«Η αφοσιωμένη νέα φρουρά του Macron προετοιμάζει τη συνέχεια της θητείας του»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κάθε πολιτική εξουσία διαχρονικά, άρα και του Emmanuel Macron, έχει μια στενή ομάδα ανθρώπων οι οποίοι, πέραν των δεξιοτήτων που υποτίθεται ότι έχουν, είναι και τα άτομα εμπιστοσύνης που την περιβάλουν ως αφοσιωμένη φρουρά, ανά πάσα στιγμή ενεργοποιήσιμοι. Είναι αυτοί που κακεντρεχώς αποκαλούμε «αυλικούς» και βάλουμε συνήθως εναντίον τους από ζήλια και φθόνο γιατί αυτοί συναγελάζονται με την εξουσία, κι όχι εμείς.

Ποιοι είναι αυτοί, ποια τα χαρακτηριστικά τους και ποιο το έργο τους ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 25ης Δεκεμβρίου 2017 των δημοσιογράφων Arthur Nazaret  και David Revault d’Allonnes στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche, η φρουρά του Macron συγκροτείται : από άγνωστα στο ευρύ κοινό άτομα μικρής ηλικίας, υπερ-προσοντούχα, διψασμένα για εξουσία, εκλεγμένοι βουλευτές που επιβάλλονται σταδιακά στο κόμμα του η «Δημοκρατία Εμπρός», αλλά και έτοιμα να προετοιμάσουν ενεργά μέσα σε 18 μήνες από τώρα το κεφάλαιο 2 του τρέχοντος κυβερνητικού προγράμματος της δεύτερης περιόδου του. Και φυσικά την επανεκλογή του. «Δεν πρόκειται για το γράψιμο του μικρού κόκκινου βιβλίου της Mακρονίας», λέει χαριεντιζόμενο ένα από αυτά τα άτομα, ο Aurélien Taché, 33 ετών βουλευτής. «Ελλοχεύει ο κίνδυνος  να αφεθούμε στη χαλάρωση της νομής της εξουσίας. Το δεύτερο μισό της πενταετίας θα πρέπει να είναι λίγο πιο πολιτικό και, πρώτα απ όλα, να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές».

Πρόκειται για τους προσκόπους της Μακρονίας. Πάντα στην πρώτη γραμμή. Ανάμεσα στις τάξεις αυτών των νέων βουλευτών, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, ήταν παλιόφιλοι και με μαχητικό παρελθόν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και κάποιοι ήταν πολιτικά παιδιά του Ντομινίκ Στροσκάν ή του κεντροδεξιού Alain Juppé, όπως η Aurore Bergé (η εξ αριστερών στη φώτο), εκπροσώπου της ομάδας στην Εθνοσυνέλευση. Είναι ο Sacha­Houlié, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο Gabriel Attal, νέος εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της «Δημοκρατίας Εμπρός», ο Pierre Person, ο Guillaume Chiche, ο Mickael Nogal και μερικοί άλλοι άγνωστοι που έχουν όμως καθιερωθεί μέσα σε 8 μήνες ως οι καλύτεροι φύλακες ή ελεύθεροι σκοπευτές του ναού του Macron στην Εθνοσυνέλευση. Και από κοινού προετοιμάζουν ήδη την προγραμματική συνέχεια, ώστε η κυβέρνηση να έχει εγκαίρως συγκεκριμένα μέτρα να προωθήσει μετά το πέρας των πρώτων 30 μηνών στην εξουσία, την ώρα που η αντιπολίτευση είναι σχεδόν διαλυμένη.

Ο σκληρός πυρήνας της εν λόγω φρουράς, δηλαδή  ο Sacha­Houlié, ο Pierre Person, ο Guillaume Chiche και ο Stéphane journé – στο εξής πολιτικός σύμβουλος στο Elysée – συγκροτήθηκε στην πόλη Poitiers κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών τους σπουδών, μεταξύ των φοιτητικών οργανώσεων Unef και MJS. Ο Dominique Strauss-Kahn ήταν ο μεγάλος Μέντοράς τους με αφορμή τον αγώνα τους τότε ενάντια στην «πρώτη σύμβαση εργασίας» (CPE), που αποτέλεσε το βάπτισμα του πυρός για αυτούς.

Ο καθένας ανέλαβε το κοινωνικό του θέμα

Η νέα φρουρά άρχισε πρόσφατα να ανοίγεται σε νεοεισερχόμενους, όπως η Anne-Laurence Petel, ο Fabien Matras, ο Pieyre-Alexandre Anglade ή ο Jean-Charles Colas-Roy. Γιατί ; «Δεν θέλαμε να μείνουμε μεταξύ μας», αναφέρει ο Pierre Person, 28 ετών. Ξεκινώντας με μια δωδεκάδα, έφτασαν τώρα στους είκοσι και  συναντώνται κάθε Τρίτη στις 8:30, δύο έως τέσσερις φορές το μήνα. Ο στόχος ; Θέλουν να πολλαπλασιαστούν, αλλά και να προσέξουν την ποιότητα της δουλειάς τους. Να δυναμώσουν την αρχική ομάδα βουλευτών, να την κάνουν πιο πολιτική ώστε να αποκρούσουν τη ρετσινιά της αντιπολίτευσης ότι «δεν έχουν ιδεολογία» αλλά και να οικοδομήσουν γέφυρες με την κοινωνία των πολιτών.

Μεθοδολογικά, οι κομιστές της γραμμής του Προέδρου Macron οργανώθηκαν ανά θεματολογική ενότητα. Ο κάθε ένας χρεώθηκε και το θέμα του: ο Gabriel Attal π.χ. ήταν εισηγητής του νόμου για την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο. Ο Pierre Person θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Ο Aurélien Taché γράφει μια έκθεση για την κοινωνική ένταξη. Ο Guillaume Chiche ασχολείται με την οικογενειακή πολιτική. Η Aurore Bergé ειδικεύεται σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού και ο Sacha Houlié θα ασχοληθεί με τις εναλλακτικές λύσεις της φυλάκισης των καταδικαζομένων. Ποιο είναι το στοίχημα; Να δουλέψουν πάνω στην ουσία αυτών των θεματολογικών ενοτήτων και να ταυτιστούν με αυτές, ως οι καλύτερα γνωρίζοντες τα θέματά τους. Η εν λόγω ομάδα καλεί επίσης τακτικά «ειδικούς» επί των θεμάτων της για να εμβαθύνουν σε αυτά και να εκπονούν συνακόλουθα τις αρτιότερες προτάσεις. Π.χ. τον Ιανουάριο έχουν καλέσει τον κοινωνιολόγο Michel Lallement για να συζητήσουν για τους νέους τρόπους εργασίας και τη συνεργατική οικονομία. Κατά τον υφυπουργό εδαφικής συνοχής Julien Denormandie, και πολύ κοντά στον Macron, «κάνουν μια καταπληκτική δουλειά και ιδρώνουν το πουκάμισό τους». Οι σχέσεις τους δε με τους υπουργούς είναι πάρα πολύ καλές, σε βαθμό που ένας από αυτούς λέει «μιλάμε σήμερα λιγότερο με τον Ιησού (εννοώντας τον Πρόεδρο) αλλά περισσότερο  με τους αγίους (εννοώντας τους υπουργούς) του».

Οι ευρωπαϊκές εκλογές στο προσκήνιο

Ο Christophe Castaner, ο νεοεκλεγείς Γενικός Εκπρόσωπος της «Δημοκρατίας Εμπρός» (LREM), ανέθεσε στον βουλευτή Pieyre-Alexandre Anglade τον συντονισμό μιας ευρωπαϊκής ομάδας εργασίας από τον Ιανουάριο. Ο τελευταίος θα διασχίσει την ευρωπαϊκή ήπειρο για να συναντήσει άλλα ευρωπαϊκά κόμματα για να καταλήξει στη συναίνεση για «ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο». Να οικοδομήσουν ένα  ιδεολογικό σώμα αλλά και ταυτόχρονα να προετοιμάσουν τις ευρωεκλογές. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μακρόν, μεταξύ άλλων, απευθύνθηκε απευθείας στους Ευρωπαίους πολίτες για να τους εμφυσήσει την  «ευρωπαϊκή φιλοδοξία» και να οικοδομήσουν από κοινού το εν λόγω Σχέδιο για την Ευρώπη. «Θα σας χρειαστώ», είπε, ζητώντας τους να μην ενδώσουν «ούτε στους εθνικιστές ούτε στους ευρωσκεπτικιστές», καλώντας τους να συμμετάσχουν στις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις των πολιτών που σκοπεύει να εφαρμόσει το 2018, για να «εκφράσουν και να πουν ποια Ευρώπη θέλουν», σύμφωνα με το κανάλι France 2.

Θα επιτύχει ή όχι στο έργο της η αφοσιωμένη πολιτική φρουρά του Μακρόν ; Το άμεσο μέλλον θα το δείξει. Πάντως φαίνονται να έχουν μεθοδικότητα σε αυτό που κάνουν.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα