«Το κοντράστ δικαστικών περιπετειών της Le Pin και της ανόδου της δημοτικότητας του Macron 7 μήνες μετά»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu

Το Εθνικό Μέτωπο κατηγορείται από τις 30 Νοεμβρίου 2017 για  συνενοχή στην εικονική απασχόληση των βοηθών των ευρωβουλευτών του κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα των δημοσιογράφων Olivier Faye και Simon Piel, του ηλεκτρονικού LE MONDE στις 12-12-2017, που αναπαρήγαγαν και άλλα γαλλικά ΜΜΕ. Πώς αντέδρασε το  Εθνικό Μέτωπο ; Ανήρτησε σχετικό δελτίο τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του την ίδια μέρα, βάλλοντας κατά της αρμόδιας ανακρίτριας Claire Thepaut για παραβίαση της μυστικότητας της όλης διαδικασίας. Για την ουσία της υπόθεσης ; Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι «το Εθνικό Μέτωπο θα αποδείξει ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε ένα λεπτό του ευρώ παράνομα».

Το ιστορικό της κατηγορίας  

Θυμίζω το άρθρο μου, στις 30-05-2017 στις Ανιχνεύσεις, αναφορικά με το μείζον θέμα της «πλασματικής απασχόλησης» των Βοηθών ορισμένων Γάλλων αιρετών, ευρωβουλευτών και μη, οι οποίοι ενώ δούλευαν για το κόμμα τους στη Γαλλία, αμείβονταν από τον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου ως ασχολούμενοι με τα κοινοτικά δρώμενα https://www.anixneuseis.gr/?p=168570

Βρισκόμασταν τότε στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας και η Marine Le Pen αρνούνταν ετσιθελικά να καταθέσει στις αρμόδιες γαλλικές δικαστικές αρχές, υποστηρίζοντας την ανάμιξη των δικαστών στην προεκλογική καμπάνια! Όταν μετά τις εκλογές παρουσιάστηκε, απέφυγε τις σχετικές ερωτοαπαντήσεις. Προτίμησε να διαβάσει μια δήλωση στους δικαστές ο δικηγόρος της, Rudolf Bosselut : η  «Πελάτης του αμφισβητεί τις αιτιάσεις που διατυπώνονται εναντίον της και θα ασκήσει έφεση κατά του κατηγορητηρίου, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών». Για αυτό θα ασκήσει έφεση και θα απαιτήσει, επίσης, την αναστολή της έρευνας. «Αυτή η υπόθεση εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένας θεσμός που έχει τους δικούς του κανόνες και την οικονομική αυτονομία του. Ανήκει λοιπόν στο Ευρωκοινοβούλιο να ξεκινήσει – όπως το έχει κάνει ήδη – μια έρευνα και τις κυρώσεις του, αλλά αυτό δεν συνιστά ποινικό αδίκημα», υποστήριξε ο εν λόγω δικηγόρος.

Το κατηγορητήριο σήμερα

Όπως έγραψε στις 12-12-2017 η δημοσιογράφος Vivien Vergnaud στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche «το κατηγορητήριο έλαβε χώρα στις 30 Νοεμβρίου, μετά από σχετική κλήση ενώπιον των ανακριτών. Η εν λόγω υπόθεση είχε προκαλέσει ήδη  κατηγορίες εναντίον της Marine Le Pen , ως φυσικού προσώπου, από τις 30 Ιουνίου 2017 και αρκετών δικών της. Σήμερα το κόμμα κατηγορείται για γεγονότα συνενοχής και απόκρυψης παραβίασης της εμπιστοσύνης».

Δεκαεπτά ευρωβουλευτές ή πρώην ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου, συμπεριλαμβανομένων της ίδιας της προέδρου του κόμματος Marine Le Pen και του πατέρα της JeanMarie Le Pen, περιλαμβάνονται στην δικαστική έρευνα, η οποία άρχισε το 2015 και αναφέρεται σε τουλάχιστον 40 βοηθούς ευρωβουλευτών. Η υπόθεση ξεκίνησε με το έργο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία κοινοποίησε τον Ιούλιο του 2016 το πόρισμα της έρευνάς της στα γαλλικά δικαστήρια. Το αρμόδιο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο εκτιμά τη ζημία σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για την χρονική περίοδο από το 2012 έως το 2017.

Κι έτσι ενώ το Εθνικό Μέτωπο συνεχίζει να εμπλέκεται σε δικαστικές υποθέσεις, η δημοτικότητα του Emmanuel Macron και του πρωθυπουργού του ανέκαμψε θεαματικά (10% από το -24% που είχε χάσει τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου), σύμφωνα με την τελευταία τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop που έγινε από 8 έως και 16 Δεκεμβρίου 2017 επί αντιπροσωπευτικού δείγματος 1.942 ατόμων 18 ετών και άνω, όπως δείχνει το διπλανό γράφημα της εφημερίδας Le journal de dimanche για λογαριασμό της οποίας έγινε η δημοσκόπιση. Στο ερώτημα : είστε ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι, το 52% των Γάλλων είναι πολύ ή μάλλον ικανοποιημένοι από τον Μακρόν, έναντι 46% πολύ ή μάλλον δυσαρεστημένοι. Ενώ το 54% είναι πολύ ή μάλλον ικανοποιημένοι από τον πρωθυπουργό Edouard Philippe, έναντι 42% πολύ ή μάλλον δυσαρεστημένοι Γάλλοι. Οι υπόλοιποι μέχρι το 100% δήλωσαν δεν ξέρω, δεν απαντώ.

 

 

 

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα