Παρέμβαση ΗΠΑ μετά τις πληροφορίες για βομβαρδισμούς στο Αφρίν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πληροφορίες που δίνει στη δημοσιότητα το τουρκικό πυροβολικό περί βομβαρδισμών και πυρκαγιάς στην περιοχή Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, σχολιάζει ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρει ότι εάν είναι αληθινή η είδηση, μια τέτοια ενέργεια «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα και δεν θα βοηθούσε στη διασφάλιση της ασφάλειας στα σύνορα της Τουρκίας”.

«Δεν πιστεύουμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση υπηρετεί τον σκοπό της διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην Συρία ούτε και στο να κατευναστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για ασφάλεια στα σύνορά της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, ενώ τόνισε ότι έχει περιορισμένη πληροφόρηση για τις στρατιωτικές κινήσεις της γείτονος.

Στο είδος των απειλών ή δραστηριοτήτων που αναφέρεται η τουρκική πλευρά «δεν νομίζουμε να προωθήσει λύσεις για οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα. Αντίθετα, αποσταθεροποιούν», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» για την εισβολή στο Αφρίν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά η επιχείρηση της Τουρκίας έχει ξεκινήσει «de facto» με τον βομβαρδισμό της από το τουρκικό έδαφος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν εισβάλει χερσαία στρατεύματα στην περιοχή που ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG). «Ολα τα τρομοκρατικά δίκτυα και στοιχεία στη βόρεια Συρία πρέπει να εξαλειφθούν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», είπε χαρακτηριστικά ο Τσανικλί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AlHaber.

Από την πλευρά του, το YPG έκανε νωρίτερα λόγο για βαρύ βομβαρδισμό, με περίπου 70 βλήματα, κουρδικών χωριών της περιοχής Αφρίν, ο οποίος άρχισε γύρω στα μεσάνυχτα της Πέμπτης και συνεχίστηκε το πρωί της Παρασκευής.

Ο Τσανικλί δήλωσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία έχει λεπτομερή πληροφόρηση για τις στρατιωτικές υποδομές της κουρδικής πολιτοφυλακής προσθέτοντας ότι είχε αναπτύξει εξελιγμένα όπλα. Εντονη ήταν η προειδοποίηση – απάντηση της Συρίας την Πέμπτη ότι η αμυνά της από αέρος θα καταρρίψει όλα τα τουρκικά αεροσκάφη που θα εκτελούν επιθέσεις στη Συρία.

Με πληροφορίες από Reuters, Επιμέλεια: Εύα Τομαρά/ “Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα