ΗΠΑ: Ρωσία – Κίνα, και όχι τρομοκρατία, οι μεγαλύτερες απειλές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, και όχι η τρομοκρατία βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάττις, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν «αυξανόμενες απειλές από δυνάμεις τόσο διαφορετικές όσο η Κίνα και η Ρωσία. Κράτη που επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν κόσμο σύμφωνο με τα αυταρχικά τους πρότυπα», ανέφερε, αποκαλύπτοντας τρόπον τινά τη νέα εθνική αμυντική τους στρατηγική. Αναφερόμενος, δε, στη Ρωσία, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που «απειλήσει το πείραμα της Αμερικής στη δημοκρατία», εκείνη η ημέρα «θα είναι (για τη Ρωσία) η χειρότερη μέρα».

Οι αιχμηρές αυτές δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε επαναλαμβανόμενες έρευνες για την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ παράλληλα διερευνάται η περίπτωση συμπαιγνίας ανάμεσα στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου με την Ρωσία κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μάττις ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον αμερικανικό στρατό και να απέχει από «αδιάκριτες και αυτόματες περικοπές» στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Πόσο έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες των ΗΠΑ σε θέματα άμυνας;

Σε αυτή την ερώτηση προσπαθεί να απαντήσει με εκτενές άρθρο του το βρετανικό δίκτυο του BBC, με αφορμή τις τοποθετήσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές άμυνας της κυβέρνησης Τραμπ έγιναν γνωστές μέσα από μια δήλωση.

Οι απειλές που έχουν καταγραφεί είναι οι ίδιες με αυτές της κυβέρνησης Ομπάμα, ωστόσο διαφέρει η ιεράρχησή τους. Στο παρελθόν, στο επίκεντρο της αμερικανικής άμυνας βρισκόταν η τρομοκρατία, η τζιχαντιστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους ή η Αλ Κάιντα. Ωστόσο, εδώ και λίγο καιρό οι πρώην ψυχροπολεμικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν μπει ξανά δυναμικά στην λίστα των απειλών, απασχολώντας σημαντικά την αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ.

Πόσο μεγάλη απειλή είναι η Ρωσία και η Κίνα για τις ΗΠΑ;

Οι τρεις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα μόνιμης απειλής από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, σημειώνει το BBC. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι φόβοι έχουν αυξηθεί εξαιτίας της – μέχρι στιγμής αδιανότητης – πιθανότητας άμεσης συμβατικής σύγκρουσης, ιδίως μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Συρία ή στην Ουκρανία.

Με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάττις, αναγνωρίζεται ότι «ειδικά η Κίνα και η Ρωσία εργάζονται επί σειρά ετών για να αναπτύξουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες για να αμφισβητήσουν τα στρατιωτικά μας πλεονεκτήματα», όπως δήλωσε ο Elbridge Colby, αναπληρωτής γραμματέας Αμυνας της Αμερικής για θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης. «Αυτή η στρατηγική αντιπροσωπεύει πραγματικά μια θεμελιώδη μεταστροφή», είπε. Η νέα στρατηγική υπαινίσσεται ότι «θα εστιάσουμε στην προετοιμασία για πόλεμο, και συγκεκριμένα για πόλεμο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», κατέληξε.

Πηγή: BBC/”Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα