Σεισμός στη Δοϊράνη. Ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΣΕΙΣΜΟΣ 2/1/2018 ΔΟΙΡΑΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. (Θεσσαλονίκη 2/1/2018)

Πάνω: Τα κυριότερα ενεργά ρήγματα (σεισμογενετικές πηγές) της Κεντρικής Μακεδονίας. Με κόκκινο χρώμα τα τεκμηριωμένα ενεργά τμήματα τους, με μαύρο τα πιθανά.

 

Κάτω: Γεωμορφολογικός χάρτης της Κεντρικής Μακεδονίας, με ρήγματα, όπου διακρίνεται το έντονο μορφοανάγλυφο του ρήγματος Μπέλες και το τμήμα βόρεια και ανατολικότερα της λίμνης Δοϊράνης. Μικρότερο ρήγμα της ιδίας ζώνης, ανατολικά της λίμνης,  (~5-10 χλμ) ενεργοποιήθηκε με το σεισμό της 2/1/2018.

 

 

 

 

 

Ο σεισμός της 2ας Ιανουαρίου 2018, 6:24 π.μ.  (Μυριόφυτο-Ροδώνας-Κεντρικό Κιλκίς) με Μέγεθος 4.7 (Το Ευρω-Μεσογειακό Κέντρο των Σεισμών υπολογίζει μέγεθος 5.0), καθώς και οι σεισμοί που προηγήθηκαν και ακολουθήσαν με μεγέθη 2.0-4.0 εκδηλώθηκαν  στην περιοχή ανατολικά της λίμνης Δοϊράνης, στην ευρύτερη περιοχή των ρηγμάτων Βαλάντοβο – Δοϊράνης-Μπέλες (Κερκίνης), σε μικρότερο σε μήκος κλάδο (τμήμα). Το βάθος του ισχυρότερου σεισμού 10 χλμ, καθώς και των υπολοίπων (5-10 χλμ) καθορίζουν μια ακολουθία επιφανειακών σεισμών, συνηθισμένο φαινόμενο για τον Ελλαδικό χώρο, που συνδέεται με γνωστά ρήγματα της περιοχής (http://gredass.unife.it/).   Ο σημερινός σεισμός (6:24)  είχε μέγιστη μακροσεισμική Ένταση V (5) και  έγινε έντονα αισθητός σε ασυνήθιστα μεγάλες αποστάσεις,  πολύ  μέχρι 100 km ακτίνα, ενώ λιγότερο σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 km.

Στην ευρύτερη περιοχή συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν (20ος αιώνας)  ισχυροί σεισμοί, όπως στο ρήγμα Γουμένισσας (1990 Μ 6.0) με ελάχιστες σχετικά ζημιές και γενικά συνέπειες, και μέγιστη ένταση VII (7) στην Πέλλα και στο γνωστό ενεργό ρήγμα του Βαλάντοβο (Στρούμιτσα FYROM, βόρεια της Δοϊράνης) το 1931, Μ 6.7, με μέγιστη ένταση Χ (10). Δηλαδή σημαντικές ζημίες και καταστροφές με τραυματίες και δυστυχώς νεκρούς. Οι πλέον πρόσφατοι σεισμοί ανάλογων μεγεθών και εντάσεων συνέβησαν την 16η Νοεμβρίου 2016 σε μικρότερα ρήγματα νοτιότερα του Κιλκίς, με ασθενή γεωλογικά χαρακτηριστικά.

Τα ρήγματα της περιοχής είναι πολύ σημαντικά και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης. Κυρίως το Ρήγμα Μπέλες, στο σύνολό του και στα επιμέρους τμήματα του, συμπεριλαμβανομένου και της σχετικά μικρότερης δομής του σημερινού σεισμού, το οποίο παρουσιάζει σαφή και  έντονα γεωλογικά χαρακτηριστικά στο τμήμα του Σιδηρόκαστρου –Ν. Πετριτσίου –Κ. Πορο ι α  και λιγότερο στη ζώνη Δοϊράνης (Ροδόπολη – Μουριές-Κεντρικό). Επίσης το Ρήγμα του Βαλάντοβο επι του εδάφους (σύνορα) της FYROM είναι τυπική ενεργός-σεισμική δομή.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. http://eqgeogr.weebly.com/,

The Greek Database of Seismogenic Sources: http://gredass.unife.it/

χάρτης  ρηγμάτων (Poster): http://eqgeogr.weebly.com/uploads/8/2/8/3/8283914/gredass_poster_a0l.pdf

 

  

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα