Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα εγκατέλειψε τον κινηματογράφο -Παράγει κρασί στην Καλιφόρνια [εικόνες]

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα εγκατέλειψε τον κινηματογράφο -Παράγει κρασί στην Καλιφόρνια [εικόνες]

Η εποχή του κινηματογράφου μοιάζει μακρινή για τον Αμερικανό σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα – παρά το γεγονός ότι παραμένει θρύλος.

Κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες στις Κάννες καθώς και τα Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για τον θρυλικό «Νονό 2» (1975). Ωστόσο, οι ταινίες του τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν μεγάλες επιτυχίες και το τελευταίο φιλμ του, το «Twixt», γυρίστηκε το 2012.

 Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, 78 ετών σήμερα, δεν θέλει πια να παράγει παρά μόνο κρασί, στα αμπέλια του στην Καλιφόρνια: το διάσημο κτήμα Inglenook, στην Κοιλάδα της Νάπα, και το κτήμα Francis Ford Coppola Winery, στην κοιλάδα Σονόμα.


Σήμερα, όταν μιλάς στον Κόπολα για το Χόλιγουντ κουμπώνεται. Οταν τον ρωτάς αν θέλει να γυρίσει πάλι ταινίες, δεν απαντά. Αντίθετα, όταν η κουβέντα έρχεται στα κρασιά, ο Κόπολα φωτίζεται. Του αρέσει να διηγείται πώς η ιταλική του οικογένεια τον έκανε να ανακαλύψει το καλό κρασί, στη δεκαετία του 1960. Ολες οι ιστορίες του Κόπολα στρέφονται πια γύρω από τα αμπέλια.

Ωστόσο, οι δύο ζωές του Κόπολα είναι στενά συνδεδεμένες. Τα χρήματα που κέρδισε από τον κινηματογράφο, και ειδικά οι ταινίες του «Νονός» και «Νονός 2», το 1972 και το 1974 αντίστοιχα, του επέτρεψαν να αγοράσει το 1973 τα πρώτα του αμπέλια και στη συνέχεια να αγοράσει το κτήμα και τον πύργο στο Inglenook, το οποίο ανακαίνισε και μεγάλωσε: σήμερα έχει 150 στρέμματα.

Το πρώτο του ποιοτικό κρασί, το «Rubicon», τον έκανε διάσημο, αφού όλοι κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για έναν διάσημο σκηνοθέτη που διασκεδάζει με τα κτήματά του, αλλά για μεγάλο οινοποιό. Αργότερα, η επιτυχία της ταινίας του «Δράκουλας» (1992) του επέτρεψε να αποπληρώσει όλα τα χρέη του από το κτήμα με τα αμπέλια και να το μεγαλώσει.

Η παραγωγή κρασιού αποτελεί παράδοση στην οικογένεια Κόπολα, εδώ και πολλές γενιές. Ο παππούς του, Agostino Coppola, έφτιαχνε κρασί μέσα στην κάβα του σπιτιού του στη Νέα Υόρκη.

Το διασημότερο -αλλά ίσως όχι το καλύτερο- κρασί του Κόπολα φέρει την ονομασία «Sofia», από το όνομα της αγαπημένης του κόρης.


Στο κτήμα Inglenook Vineyards μεταφέρθηκαν ρίζες και ποικιλίες από γαλλικά κρασιά και σήμερα παράγονται cabernet sauvignon, zinfandel, cabernet franc, merlot και syrah.

Γρήγορα, τα αμπέλια εμπλουτίστηκαν και με λευκό κρασί και το κτήμα παράγει πλέον και το διάσημο Blancaneaux, που του θυμίζει τις ιταλικές του ρίζες. Αποκαλεί το λευκό κρασί «bianco» και το κόκκινο κρασί «rosso» .


Αλλά δεν έμεινε σε αυτά. Μετά την αγορά του δεύτερου κτήματος, στο χωριό Geyserville, στην κοιλάδα Σονόμα της Καλιφόρνια, ο Κόπολα προσέλαβε τον διευθυντή του κτήματος Château Margot, Philippe Bascaules, για να αναπτύξει ιδιαίτερα κρασιά και μικρές ποικιλίες.

Στο κτήμα, σήμερα, υπάρχει εστιατόριο, μουσείο, μπαρ και πισίνες και είναι επισκέψιμο. Το κτήμα Κόπολα θεωρείται στις ΗΠΑ ένα πάρκο διασκέδασης, ποιότητας ζωής, οινοτουρισμού και ευ ζην.

Πηγή: Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα εγκατέλειψε τον κινηματογράφο -Παράγει κρασί στην Καλιφόρνια [εικόνες] | iefimerida.gr

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παντελή μη το σκέφτεσαι καλή είναι η δημοσιογραφία.
    Αν θέλεις ν αυξήσεις τα εισοδήματα σου κάνε φροντιστήριο εκεί πάνω σ όσους θέλουν να πάρουν συνέντευξη από πρωθυπουργό.

  2. Μ’ έπιασες. Εγώ θα έβαζα σύκα αλλά και εκεί δεν τα κατάφερα. Τελικά, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μιλάμε και να γράφουμε. Τέτοια ανικανότητα.

  3. Κοιτάξτε πως έχει το πράγμα,
    εάν μειωθούν οι συντάξεις ΣΑΣ κάτω από τα 300 Ευρώ το μήνα, θα ανακαλύψετε πολλές εναλλακτικές που σήμερα τις θεωρείτε…χωρίς αξία.
    Μέχρι και λωτούς θα καλλιεργήσετε για μεροκάματο..
    Την καλησπέρα μου στα περήφανα..νειάτα!

  4. Η Ελλάδα πάντα ήταν χώρα εμπορίου και κτηνοτροφίας.
    Έμποροι δεν είμαστε άρα το μέλλον στα χτηνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα