Γιατί παρακαλεί ο Μεβλούτ τους Γερμανούς: Ας συμφιλιωθούμε, προτείνει ο Τσαβούσογλου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

File PHOTO: German Foreign Minister Sigmar Gabriel (L) meets with Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (R) in Antalya, Turkey. EPA, CEM OZDEL / POOL JANUARY 5, 2018

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στον γερμανικό Τύπο την έκκληση να γίνει μια νέα αρχή στη θυελλώδη σχέση της χώρας του με τη Γερμανία κι υπόσχεται στενότερη διμερή οικονομική συνεργασία, ιδίως σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια, εάν οι σχέσεις βελτιωθούν.

Στο άρθρο του, που δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke, πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Τσαβούσογλου εισηγείται οι δύο χώρες να αναζητήσουν τρόπο να βγουν από την «δίνη της τρέχουσας κρίσης στη σχέση μας».

«Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στη διμερή σχέση, καθώς ζούμε μια εποχή που βρίθει προκλήσεων», τονίζει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Δεν είναι η ώρα για τη διπλωματία της ντουντούκας», προσθέτει.

Για τον Τσαβούσογλου, η Γερμανία θα όφειλε να υιοθετήσει έναν τόνο που θα εμφορείται από περισσότερη «κατανόηση» στις δοσοληψίες της με την Τουρκία. Το Βερολίνο δεν μοιάζει να έχει αντιληφθεί πλήρως το «τραύμα» που άφησε πίσω του το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, συμπληρώνει.

Τον Νοέμβριο, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε εκτιμήσει ότι η απόφαση των αρχών της Τουρκίας να αποφυλακίσουν έναν έκτο Γερμανό δημιούργησε ελπίδες πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, θα μπορούσαν να βελτιωθούν μετά το νέο ναδίρ στο οποίο έφθασαν έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016. Γερμανοί πολιτικοί επέκριναν έντονα το κύμα της καταστολής μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 12 με διπλή υπηκοότητα ή μόνο τη γερμανική. Στη Γερμανία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής.

Η Άγκυρα εξεμάνη εναντίον του Βερολίνου μεταξύ άλλων επειδή δεν της παρέδωσε αιτούντες άσυλο τους οποίους κατηγορεί ότι ενέχονταν στην απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από μια μερίδα του τουρκικού στρατού. Ο Τσαβούσογλου σημειώνει στο άρθρο ότι η βελτίωση της σχέσης θα μπορούσε να σημάνει στενότερη συνεργασία στα πεδία της ασφάλειας και του εμπορίου. Σημειώνει ότι οι εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας και της Τουρκίας ανήλθαν σε 174 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια και ότι θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες την επόμενη δεκαετία, ιδιαίτερα μεγάλα έργα υποδομής στις μεταφορές και την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Τονίζει τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στην αναχαίτιση των ροών μεταναστών προς τη Γερμανία βάσει της συμφωνίας του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκφράζει την ελπίδα του ότι η ΕΕ θα εκπληρώσει πράγματι την υπόσχεσή της να καταστήσει ευκολότερο για τους Τούρκους να εξασφαλίζουν θεωρήσεις εισόδου σε αντάλλαγμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Βερολίνο, Germany Share this:

Πηγή: Γιατί παρακαλεί ο Μεβλούτ τους Γερμανούς: Ας συμφιλιωθούμε, προτείνει ο Τσαβούσογλου http://mignatiou.com/2018/01/giati-parakali-o-mevlout-tous-germanous-as-simfiliothoume-protini-o-tsavousoglou/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα