωνουν. Σημασια εχει,τελος, οτι η μεν Ναζιστικη Γερμανια επαυσε να υπαρχει μετα το 1945, ενω η Σοβιετικη Ρωσια εγινε Σοβιετικη Ενωση-Αυτοκρατορια , που κρατησε αλλα 45 χρονια ,με σκλαβωμενους τους λαους ολης της Ανατολικης Ευρωπης. Αυτη ειναι η πραγματικοτητα, χωρις φοβο και παθος. Καληνυχτα,καλημερα.

  2. Αγαπητέ ΣΑΝ δεν πρόκειται να απαντήσω άλλο στα σχόλιά σας ούτε σήμερα αλλά ούτε και μελλοντικά διότι αποπροσανατολίζετε τους αναγνώστες από το θέμα της Αλεξ/πολης που προσπαθώ να αναδείξω. Τί σχέση έχει η Αλεξ/πολη με το Τσερνομπιλ, με τη Ναζιστική Γερμανία και την ΕΣΣΔ; Το πρόβλημα της Αλεξ/πολης με το φυσικό αεριο συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ όσον αφορά το σχιστολιθικό αέριο που εξάγουν και την αδυναμία της Αθήνας και των Βρυξελλών να δουν τα δικά τους συμφέροντα σφαιρικότερα.

    • Ο παραλληλισμος με το χρυσο της Χαλκιδικης και της ”Ρεβυθουσας” της Αλεξ/πολεως ,μαζι με την αμφισβητουμενη ταυτιση της σιγουρα ανενημερωτης τοπικης κοινωνιας για το εργο αυτο και φυσικα η προταση σας για τοπικο δημοψηφισμα απετελεσε το ”λακτισμα” της ανταλλαγης των σχολιων μας . Εγραψα και αλλα ομως ,περαν της αναφορας στο Τσερνομπιλ , που επεβληθη χωρις δημοψηφισμα. Υ.Γ Συμφωνω για μια εκεχειρια . Ο ανθρωπισμος και χριστιανισμος προηγειται και θα τηρηθει. ΧΑΙΡΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα